Filmski abonma- Večne klasike in filmski presežki, ki so v preteklem letu zaznamovali svetovna festivalska platna. -

PONEDELJEK – na sporedu enkrat mesečno ob ponedeljkih
PETEK – na sporedu enkrat mesečno ob petkih

§ ANATOMIJA PADCA (drama / Anatomie d’une chute / režija: Justine Triet)
§ LEILINI BRATJE (drama / Baradaran-e Leila / režija: Saeed Roustaee)
§ RDEČE NEBO (drama / Roter Himmel / režija: Christian Petzold)
§ NOSFERATU – SIMFONIJA GROZE z živo glasbeno spremljavo (grozljivka / Nosferatu, eine Symphonie des Grauens / režija: F. W. Murnau / avtor glasbe: Andrej Goričar / izvajalci: Orchestra of the Imaginary) 
§ ŠE EN GOL ZA ZMAGO (komedija / Next Goal Wins / režija: Taika Waititi)
§ NAPOLEON (zgodovinska drama / Napoleon / režija: Ridley Scott)
§ POŠAST (drama / Kaibutsu / režija: Hirokazu Koreeda)
§ PERFECT DAYS (drama / Perfect Days / režija: Wim Wenders)ANATOMIJA PADCA
drama / Anatomie d’une chute / režija: Justine Triet / scenarij: Arthur Harari, Justine Triet / igrajo: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth / 2023, Francija / 151'

Pisateljica Sandra, njen mož Samuel in njun sin Daniel živijo v odročnem kraju v francoskih Alpah. Nekega dne Samuela najdejo mrtvega v snegu pod njihovo hišo. Je šlo za samomor? Ali pa ga je morda ubila žena? Prejemnik letošnje zlate palme v Cannesu!

Nekega dne Samuela najdejo mrtvega v snegu pred osamljeno kočo v francoskih Alpah, kjer je živel s svojo ženo Sandro, nemško pisateljico, in njunim slabovidnim 11-letnim sinom Danielom. Policisti, ki preiskujejo primer, smrt označijo kot »sumljivo«, saj je nemogoče ugotoviti, ali gre za umor ali si je Samuel vzel življenje. Kot glavna osumljenka mora Sandra skozi sodni proces, kjer do potankosti analizirajo njen odnos z življenjskim partnerjem, vmes pa se znajde še njun sin, ki začne počasi dvomiti v svojo družino in v odnos z Sandro. Film je zmagovalec letošnjega festivala v Cannesu, v glavni vlogi pa znova blesti Sandra Hüller (Toni Erdmann).


LEILINI BRATJE
drama / Baradaran-e Leila / režija: Saeed Roustaee / scenarij: Saeed Roustayi, Azad Jafarian / igrajo: Taraneh Alidoosti, Navid Mohammadzadeh, Payman Maadi, Farhad Aslani, Mohammad Alimohammadi, Saeed Poursamimi, Nayereh Farahani, Mehdi Hoseininia / 2022, Iran / 169'

Hitro tempirana, razburkana in nepričakovanih preobratov polna drama o družini, ki se v sodobnem Iranu obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize. Nagrada FIPRESCI na festivalu v Cannesu.

Štiridesetletna Leila je vse življenje posvetila skrbi za svoja starša in štiri brate. Družina se ves čas prepira in zaradi gospodarske krize utaplja v dolgovih. Medtem ko se njeni bratje le s težavo prebijajo iz meseca v mesec, Leila skuje načrt, kako bi jih rešila pred na videz neizogibno usodo … Hitro tempirana, razburkana in nepričakovanih preobratov polna drama o družini, ki se v sodobnem Iranu obupano skuša otresti dušečega bremena tradicije, patriarhata in finančne krize.

»Navdihnila me je resničnost: resnična zgodba neke velike družine. […] Zgodba se me dotakne le, če ima elemente tragedije. Če ni izrazito dramatična, me ne zanima; začutiti moram trpljenje likov. Prav to skušam razviti tudi v svojih scenarijih. V mojih filmih trpljenje običajno izvira iz dogodkov, ki sem jim bil priča v resničnem življenju in so v meni vzbudili odpor. Resničnost zaseje seme zgodbe, ki nato dobi romaneskno razsežnost.« Saeed Roustaee, režiser 


RDEČE NEBO
drama / Roter Himmel / režija: Christian Petzold / scenarij: Christian Petzold / igrajo: Thomas Schubert, Paula Beer, Enno Trebs, Langston Uibel, Matthias Brandt / 2023, Nemčija / 102'

Skupina prijateljev se sreča na letovanju v počitniški hiši ob Baltskem morju. V bližini se širi gozdni požar, ki jih začne počasi in vztrajno obkrožati, in medtem ko okoli njih gori izsušeni gozd, zavrejo tudi čustva.

Načrt Leona in Felixa je bil, da preživita poletje v počitniški hiši na baltski obali in delata: prvi na svoji naslednji knjigi, drugi pa na sestavljanju umetniškega portfelja. Slučajno pa je v hiši tudi Nadja, občasno tudi Devid, ki prinaša predvsem sproščeno vzdušje. Štirje mladi eksperimentirajo, tudi z ljubeznijo, čeprav Leonu to ne gre zlahka, saj ga preganjata njegov nedokončani rokopis in skorajšnji obisk založnika. Z njegovim prihodom pa se začne v izsušenem gozdu širiti tudi požar in medtem ko se plameni približujejo, zavrejo tudi čustva.


