Sezona 2021/2022
MENAČENKOVA DOMAČIJA 2021/2022

SEPTEMBER - OKTOBER 2021

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE (25.9. – 9.10.2021): DOBER TEK!
Zadnja v posteljo, prva pokonci pa bo vedno kaj dobrega v lonci
Razstava vezenih stenskih kuhinjskih prtičev, predpasnikov in kuharskih knjig iz zapuščine domžalskih gospodinj kot odraz slovenske bivalne kulture v 1. polovici 20. stoletja

Vsaka vezenina nosi svojo življenjsko zgodbo. Ob tokratnem raziskovanju slovenske kulinarične dediščine so zbrane iz zapuščine domžalske muzejske hiše Menačenkova domačija, nekdanjega bivališča kmečko-obrtniške družine, ki se je preživljala s krojaštvom. Iz bogate muzejske zbirke bodo predstavljeni stenski prti z različnimi izvezenimi šegavimi napisi in umetelnimi okrasi s pridruženimi belimi predpasniki nekdanjih kuharic. V njihovih kuhinjah ni manjkalo kuharskih knjig, jedilnih knjižic, zapiskov in fotografij iz prvega gospodinjskega tečaja v Domžalah, daljnega leta 1912, katerega glavna naloga je bila vzgojiti spretne gospodinje, dobre matere in žene.
V sodelovanju z zbirateljico Veroniko Pogačar.


Foto: Gospodinjski tečaj v Društvenem domu v Domžalah, 1912. (avtor Peter Naglič; vir: zasebna zbirka Matjaža Šporarja)


DECEMBER 2021 – FEBRUAR 2022

Lesene igrače skozi čas
Razstava starih lesenih igrač iz prve polovice 20. stoletja iz zasebne zbirke dr. Mohorja Demšarja

Stari leseni konjički, vrtavke, možički kopitljački, lutke, hiške in živali prinašajo veliko več kot le nostalgičen pogled na igrače in igro naših babic in dedkov. Razstava Lesene igrače skozi čas nam  predstavlja tudi pomemben del kulturne dediščine preteklosti ter zavedanje o njenem ohranjanju kot tudi dragocen pedagoški vidik na razvoj igrač in igralne kulture otrok skozi čas.Dr. Mohor Demšar: Lesene igrače kot spodbuda k ustvarjalni igri (predavanje)
Kaj je dobra in slaba igrača? Kaj otrok potrebuje za zdrav razvoj? Odgovore vam bo podal dr. Mohor Demšar, dipl. ing. elektrotehnike, waldorfski učitelj, magister filozofije ter odličen poznavalec in zbiratelj dobrih igrač. 

»Možiček kopitljaček, to bister je junaček, nikdar se ne upeha, kopitati ne neha, kopita skoz in skoz, kopitne Anko v nos« (Oton Župančič) – ustvarjalna delavnica
Kopitljaček – izdelava gibalne igrače 


MAREC – APRIL 2022

Janez Medvešek: Moja Slovenija
Fotozgodbe v spomin 30-letnici samostojne SlovenijeJanez Medvešek, slikar iz Dragomlja pri Domžalah, se v zadnjih letih ukvarja predvsem s fotografijo. S svojih potepov po Sloveniji ustvarja fotozgodbe o slovenski naravni in kulturni dediščini, ki jih opremi s svojimi mislimi in pesmimi, podloži s slovensko glasbo ter pošlje na mnogoštevilne naslove po Sloveniji in svetu. Za kratek čas se bo ustavil tudi v naši galeriji ter predstavil izbor fotografij iz posameznih slovenskih pokrajin, ki jih sistematično raziskuje s svojim fotoaparatom. Dobrodošli vsi, ki si želite naužiti lepot slovenske narave in kulturne dediščine, zgodovine, portretov ljudi in običajev ter spregledanih lokalnih biserov, ki niso ušli avtorjevemu fotografskemu pogledu.


MAJ – JUNIJ

Darja Remc: Marmelada
Ilustracije na poti Nova Zelandija – Domžale

Ker na mladih svet stoji, smo v goste povabili mlado umetnico Darjo Remc iz Domžal. Bodoča ilustratorka se je odločila, da v daljni Novi Zelandiji poišče nove ustvarjalne navdihe. Ob povratku domov nas bo v našem razstavišču pogostila z ilustracijami, ki so preplet ročne in digitalne tehnike. Njena največja inspiracija so ljudje pa naj bodo popolni neznanci, upokojenski par na oddihu v termah ali pa dobri prijatelji, ki jih pozna že vrsto let. Poleg upodabljanja zgodb iz vsakdana, v svoje ilustracije vključuje tudi naravo ter utrinke iz potovanja po Novi Zelandiji. Kdo poleg nas se že veseli Darjinega unikatnega darila iz potovanja v daljni deželi?

  

 
Junij 2022
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30