Bobri na potepu

V sezoni 2021/2022 se zaradi negotovih razmer žal ne bomo udeležili festivala Bobri na potepu. 


ARHIV: BOBRI NA POTEPU 

12. festival kulturno-umetnostne vzgoje se že šestič odpravlja na potep. KD Franca Bernika Domžale, Mestni kino Domžale, Galerija Domžale, Menačenkova domačija, Slamnikarski muzej in Knjižnica Domžale se pridružujejo festivalu ki se iz prestolnice seli tudi v Domžale. Od 18. januarja do 8. februarja 2020 se bo zvrstila kopica prireditev za šole in za družine. Tema Bobrov bo tokrat UMETNOST, TEHNOLOGIJA in ZNANOST.

Vse prireditve v okviru Bobrov so brezplačne, prijave šol in vrtcev pa bomo sprejemali na začetku meseca januarja 2020, ko bodo na voljo tudi brezplačne vstopnice za prireditve za družine.

Informacije o Bobrih lahko dobite preko elektronske pošte simona@kd-domzale.si ali preko telefona 01/722 50 50, kontaktna oseba za prijave na festival Bobri je Simona Urankar.BOBRI NA POTEPU 2020

12. festival kulturno-umetnostne vzgoje se znova odpravlja na potep. KD Franca Bernika Domžale, Mestni kino Domžale, Galerija Domžale, Menačenkova domačija, Slamnikarski muzej in Knjižnica Domžale se pridružujejo festivalu, ki se iz prestolnice seli tudi v Domžale. Od 18. januarja do 8. februarja 2020 se bo zvrstila kopica prireditev za šole in za družine. Tema Bobrov bo tokrat UMETNOST, TEHNOLOGIJA in ZNANOST.

Vse prireditve v okviru Bobrov so brezplačne, prijave šol in vrtcev pa bomo sprejemali na začetku meseca januarja 2020, ko bodo na voljo tudi brezplačne vstopnice za prireditve za družine.

INFORMACIJE IN PRIJAVA

Vstop na vse prireditve v pokviru festivala Bobri na potepu je brezplačen. Za udeležbo na prireditvah za VRTCE in ŠOLE je obvezna prijava, za prireditve, označene z napisom ZA DRUŽINE, pa morate prevzeti brezplačne vstopnice.

Prijave na prireditve za vrtce in šole so mogoče od 6.1.2020 naprej. Od tega dne so na voljo tudi brezplačne vstopnice za filme in predstave v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale ter Mestnem kinu Domžale.

Za dogodke, ki so namenjene vrtcem in šolam se lahko prijavite na naslednje elektronske naslove:
Knjižnica Domžale / katja.simenc@dom.sik.si
Menačenkova domačija in Slamnikarski muzej / menacenk@kd-domzale.si
KD Franca Bernika in Mestni kino Domžale / simona@kd-domzale.si

Splošne informacije o Bobrih na potepu dobite na t. 722 50 50 in na elektronskem naslovu simona@kd-domzale.si.

sobota, 18. januar / 11.00 / za družine
Menačenkova domačija, Cankarjeva 9, Domžale
3D ŽIVALI IZ PAPIRJA 
družinska ustvarjalna delavnica / 7+ / 90' / obvezne prijave na: menacenk@kd-domzale.si

V hiši tradicije in navdiha je letos glavna tema kiparstvo. Sprehodili se bomo po stalni kiparski razstavi Franceta Ahčina, rojenega pred stotimi leti v domačiji, in gostujoči razstavi domžalskega ustvarjalca Jožeta Vajde s poudarkom na kiparski zbirki upodobljenih živali iz gline. Raziskovali bomo kiparske značilnosti in tehnike ter primerjali dvo/tridimenzionalno oblikovanje. Kako iz ploskovitega papirja oblikovati polno figuro? Odgovore bomo poiskali v ustvarjanju 3D figur živali iz papirja.

torek, 21. januar / 9.30 / za družine
torek, 28. januar / 9.30 / za družine
torek, 4. februar / 9.30 / za družine
Knjižnica Domžale
IGRALNE URICE
v pravljični sobi Knjižnice Domžale / za predšolske otroke od 2. leta dalje ter starše, skrbnike, dedke in babice / prijava na oddelku za otroke in mladino / org.: Knjižnica Domžale / obvezna predhodna prijava

torek, 21. januar / 16.00 / za družine
Knjižnica Domžale
USTVARJALNE ROKE: PLETENJE NOGAVIC
delavnica ročnih del / vodijo: Branka Bizjan in članice Rokodelskega centra Moravče / predhodna prijava: 01 724 12 04, 041 664 912  / org.: Cveta Hribernik, Knjižnica Domžale.

Obujanje pozabljenih spretnosti ročnih del, izmenjevanje dragocenih izkušenj in ustvarjalna zabava ob nastajanju izdelkov, lepota in toplina del izpod pridnih, čutečih rok razveseljujejo in bogatijo staro in mlado! Vljudno vabljeni vsi, ki vas veseli pletenje nogavic. Volno in primerne pletilke za pletenje nogavic prinesite s seboj. Prijave zbiramo do 14. januarja 2020 (01/724 12 04)

četrtek, 23. januar / 17.00 / za družine
Knjižnica Domžale
S PRAVLJICO PO SVETU: »SNEŽENI MOŽ«
Pravljične urice so oblika knjižne vzgoje, ki otroka postopno in sistematično pripravlja in uvaja v pravljični svet, na vzgojo s knjigo. Pravljične urice potekajo v naši knjižnici ob četrtkih. Pričenjajo se ob 17. uri in trajajo 50 minut. Namenjene so otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti dalje. Obvezna predhodna prijava!

petek, 24. januar / 9.30 / za šole
petek, 24. januar / 18.00 / za družine
Mestni kino Domžale
MOJ DEDI JE PADEL Z MARSA
družinska pustolovščina / Moj dida je pao s Marsa / režija: Dražen Žarković, Marina Andree Škop / scenarij: Pavlica Bajsić, Branko Ružić, po zgodbi Irene Krčelić / igrajo: Lana Hranjec, Ozren Grabarić, Nils Ole Oftebro, Petra Polnišova, Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango / 2018, Hrvaška, Slovenija, Norveška / distribucija: 2i film / 79’ / podnapisi, 7+

Glavna junakinja filma je 9-letna Una, ki težko sklepa prijateljstva. Njen edini prijatelj je njen prismojeni dedek. Nekega večera je Una priča nevsakdanjemu dogodku – dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko Una skuša ugotoviti, kam je izginil dedek, v kleti po naključju odkrije skriti prostor, poln nenavadnih vesoljskih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot. V tej nevsakdanji pustolovščini se med njima splete prijateljstvo, čisto robotsko logiko zamenjajo čustva, Una pa s svojo nesebično ljubeznijo najde način, kako rešiti svojo vesoljsko družino.

petek, 24. januar / 17.00 / za družine
Knjižnica Domžale
BRIHTARIJE: SPOZNAJMO SLOVENIJO
Brihtarije / družabne igre / poučna delavnica / za vso družino / spletna prijava / izvaja: Urša Justin / org.: Knjižnica Domžale.

Brihtologi & Brihtarije … poučna delavnica za vso družino / Pokrajinsko raznolika Slovenija je biser sredi Evrope. Skozi različne igre bomo spoznavali njene kulturne in naravne znamenitosti ter obiskali prekrasne kraje. Vabljeni na zabaven potep po Sloveniji.

sreda, 29. januar / 17.00 / za družine
17.00 | PIKINA ČAJANKA
literarna čajanka / 5+ / prijava na oddelku za otroke in mladino / org.: Lidija Smerkolj Turšič, Knjižnica Domžale.

Pikina čajanka je preplet pripovedovanja zgodb iz Pike Nogavičke, ustvarjanja in igranja. Pijemo čaj in grizljamo piškote, včasih pa nas obišče tudi Pika Nogavička.  Sledi še ustvarjalna delavnica / Predhodna prijava:14 dni pred dogodkom / Pikino čajanko vodi: Lidija Smerkolj Turšič

četrtek, 30. januar / 17.00 / za družine
Knjižnica Domžale
S PRAVLJICO PO SVETU: »MONIKA IN MIJA«

Pravljične urice so oblika knjižne vzgoje, ki otroka postopno in sistematično pripravlja in uvaja v pravljični svet, na vzgojo s knjigo. Pravljične urice potekajo v naši knjižnici ob četrtkih. Pričenjajo se ob 17. uri in trajajo 50 minut. Namenjene so otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti dalje. Obvezna predhodna prijava!

petek, 31. januar / 17.00 / za družine
Knjižnica Domžale
Z IGRO V GLASBENI SVET
Glasbena urica / za otroke od 0 do 5 let s starši ali skrbniki / prijava na oddelku za otroke in mladino / org.: dr. Veronika Šarec, Knjižnica Domžale.

Vabljeni na glasbeno delavnico Z igro v glasbeni svet. Otroci in odrasli bomo skupaj ustvarjali in odkrivali čarobni glasbeni svet, poln otroških pesmi, gibanja, plesa, iger.
Delavnico vodi dr. Veronika Šarec. Obvezna je prisotnost staršev/skrbnikov. 
Obvezna predhodna prijava!

nedelja, 2. februar / 16.00 / za družine
sreda, 5. februar / 9.30 / za vrtce in šole
Mestni kino Domžale
LOTI IN IZGUBLJENI ZMAJI
animirani družinski film / Lotte ja kadunud lohed / režija: Heiki Ernits, Janno Põldma / scenarij: Janno Põldma, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk / 2019, Estonija / 78’ / sinhronizirano, 4+

Radovedna psička Loti raziskuje svet, ki je poln zanimivih reči in nenavadnih bitij. Kakšna sreča za Loti: pri tokratni dogodivščini se ji pridruži čisto majhna sestrica Rozi. Profesorjema, rakunu Karlu in ribi Viktorju, bosta pomagali najti pot do starodavnih mitoloških zmajev, ki bruhajo ogenj. Če jim uspe posneti zmajsko pesem, bosta profesorja zmagala na posebnem tekmovanju v snemanju starodavnih pesmi.

torek, 28. januar / 9.30 / za šole
petek, 7. februar / 18.00 / za družine
KD Franca Bernika
BRATOVŠČINA SINJEGA GALEBA
pripovedovanje ob animiranih ilustracijah in glasbi v živo / Vodnikova domačija Šiška / priredba besedila in pripoved: Špela Frlic / ilustracije: Matjaž Schmidt / glasba v živo: Metod Banko / animacija ilustracij: Jure Lavrin/ 45' / 9+

Slovenska mladinska klasika Bratovščina Sinjega galeba pisatelja Toneta Seliškarja se je z napeto zgodbo o zaprti otoški skupnosti, jadrnici Sinji galeb in prijateljstvu, ki ga je spodbudila, dotaknila številnih generacij otrok. Ta napeta pustolovska zgodba o pogumu, upanju, tovarištvu in solidarnosti je danes še kako aktualna. Na odru bo zaživela na podlagi sodobne izdaje Založbe Mladinska knjiga z ilustracijami Matjaža Schmidta.

petek, 7. februar / 9.30 / za vrtce
sobota, 8. februar / 16.00 / za družine
KD Franca Bernika
RITMIČNO ŠKATLASTE PRAVLJICE
predstava za otroke / Murat&Jose / režija: Joseph Nzobandora – Jose / avtorja glasbe in songov: Murat & Jose / nastopata: Murat & Jose / 40' / 3+

Murat in Jose sta, ob tem, da ustvarjata glasbo, zelo dejavna tudi v gledališču. Tokrat sta se skupaj lotila pripovedi različnih pravljic na način, ki jima je najbližji – preko glasbe. Glasba nastaja tako, da z glasom posnemata zvoke različnih glasbil. Temu z angleškim izrazom pravimo "human beatbox". Murat je mojster ustvarjanja zvokov z usti, nekaj osnov pa se bodo med predstavo naučili tudi otroci. Predstava je interaktivna, saj vključuje otroke, in sicer s ploskanjem, petjem in z odprtim dialogom z nastopajočima.

petek, 7. februar / 17.00 / za družine
Knjižnica Domžale
BRIHTOLOGI RADIOAMATERJI
Brihtologi / družinske delavnice / povezovanje z lokalnim okoljem / spodbujanje branja / kakovostno knjižnično gradivo / sodelujejo družine z vsaj enim osnovnošolskim otrokom / obvezna spletna prijava / org.: Goran Andrič, Barbara Ahačič Osterman, Knjižnica Domžale.

Raziskovali bomo radijsko komunikacijo, radijsko tehniko ter spoznali delo radioamaterjev iz Radiokluba Domžale.

8. februar / 10.00 / za družine
Galerija Domžale
miniGALERIJA – Tamara Četkovič
ustvarjalna delavnica / vodi: Lučka Berlot / za otroke (3+) in mlade, vabljeni tudi starši / 90'

V miniGaleriji se bomo sprehodili po razstavi oblikovalke Tamare Četković, spoznali delo grafičnega oblikovalca in se nato odpravili na ustvarjalno delavnico. Radikalno oblikovanje vizualnih sporočil je samo ena od komponent del Tamare Četković. Njena rdeča nit je provokacija, podložena s temeljitim razmislekom in nemalokrat s humorjem. Izjemno uspešno se pogovarja z našimi spomini in likovnimi prvinami, ki jih v vseh smislih odlično umesti v našo zavest.


 
Januar 2022
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31