NOSFERATU – SIMFONIJA GROZE z živo glasbeno spremljavo
nemi film z glasbeno spremljavo / Nosferatu, eine Symphonie des Grauens / režija: F. W. Murnau / scenarij: Henrik Galeen, Bram Stoker / igrajo: Max Schreck, Alexander Granach, Gustav von Wangenheim / 1922, Nemčija / 94'

avtor glasbe: Andrej Goričar / izvajalci: Orchestra of the Imaginary – Andrej Goričar (klavir in dirigent), Jan Gričar (saksofon), Jakob Bobek (klarinet), Primož Zemljak (rog), Ana Julija Mlejnik (violina), Nejc Mikolič (viola), Milan Hudnik (violončelo), Janez Avšič (kontrabas)

Nema filmska klasika F. W. Murnaua je pred časom dobila novo partituro Andreja Goričarja, ki bo film s svojo osemčlansko zasedbo tudi v živo ozvočil.

Slovenska kinoteka je Andreju Goričarju naročila partituro za nemo filmsko klasiko, ki jo je F. W. Murnau, velikan nemškega ekspresionizma, posnel po romanu »Drakula« Brama Stokerja. Zgodovina nemega filma je obenem zgodovina uničenih ali izgubljenih kopij in čudežnega preživetja nitratnih nosilcev slike, zato lahko že dolgo uživamo v strašljivi transilvanski pastorali, v katero v vlogi Orloka nepozabno zareže podoba Maxa Schrecka, grozljivega filmskega vampirja, ki mu v zgodovini filma verjetno ne najdemo para.


ŠE EN GOL ZA ZMAGO
komedija / Next Goal Wins / režija: Taika Waititi / scenarij: Taika Waititi, Iain Morris / igrajo: Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana / 2023, Velika Britanija, ZDA / 97'

Taika Waititi se s svojo posebno komično noto loti resnične zgodbe o katastrofalno slabi nogometni reprezentanci Ameriške Samoe, ki je v tekmi z Avstralijo z 0:31 utrpela najhujši poraz v zgodovini svetovnega prvenstva. Sedaj dobijo novega trenerja ...

Taika Waititi se s svojo posebno komično noto loti resnične zgodbe o katastrofalno slabi nogometni reprezentanci Ameriške Samoe, ki je v tekmi z Avstralijo z 0:31 utrpela najhujši poraz v zgodovini svetovnega nogometnega prvenstva. Ker je ekipa na najnižji točki, je čas za novega trenerja. Pridruži se jim Thomas Rongen (Michael Fassbender), uveljavljeni trener, ki pa ga zaradi nesporazuma mečejo ven iz njegove dosedanje ekipe. Mu bo uspelo?


NAPOLEON
zgodovinska drama / Napoleon / režija: Ridley Scott / scenarij: David Scarpa / igrajo: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ben Miles, Tahar Rahim, Ludivine Sagnier, Ian McNeice

Pogled na zgodnja leta slavnega vojaškega poveljnika in portret njegovega hitrega, neusmiljenega vzpona do položaja cesarja, prikazan skozi prizmo zasvojenega in pogosto nestabilnega odnosa z ženo in edino pravo ljubeznijo, Josephine.

Napoleon je epski spektakel, ki podrobno prikazuje vzpon in padec francoskega cesarja Napoleona Bonaparteja (Joaquin Phoenix). Film pod režijsko taktirko Ridleya Scotta ujame Bonapartejevo neusmiljeno pot do oblasti skozi prizmo njegovega zasvojljivega, nestabilnega odnosa z njegovo edino resnično ljubeznijo, Josephine. V kombinaciji z dih jemajočimi posnetki Napoleonovih bitk pa prikaže tudi njegovo vizionarsko vojaško in politično taktiko.


POŠAST
drama / Kaibutsu / režija: Hirokazu Koreeda / scenarij: Yûji Sakamoto / igrajo: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi, Mitsuki Takahata, Akihiro Kakuta / 2023, Japonska / distribucija: Fivia / 126'

V spokojnem malem mestu na Japonskem se vsak s svojo zgodbo sporečeta sošolca, kar vodi v širši družbeni problem, vpletejo se tudi mediji. Potem pa nekega nevihtnega jutra otroci nenadoma izginejo.

Zaspani predmestni kraj z velikim jezerom. Mati samohranilka zasluti , da se njen sin Minato začne nenavadno obnašati. Ko odkrije, da je za to odgovoren njegov učitelj, odvihra v šolo in zahteva pojasnila. Kar najprej izgleda kot enostaven otroški prepir, se na koncu skozi oči matere, učiteljice in otrok izkaže za nekaj povsem drugega, vmes pa se že vpletejo mediji. Nakar nekega nevihtnega jutra otroci nenadoma izginejo. Najboljši scenarij letošnjega festivala v Cannesu.


PERFECT DAYS
drama / Perfect Days / režija: Wim Wenders / scenarij: Takuma Takasaki, Wim Wenders / igrajo: Kôji Yakusho, Yumi Asô, Tokio Emoto, Sayuri Ishikawa, Tomokazu Miura / 2023, Japonska, Nemčija / 123'

Prvi japonski film legendarnega Wima Wendersa sledi preprostemu življenju čistilca stranišč v Tokiu in njegovim dnevnim rutinam. Globoko ganljivo in poetično razmišljanje o iskanju lepote v vsakdanjem svetu okoli nas. 

Zdi se, da je Hirayama povsem zadovoljen s svojim preprostim življenjem čistilca stranišč v Tokiu. Poleg natančno določene vsakdanje rutine uživa v svoji strasti do knjig in glasbe, predvsem klasičnega rocka, popa in jazza. Obožuje drevesa in jih redno fotografira. Niz nepričakovanih srečanj postopoma razkrije več njegove preteklosti. Legendarni Wim Wenders je globoko ganljivo in poetično razmišljanje o iskanju lepote v vsakdanjem svetu okoli nas v celoti posnel na Japonskem, z lokalno ekipo igralcev. 
Julij 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31