Slamnikarski sejem

Tradicionalna domžalska prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico:

-  tematski sejem – slama in vse, kar iz nje naredimo
-  razstavljavci iz Slovenije in tujine s ponudbo izdelkov iz naravnih materialov 
-  prikazi rokodelskih spretnosti
-  modna revija s slamniki
-  slamnikarski kotiček za najmlajše
-  glasbeni in plesni spremljevalni program
-  srečanje ljudskih pevcev in godcev v Slamnikarskem muzeju

Vabimo vas, da slamnikarsko soboto preživite v naši družbi!
(Foto: Vido Repanšek)


SLAMNIKARSKI SEJEM 2021

»SLAMNIKARSKI SEJEM« VIRTUALNO

Zaradi aktualnih zdravstvenih razmer tudi letošnjega Slamnikarskega sejma v Slamnikarskem parku ne bo, zato pa vas vabimo k ogledu virtualne različice prireditve. Tokrat bomo simbolično otvorili sezono nošenja slamnikov v filmu V DOMŽALE PO SLAMNIK s prepletom zgodbe nastanka domžalskega slamnika in nošenja slamnikov s poudarkom na aktualnih modnih smernicah.

Spremljate nas JUNIJA na naši spletni strani, Facebook in Instagram profilih, V ŽIVO pa tudi 19. junija na Poletno muzejsko noč (skladno z aktualnimi COVID-19 ukrepi).


SLAMNIKARSKI SEJEM 2019 

SLAMNIKARSKI SEJEM KOT TRADICIONALNA DOMŽALSKA PRIREDITEV

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale je tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale in JSKD OI Domžale organiziral 7. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Naša želja je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.

Tudi letošnji sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske) smo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo eko izdelkov in izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti.

Na sejmu je potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi so bili Godba Domžale, Domžalski rogisti, FS Groblje, OFS KD Domžale, Plesna skupina Češminke Domžale, Banda CITRARSKA, PZ Šola zdravja Domžale, Mešani PZ Drouz Radomlje, itd.

Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše je bilo zabavno in ustvarjalno: tekmovanje za SLAMNIKARSKI ZAKLAD, slamnikarska ustvarjalna delavnica Pravljice iz žitnih polj, sprehod po labirintu iz slamnatih bal, tovarna milnih mehurčkov, atraktivne športne aktivnosti in ustvarjalne delavnice, starodavne igre za otroke, megasestavljanka, žongliranje, Grini na obisku itd.

Modna revija – S slamnikom na počitnicah. Na letošnji modni reviji so se z različnimi slamniki veselo sprehajali, od jutra do večera, tako po plaži kot mestu, zaščiteni pred soncem in radovednimi pogledi.

Prireditev smo zaključili s Srečanjem pihalnih orkestrov Gorenjske v soorganizaciji z JSKD OI Domžale.

  foto: Miha Ulčar


foto: Marjeta Malešič

foto: Vido Repanšek


SLAMNIKARSKI SEJEM 2018
foto: Miha Ulčar in Vido RepanšekVabimo vas na SLAMNIKARSKI SEJEM DOMŽALE,
v soboto, 9. junija 2018, od 8.30 do 15.00 v Slamnikarskem parku (parku pri Občini Domžale) in ob 18. uri na Srečanje ljudskih pevcev in godcev Domžale Kamnik v Slamnikarskem muzeju.

SLAMNIKARSKI SEJEM KOT TRADICIONALNA DOMŽALSKA PRIREDITEV
Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale organizira 6. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Naša želja je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.
Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske) bomo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo eko izdelkov in izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti.
Na sejmu bo potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi bodo Godba Domžale z Domžalskimi mažoretami, Glasbena šola Domžale, Otroški zborčki iz domžalskih vrtcev, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Plesna skupina Češminke Domžale, Banda CITRARSKA, Mešani PZ Drouz Radomlje, Veterani mengeške godbe itd. Naš dogodek pa bo tudi začetna in zaključna postaja Pohoda ob reki, ki povezuje.
Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše bo zabavno in ustvarjalno: nagradno tekmovanje v ustvarjanju najbolj izvirnega ptičjega strašila (predhodne prijave 3-članskih ekip na slamnikarski.muzej@kd-domzale), sprehod po labirintu iz slamnatih bal, tovarna milnih mehurčkov, ustvarjalne delavnice, nogometni pikado, kraljevsko sabljanje in izdelovanje kron, hoja s hoduljami, nova pravljica O pujsku, ki je zgradil hiško iz slame, Grini na obisku itd.
Modna revija slamnikov bo v več izhodih predstavila slamnike in njihovo uporabnost ob različnih priložnostih s poudarkom na nošenju kril: kolekcija jeansa za mlade, dve kolekciji svečanih popoldanskih in večernih oblačil, kolekcija z belo čipko in ekskluzivna kolekcija, ki je posvečena spominu na slovensko slikarko Ivano Kobilico.
Prireditev bomo zaključili s 4. Srečanjem ljudskih pevcev in godcev Domžale in Kamnik v soorganizaciji JSKD OI Domžale. Prireditev bo ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju, Kajuhova 5, Domžale.
Celoten program dogodka na www.kd-domzale.si/slamnikarski-sejem.html.
Spremljate nas lahko tudi na FB strani Slamnikarski muzej Domžale.

Vabljeni, da »slamnikarsko« soboto preživite v naši družbi!

POMEMBNO OBVESTILO:
Zaradi Maratona Franja v Domžalah, bodo v soboto, 9. junija, od 16.00 do 18.20, nekatere popolne zapore cest v Domžalah.

****

Na sejmu bodo sodelovali:

GOSTJE IZ TUJINE
Turistična skupnost mesta Koprivnice (Hrvaška) – izdelovanje slamnatih izdelkov ter predstavitev zanimivosti Občine Koprivnice
Slamarska sekcija HKPD Matija Gubec, Tavankut (Srbija) – izdelovanje slamnatih izdelkov in slik iz slame
Trijnie Patberg (Nizozemska) – izdelki iz slame

DOMAČI RAZSTAVLJAVCI
Slamnikarski muzej Domžale s predstavitvijo pletenja kit in šivanja slamnikov, vodeni ogled po Slamnikarski tematski poti, vodeni ogled po stalni razstavi 300 let slamnikarstva na Domžalskem, delavnico za otroke in modno revijo (avtorica revije Mateja Kozina)
Skupina MASIMM iz Medgeneracijskega društva Jesenski cvet Domžale – izdelki iz slame
ŠTD Konfin Sv. Trojica – od žetve do kite
Pajk klobuki iz Ljubljane z bogato ponudbo slamnikov
Ana Cajhen – izdelki iz slame
Janez Jakob "Doužnjek" iz Ljubljane – izdelovanje slamnatih izdelkov in okraskov
Ivan Veselič, Adlešiči – izdelovanje peharjev iz slame
Oto Nemanič iz Gornje Lokvice pri Metliki – pokrivanje slamnatih streh
Cvetko Kržišnik - Ljubezen je v lesu

Rokodelski center Moravče – izdelki domače obrti, leseni izdelki
Rokodelski center Rogatec – izdelki domače obrti, demonstracija tkanja
Rokodelski center Ribnica – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja košar iz vrbja
Rokodelski center Duo Škofja Loka – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja in tkanja

Eko kmetija Stražar, Damlin d.o.o., Škocjan pri Domžalah
Rezina kuhna in Rezina kašča v Domžalah – peka palačink
Oljarna Rafael, Vir pri Domžalah
DoTERRA, Eterična olja
Dežela zelišč, Polhov Gradec

Matej Kosmač s.p., Tržič - izdelki iz lesa in slame
Miniature, Janez Širok, Polhov Gradec – miniature iz lesa
KlarArt oblikovanje, Domžale – izdelki iz lesa

TIC Domžale z info točko
Turistično društvo Rača, Domžale
Društvo narodnih noš Domžale
Društvo Verjamem vate, Naša trgovin'ca, Domžale
Čebelarsko društvo Krtina Dob
Dom upokojencev Domžale
Čebelarsko društvo Domžale

SLAMNIKARSKI KOTIČEK Z DELAVNICAMI ZA NAJMLAJŠE
Vrtni okraski – slamnate zvezde in srca, ustvarjalna delavnica, vodi Lučka Berlot
Labirint iz slamnatih bal z Marijo Mojco Vilar, dipl. slik.
Tovarna milnih mehurčkov, igrarija Teater Cizamo
Delavnica sabljanja in izdelovanja kron, ŠAD Mavrica, Domžale
Nogometni pikado in ustvarjalne delavnice, ŠD Otok športa, Domžale,
Hoja s hoduljami in ustvarjalnica, Center za mlade, Domžale
O pujsku, ki je zgradil hišico iz slame, avtorica Larisa Brojan
Grini na obisku – Prodnik d.o.o.
Domžalske mažorete, delavnica

TEKMOVANJE V IZDELOVANJU PTIČJIH STRAŠIL
Prijave 3-članskih ekip sprejemamo na e-naslovu slamnikarski.muzej@kd-domžale.si. Izdelovanje se prične ob 10. uri, razglasitev najbolj izvirnega ptičjega strašila po 11. uri. Nagrade.

POHOD OB REKI, KI POVEZUJE
Pohod poteka ob reki Kamniški Bistrici, in sicer od Slovenia Eco Resorta v Godiču do Slamnikarskega sejma v središču Domžal. Prehodite lahko celotno 16-kilometrsko traso ali pa se odločite za krajšo pot in se prireditvi pridružite na kateri od 17 kontrolnih točk. Več: https://www.pohodobreki.si/
Organizatorji: Modre novice, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik in Zavod za šport in rekreacijo Domžale

Gostinska ponudba:
Gostišče Zlata Kaplja Radomlje
Sladoled La Popsi – Poletje na palčki

PROGRAM
 
8.30 Pozdravni nagovor s predstavitvijo razstavljavcev in programa sejma
8.40 Veteranska godba Mengeš, 1. nastop
8.50 Pogovor z novinarjem Primožem Hiengom o domžalski kulturni dediščini
9.00 Veteranska godba Mengeš, 2. nastop
9.15 Slamnikarski muzej se predstavi
9.30 Moška pevska skupina Janez Cerar Domžale
9.40 Orkester flavt, Glasbena šola Domžale, mentorica: Andreja Marčun Kompan
Predstavitev razstavljavcev
10.00 Zborček Vrtca Dominik Savio, Karitas Domžale
10.00 Slamnikarska tematska pot po Domžalah – vodeni ogled
10.10 Pevski zborček Vrtca Urša, enoti Bistra in Češmin
10.20 Lajnar Jože Strajnar
10.25 Ženska pevska skupina Šola zdravja, Domžale
10.35 Orgličar Silvo Girandon
10.45 Domžalski rogisti
11.00 Plesna skupina Češminke iz Domžal
11.20 Razglasitev – tekmovanje v izdelovanju ptičjih strašil
11.30 Godba Domžale in Domžalske mažorete
11.45 Slavnostno odprtje začetka sezone nošenja slamnikov, ki jo bo odprl župan Občine Domžale Toni Dragar v spremstvu otrok iz Vrtca Urša
12.00 KD Godba Domžale
12.15 Modna revija Slamnikarskega muzeja
Predstavitev razstavljavcev
13.00 Zaključek Pohoda ob reki, ki povezuje
13.10 Mešani pevski zbor DROUZ Radomlje
Predstavitev razstavljavcev
13.30 Vodeni ogled po Slamnikarskem muzeju
13.35 Otroška folklorna skupina KD Domžale
Predstavitev razstavljavcev
14.00 Kitaristi iz Glasbene šole Domžale, mentor: Miro Novak
14.30 Banda CITRARSKA
15.00 Zaključek 5. slamnikarskega sejma
 
Prireditev povezuje: Špela Šebenik

4. SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV DOMŽALE - KAMNIK
ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju
Organizator: JSKD OI Domžale


Organizacijski odbor
Slamnikarski muzej Domžale

Domžale, maj 2018SLAMNIKARSKI SEJEM 2017

foto: Urška Savič
foto: Vido RepanšekSLAMNIKARSKI SEJEM 2016

Dobrodošli na 4. slamnikarskem sejmu v Domžalah! (foto: Vido Repanšek)

Zrcalce, zrcalce, na muzejski stojnici povej, katera najlepša je v deželi tej … (foto: arhiv SMD)

Tako pa se plete v Krašnji pri Lukovici. (foto: Vido Repanšek)

Medgeneracijsko druženje na stojnici Slamnikarskega muzeja. (foto: Špela Trškan)

Tematski poudarek sejma je bil na slami, na vsem, kar se da iz nje narediti, ter na nadaljevanju žitne zgodbe. (foto: Vido Repanšek)

Odprtje sezone nošenja slamnikov so v družbi otrok iz Vrtca Urša slavnostno odprli župan Toni Dragar, častni občan dr. Miro Stiplovšek in direktorica KDFB Cveta Zalokar. (foto: Vido Repanšek)

Prvič v Domžalah – Slamarska radionica Kirbus iz srbske Subotice. (foto: arhiv SMD)

Letošnja modna revija tudi v znamenju mehiške tradicionalne noše. (foto: arhiv SMD)

Kamničani v Domžalah – prvič izveden športno rekreacijski projekt Pohod ob Kamniški Bistrici, reki, ki povezuje (foto: arhiv SMD).


SLAMNIKARSKI SEJEM 2015

foto: Primož Hieng

foto: Primož Hieng

foto: Primož Hieng

foto: Primož Hieng

foto: Primož Hieng

 
Junij 2022
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30