Sezona 2018 / 2019

Odpiramo vrata

Domžale so mesto tradicij. Ena najstarejših med njimi je izdelovanje slamnikov, ki so jih kasneje nasledili usnjeno-galanterijski izdelki. Lahko rečemo, da naše mesto v veliki meri opredeljuje industrijska preteklost. Tovarniška poslopja z visokimi dimniki in velikimi proizvodnimi halami so bistveno spremenile podobo kraja. Spremenil se je tudi način življenja tukajšnjih ljudi, ki so skozi generacije delavcev tovarnam vdano podajali vsebino in pomen. V različnih industrijskih panogah so oblikovali uspešne zgodbe z izdelki, ki so vodili k mednarodno uveljavljenim blagovnim znamkam. 
V toku s sodobnostjo, z dobo novih tehnologij in novih tržnih zakonitosti, so se v marsikateri tovarni stroji ustavili. Globalizacija je prinesla digitalni svet in nove gospodarske priložnosti, a hkrati zaprla marsikatera tovarniška vrata. Med njimi so bila tudi vrata nekdanje domžalske tovarne TOKO – Tovarne torbic in kovčkov. Za kratek čas jih bomo odprli v letošnji programski sezoni v spomin in v zahvalo vsem, ki so v zadnjem letu prispevali gradivo za razstavni projekt iz domžalske industrijske dediščine.

Katarina Rus Krušelj

(Foto: Janez Pukšič; iz kataloga TOKO 65)

DECEMBER / FEBRUAR
TOKO – domžalska industrijska dediščina
kulturno-zgodovinska razstava

Razstava o nekdanji pomembni usnjeno-galanterijski tovarni TOKO v Domžalah bo zasnovana kot vsebinska nadgradnja razstave Naše tovarne, naš ponos, ki smo jo pripravili z gorenjskimi muzeji na temo gorenjske industrijske dediščine. Ste morda delali oz. bili povezani s tovarno? Veseli bomo vašega sodelovanja pri zbiranju zgodb delavk in delavcev, fotografij in dokumentov, s katerimi bomo sestavili skupen spomin na nekoč uveljavljeno in danes že pozabljeno domžalsko podjetje

(Foto: Vili Majhenič)

MAREC / APRIL
POLONA POKLUKAR: Kaj ti pomeni klobuk?
razstava unikatnih klobukov

V Slamnikarski muzej tokrat prihajajo na obisk klobuki. Unikatni in prefinjeni damski klobuki. Ustvarja jih Mariborčanka Polona Poklukar, samostojna kulturna ustvarjalka, ki deluje na različnih likovnih področjih. Zadnja štiri leta se ukvarja z veščinami oblikovanja klobukov kot proces raziskovanja snovnih in nesnovnih drobcev naše kulturne dediščine, katere na samosvoj način staplja in preliva v avtorska dela – unikatne klobuke. Že skorajda pozabljenim, jim je podala nove razsežnosti in priložnosti, da zaživijo v pristnih likovnih zgodbah.

(Foto: Damjan Švarc)

MAJ
Iz zbirk zbirateljev
tematska razstava

Na pobudo domžalskih zbirateljev in društva Rudolf Maister Domžale že tretjič pripravljamo razstavo s predstavitvijo zasebnih zbirk, ki se vsebinsko povezujejo s slovensko in domžalsko zgodovino. 


(Foto: arhiv SMD)


DRUGI DOGODKI

Dnevi evropske kulturne dediščine 2018, dogodki za otroke in družine (oktober)
Delavnica novoletni okraski iz slame (december)
Delavnica pletenje kit iz slame (januar)
Organizirani dogodki ob kulturnem prazniku (februar)
Strokovno srečanje Slamnikarskih vodnikov in šivilj slamnikov (marec)
Organizirani dogodki ob mednarodnem dnevu muzejev (maj)
Slamnikarski sejem 2019 (junij)
Poletna muzejska noč (junij)

Slamnikarski sejem / Sobota, 8. junij 2019

Tradicionalna domžalska prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico:

- tematski sejem – slama in vse, kar iz nje naredimo
- razstavljavci iz Slovenije in tujine s ponudbo izdelkov iz naravnih materialov 
- prikazi rokodelskih spretnosti
- modna revija s slamniki
- Slamnikarski kotiček za najmlajše
- glasbeni in plesni spremljevalni program
- srečanje ljudskih pevcev in godcev v Slamnikarskem muzeju

Vabimo vas, da slamnikarsko soboto preživite v naši družbi!

(Foto: Vido Repanšek)

 


 
Junij 2019
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)