Sezona 2017 / 2018

RAZNOLIKI SVETOVI LIKOVNE USTVARJALNOSTI
SEZONA 2017/18

Redko pomislimo na to, a naš vsakdan je zelo močno zaznamovan z likovnim jezikom v mnogih pojavnih oblikah. Veliko videnega nima kvalitete ali posebne vsebine, zato se v Galeriji Domžale trudimo razstaviti tisto, kar nam bo po vsebini in izgledu še nekaj časa ostalo v spominu in razmišljanju. Količine videnega se vsak dan povečujejo, zato želimo s kultiviranjem našega pogleda in vedenjem o jeziku podob in stvari, prispevati k umirjanju že tako pobezlanega sveta.

S tem ciljem se bomo tudi galerijsko potepali od slike do kipa – doma in v tujini, kot že nekaj let doslej. Kot smo na naši GALERIJI NA POTEPU opazili, so razstave doma postale izjemno zanimive in kvalitetne, v svoji sporočilnosti pa ne zaostajajo za tistimi v tujini. V resnici imajo še večjo moč – ker so naše!

Razstavna dejavnost se jeseni začne s predstavitvijo avtorja, kiparja in slikarja Romana Slekovca, zrelega umetnika, ki je takoj po izobraževanju vstopil v umetnost skozi velika vrata – dobesedno. Presenetljivost njegovih idej, vgrajenih v objekte in slike, nam bo dala obilo vprašanj in zanimivih razmišljanj. Nadaljevali bomo z umetnostjo pri kateri boste, draga publika – aktivno sodelovali. Z akcijo nas bosta nagovorila in zapletla Stanko Makuc in Drago Leskovar, ki obljubljata razburljiv dogodek, pa tudi razstavljena dela bodo izžarevala duh njunega razmišljanja in umetniškega delovanja. Nenavadnih modelov in kreativnosti ne bo zmanjkalo: pravzaprav se bo šele dobro začelo, ko bomo z razstavo  avtorskih parov  Žiga Gombač / Igor Šinkovec, Andrej Rozman Roza / Damijan Stepančič in Boštjan Gorenc Pižama / Tanja Komadina skozi njihova dela vstopili v Cankarjevo leto. Se še spomnite njegovih aktualnih del? Svečano bo!

V novo leto bomo vstopili vrteče – a ne vrtoglavo. Po izboru publike se Vam bo z najnovejšimi molilnimi mlini predstavil domačin, ki med drugim z velikim žarom premetava kamenje in izdeluje magične pripomočke za civilno in osebno uporabo. Njegovo ime poznate.
Medtem bodo na obali zacvetele Mimoze, kar nas bo vzpodbudilo k obisku razstave slik Maše Gala, slikarke in galeristke.

Letošnjo fotografsko razstavo bo z izborom svojih ambientov oblikoval profesor fotografije Peter Koštrun. Na ogled bo postavil svoje pretehtane,  najdene fotografije motivov, ki jih srečuje na svojih vsakdanjih poteh ali pa se mu sestavijo iz njegovega bogatega vizualnega spomina. Razstavno sezono bomo zaključili z zelo zanimivo razstavo slik dr. Jožefa Muhoviča, našega največjega likovnega teoretika in izjemnega slikarja. Pogovora z avtorjem se že sedaj veselimo, ker bo nad-zanimivo!
Vse razstave bodo – kot do sedaj – tudi družabni dogodki, z zanimivimi pogovori z avtorji in vprašanji iz publike.

Jurij Smole, vodja programov Galerije Domžale


RAZSTAVE 2017 – 2018
OKTOBER 2017: ROMAN SLEZOVEC
NOVEMBER 2017: STANKO MAKUC, DRAGO LESKOVAR
DECEMBER 2017: Žiga Gombač / Igor Šinkovec, Andrej Rozman Roza / Damijan Stepančič in Boštjan Gorenc Pižama / Tanja Komadina
JANUAR 2018: IZBOR PUBLIKE
FEBRUAR 2018: MAŠA GALA
MAREC 2018: PETER KOŠTRUN
APRIL 2018: DR. JOŽEF MUHOVIČ

ROMAN SLEKOVEC
Oktober 2017
 
Umetnost Romana Slekovca nas popelje v kritičen odnos do našega vsakdana, razpetega med izpolnjevanje obveznosti in zelo malo vsebin, ki nas delajo človeške, da ne rečem – nas izpolnjujejo. Predmetnost in podobe skozi slike so njegova izrazila, s katerimi nas preseneča, razburi in osredotoči hkrati.

DRAGO LESKOVAR /STANKO MAKUC
November 2017
 
Umetnika nam bosta ustvarila kolaž za čutila: poleg slik, ki jih bosta razstavila v Galeriji, bosta uprizorila še performativni del dogodka, kar se v naši Galeriji redkeje odvija. Dogodek bo izjemno zanimiv, saj publiki obljublja več kot samo pogovor z avtorjema.

Žiga Gombač / Igor Šinkovec,      Andrej Rozman Roza / Damijan Stepančič   
Boštjan Gorenc Pižama / Tanja Komadina
December 2017

V tem času se bomo spomnili našega velikega pisatelja in analitika slovenske psihe – Ivana Cankarja, ki je s svojimi deli nenehno aktualen. Z našo razstavo večih avtorjev - literatov in likovnikov, bomo vstopili v Cankarjevo leto na poseben način: skozi strip v originalu. Žanr, ki je ponovno v vzponu, ker nam skozi risbe, slike in besedila približa zanimive vsebine, ki se jih mogoče še nismo lotili.

IZBOR PUBLIKE
Januar 2018

V novo leto vstopimo z » Izborom publike«, domačinom, ki bo predstavil 11 kamnitih kinetičnih kipov in eno statično, splošno, kamnito informativno stelo. Kiparja vsi  poznate, ne poznate pa toliko njegovega kiparskega dela, saj redko razstavlja, res pa je tudi, da je izdelava kamnitega kipa dolgotrajno opravilo.
 
MAŠA GALA
Februar 2018
 
OGENJ!
SVETLOBA!
ČISTE BARVE!
MAŠA!

PETER KOŠTRUN
Marec 2018
To, kar bomo videli in o čemer bomo spregovorili, niso fotografije. So ambienti, domišljene pokrajine, praznosti, odsotnosti, polne emocij ali brez njih. Lahko so strastne želje in lakota po svetlobi; nasičenost vlage ali suhost prežgane, puste pokrajine.
Veste kaj je največja puščava?

Dr. JOŽEF MUHOVIČ
April 2018
 
Sezono bo zaključila razstava slik dr. Jožefa Muhoviča, velikega mojstra slikanja in enega največjih likovnih teoretikov daleč naokoli. Pogovor o njegovih slikah in enciklopedičnem znanju vsega, bo vrhunec  sezone Galerije Domžale. Zelo malo je umetnikov, s katerimi se lahko zanimivo pogovarjamo o skoraj vsem – še zlasti pa o likovni umetnosti.

 
Avgust 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic