Vabimo vas na 9. SLAMNIKARSKI SEJEM, ki bo v soboto, 3. junija 2023, od 10. do 17. ure v Slamnikarskem parku (parku pri Občini Domžale)

SLAMNIKARSKI SEJEM

Sobota, 03. 06. 2023
ob 10:00h Slamnikarski park (park pri Občini Domžale)
Slamnikarski park (park pri Občini)

SLAMNIKARSKI SEJEM

Vabimo vas na 9. SLAMNIKARSKI SEJEM, ki bo v soboto, 3. junija 2023, od 10. do 17. ure v Slamnikarskem parku (parku pri Občini Domžale)
Sobota, 03. 06. 2023
ob 10:00h Slamnikarski park (park pri Občini Domžale)
Slamnikarski park (park pri Občini)
Dobrodošli na muzejski večer, vstop prost.

18:00 Muzejske lučke, ustvarjalna delavnica, za vse generacije
19:00 Slamnikarske zgodbe, vodstvo po muzeju in projekcije kratkih filmov o slamnikarski dediščini
20:00 Večerni sprehod z lučkami med slamnikarskimi tovarnami v Domžalah, tematsko vodstvo po mestuPOLETNA MUZEJSKA NOČ V SLAMNIKARSKEM MUZEJU

Poletna muzejska noč
Sobota, 17. 06. 2023
ob 18:00h vstop prost
Slamnikarski muzej

POLETNA MUZEJSKA NOČ V SLAMNIKARSKEM MUZEJU

Dobrodošli na muzejski večer, vstop prost.

18:00 Muzejske lučke, ustvarjalna delavnica, za vse generacije
19:00 Slamnikarske zgodbe, vodstvo po muzeju in projekcije kratkih filmov o slamnikarski dediščini
20:00 Večerni sprehod z lučkami med slamnikarskimi tovarnami v Domžalah, tematsko vodstvo po mestuPoletna muzejska noč
Sobota, 17. 06. 2023
ob 18:00h vstop prost
Slamnikarski muzej

Aktualni dogodki


MAREC - SEPTEMBER 2023
Kofutnikova domačija v Srednjih Jaršah

Občasna razstava s tematskim izborom ohranjenega gradiva iz nekdanje hiše na obrobju Domžal. Predstavljene bodo zanimive zgodbe, ki slonijo na zapuščini družine Giovanelli.
Razstava bo na ogled od 28. marca dalje v odpiralnem času muzeja.

Lansko leto smo izgubili enega zadnjih pomembnih lokalnih spomenikov, ki je pripovedoval tako zgodbo stavbne zgodovine tega območja kot tudi o načinu kmečkega življenja, povezanega z industrializacijo. Kofutnikova domačija je bila ena redkih ohranjenih deloma lesenih hiš na območju domžalske občine. Zgodbe iz domačije slonijo na zapuščini družine Giovanelli, ki jo sestavljajo predmeti, pisma, fotografije, osebne zgodbe in spomini. Vsi ti zgodovinski viri nam pripovedujejo o življenju na obrobju Domžal konec 19. in v začetku 20. stoletja. Naš zavod je kot upravljalec objekta, katerega lastnica je Občina Domžale, v zadnjih letih s strokovnjaki in številnimi sodelavci pripravil predlog projekta prenove in umestitve objekta ter vsebinske zasnove bodočega delovanja. 

S tematskim izborom ohranjenega gradiva bodo na razstavi predstavljene zanimive zgodbe iz Kofutnikove domačije, ki ne smejo izginiti iz našega spomina. Osrednje mesto zavzema zgodba župana Johana Giovanellija, ki pa je močno povezana tudi s slamnikarstvom – v njegovi ožji družini je bilo kar pet družinskih članov, ki so delali v slamnikarskih tovarnah v Domžalah, po Evropi in v New Yorku. Življenjske zgodbe prebivalcev domačije odražajo tudi druge značilne dogodke iz naše zgodovine, npr. dogodke povezane z vojnimi razmerami, pa tudi način življenja in gospodarjenja v obdobju po njih. 

V muzejsko postavitev bo vključena tudi zadnja idejna zasnova Kofutnikovega parka v Srednjih Jaršah, ki smo jo v strokovni skupini v okviru Kulturnega doma Franca Bernika Domžale nadgradili na podlagi replik javnega poziva k osnutku ureditve prostora Kofutnikove domačije, z željo po ohranitvi spomina na bogato dediščino našega prostora.

Katarina Rus Krušelj

(Foto: Peter Naglič, 1932; vir: zasebna zbirka Matjaža Šporarja)


Odprtje razstave SLAMNIKARSKI MUZEJ 10 LET , 25.5.2022 ob 18. uri

Muzejska razstava ob 10-letnici Slamnikarskega muzeja
10 let : 10 spominov

Z odprtjem Slamnikarskega muzeja 20. aprila 2012 v Godbenem domu v Domžalah, smo si začrtali upe in želje, da postane kraj, kjer se srečujejo ljudje, ki ohranjeno dediščino slamnikarstva prepoznajo kot vrednoto in jo čutijo kot pomemben element za krepitev lokalne in nacionalne identitete. Nad zbirko, ki je imela v preteklih desetletjih prostore že na gradu Krumperk in v Jamarskem muzeju na Gorjuši, zadnjih deset let bdi strokovna ekipa v okviru Kulturnega doma Franca Bernika. Zbirka pripoveduje o pomembni tristoletni zgodovini slamnikarstva na Domžalskem, ki smo jo pripravili strokovnjaki in domačini v Študijskem krožku Slamnikarstvo pod okriljem Gorenjskega muzeja Kranj. Ob 10-letnici odprtja stalne slamnikarske zbirke smo pripravili simbolično predstavitev 10. najpomembnejših točk oz. spominov na poti Slamnikarskega muzeja – od začetkov do sodobnih izzivov predstavljanja in ohranjanja slamnikarske dediščine. 
Razstava je na ogled do konca leta 2022.

Milan Marinič, nekdanji direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.


Dr. Ana Vrtovec Beno, Gorenjski muzej Kranj,  je spregovorila namesto mag. Tatjana Dolžan Eržen, vodja ŠK Slamnikarstvo, Gorenjski muzej Kranj.


Katarina Rus Krušelj, višja kustosinja muzeja, je predstavila razstavo.


Cveta Zalokar, nekdanja direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.


Folklorna skupina Češminke iz Domžal, mentorica Boža Bauer.

Roman Kos, zunanji strokovni sodelavec muzeja, oblikovalec razstave.

foto: Miro PivarTuristično predstavitveni film Občine Domžale - Kulturna dediščina

 

 
Maj 2023
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31