Sezona 2022 / 2023

- osem razstav po izboru vodja programa Galerije Domžale Jurija Smoleta -


PROGRAM RAZSTAV GALERIJE DOMŽALE ZA SEZONO 2022/2023

oktober 2022
BORUT KRAJNC 
fotografska razstava
Letošnjo razstavno sezono bo odprl fotograf Borut Krajnc, s serijo fotografij posnetih v od korone pustih in izpraznjenih prostorih. Vedno prisotna močna poetična nota v njegovih delih je na tej razstavi še potencirana in nas vabi k odkrivanju prostorov, ki so nam samoumevni, polni vrveža in splošne prisotnosti ljudi. Ambienti, ki so spretno ujeti kot prodornine v prostor brez ljudi, kombinirane z refleksi zunanjščine, so pretresljivi zapisi časa med korono, ki bi jo mnogi najraje pozabili in izbrisali iz spomina. Vsakdanje stvari, ki so postale spomin in želja hkrati v tej razstavi nenavadno močno in samostojno zaživijo, ker jim to možnost daje odsotnost človeka.

november 2022
BOŠTJAN DRINOVEC 
kiparska razstava
Drugo jesensko razstavo bo postavil akademski kipar Boštjan Drinovec, ki nas že daljše obdobje razveseljuje s povečavami Lego figur v vseh mogočih situacijah, ki se nam zgodijo. Poleg teh bo pripravil še nekaj gibljivih instalacij in seveda svetlobne postavitve, ker je eden od glavnih motorjev Svetlobne gverile. Njegova umetnost je dovršena in izpiljena, tako v izvedbenem kot konceptualnem smislu, zato se razstave zelo veselimo, saj bo jesenski čas za njegova dela zelo primeren.
december 2022 
NINA KOŽELJ
umetniška inštalacija
Nina Koželj, akademska umetnica iz naše bližnje okolice, se bo predstavila s povabilom v prihajajočo pomlad; z objekti pomladanske lepote in smislom povezovanja med ljudmi. Njena umetnost je življenjska izkušnja in predmetnost, ki jo ustvarja, je vez z njenim odnosom do človeka in velikostjo sveta. Pogled nečesa bistveno večjega od nas in refleksija odnosov med nami in naravo. Kako bo to izgledalo je še skrivnost, bo pa sila nenavadno in ustvarjeno prav za Galerijo Domžale.


januar 2023 
TIPO BRDA
kaligrafska razstava
Tipo Brda je ime dolgoletnega projekta, ki praznuje četrt stoletja obstoja. To bo odlična razstava o nastajanju črk, črkovnih vrst, tudi o kaligrafiji na sodoben način, kot to delajo vrhunski oblikovalci, arhitekti in tipografi. Seveda tudi študenti, ki se v tem sproščenem in izjemno osredotočenem projektu srečujejo z vsemi skrivnostmi teh malih arhitektur in oblik, ki so največkrat usodne in določne za vse nas. Rezime gibanja, ki v širšem srednjeevropskem prostoru pomeni inovativnost skozi tradicijo in odkrivanje vedno novih oblik, ki jih ne zmanjka.

februar 2023
ZVONKA SIMČIČ »Hiša na hribu« 
skupnostni projekt
S Hišo na hribu nas bo presenetila slikarka Zvonka Simčič, ki je pred leti zastavila nenavaden skupnostni projekt, ki združuje umetnine z vsega sveta v Žlebah nad Medvodami. V ta zaselek je postavila epicenter širokega in trajnostnega umetniškega razmišljanja in delovanja, z vsakoletnim delovnim srečanjem umetnikov. To izjemno dogajanje bo predstavila v naši Galeriji z izborom del, nastalih na srečanjih in nas povabila, da v živo sodelujemo na kakšnem od prihodnih srečanj.marec 2023
EMINA DJUKIĆ
fotografska razstava
Letos bomo tudi spomladi gostili fotografsko razstavo, ko se bo s svojimi deli predstavila Emina Djukić, akademska fotografinja, ki v svojih delih podaja avtobiografsko refleksijo o iskanju življenjske poti in svojega mesta pod soncem. Zgodbo o sprejemanju vsakdanjih, a tudi prelomnih odločitev. O ciklih, o neskončnem mnoštvu možnosti v sodobnem svetu in posledični izgubljenosti posameznika, ki za svojo svobodo običajno potrebuje (vsaj ohlapen) okvir. O iskanju reda v kaosu. Osebna zgodba, ki prepriča.april 2023
MITJA FICKO 
slikarska razstava
V zagonu pomladi bomo lahko videli platna akademskega slikarja Mitje Ficka, ki ga v slikanju zanimajo meje in sobivanje različnih svetov, ravni bivanja in različnih pristopov-načinov slikanja. Pomemben del tega je dialektika med nastajanjem - materializacijo in izginjanjem - dematerializacijo predmeta ali prizora, in ne toliko njegova končna, statična uprizoritev. Sliši se zapleteno, a njegova dela so zračna in odprta, polna energije in barv, kot se za pomlad v razcvetu spodobi.
maj 2023
MARJAN VODNIK 
kiparska / rezbarska razstava
Kot zadnjo bomo gostili razstavo rezbarja, domačina Marjana Vodnika, mojstra dleta in lesa. Njegova velika predstavitev v Galeriji Domžale nas že sedaj navdušuje in z velikim zanimanjem si bomo pogledali rezbarije tega vztrajnega mojstra, popolnoma predanega lesu in njegovi čudoviti, spremenljivi naravi. Pregled skozi njegovo ustvarjanje bo zaokrožil našo prihodnjo razstavno sezono.


 
Maj 2023
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31