Otroški abonma / Sobotna matineja- Šest sobotnih lutkovnih in igranih predstav ter filmov za najmlajše gledalce -


Po slovenski ljudski zgodbi: PETER KLEPEC 
lutkovna predstava / Gledališče Malih Velikih / režija: Jose / igrata: Ana Ruter, Jose / 40' / primerno za 3+
Peter Klepec gre s trebuhom za kruhom delat na kmetijo, kjer pa je tarča močnejših in hudobnih vrstnikov. Nato pa sreča dobro vilo, ki mu zaradi njegove prijaznosti podari nadnaravno moč.

Peter Klepec odide s trebuhom za kruhom delat na kmetijo, kjer postane tarča močnejših in hudobnih vrstnikov, ki ga izkoriščajo. Peter se jim upre, čeprav je šibkejši. Gotovo bi jih skupil, a na njegovo srečo ga brani njegov prijatelj oven, ki se ga vsi bojijo. Vse skupaj postane še bolj napeto, ko se med Petrom in najbolj razboritim dečkom na kmetiji vname boj za srce gospodarjeve hčere. Predstava se ukvarja s temo izživljanja močnejšega nad šibkejšim, kar je žal prisotno tudi danes, tudi med otroki. Na koncu je seveda dobrota nagrajena in škodoželjnost kaznovana. Predstava pa govori tudi o čudežni moči ljubezni. Govori o srcu, ki je svobodno, da izbere tistega, ki ga ljubi, čeprav ga svet zaničuje.


Natalija Manojlović Varga, Andrej Rozman Roza: POVODNI MOŽ
AMBROŽ 
plesno-gledališka predstava za otroke / Plesni teater Ljubljana / koreografija in režija: Natalija Manojlović Varga / soustvarjanje in izvedba: Barbara Kanc, Katarina Barbara Kavčič/Veronika Valdés, Tines Špik, Andrej Rozman Roza / 45’ / primerno za 4+
Povodnemu možu Ambrožu, ki iz dolgočasja najraje nagaja ribičem in se igra s stvarmi, ki jih ljudje vržejo v jezero, sta starša naročila, da si mora nujno poiskati ženo. Zato se odpravi na kopno, kjer pa je vse čisto drugačno.

Povodni mož Ambrož živi v svetu, v katerem ni nobenih strojev, nobenih tovarn in trgovin. Iz dolgočasja nagaja ribičem in se igra z vodnimi živalmi in predmeti, ki jih v njegovo jezero vržejo ljudje na kopnem. Starša sta mu naročila, da si mora nujno poiskati ženo, saj se sicer njihov rod ne bo nadaljeval. Odpravi se na kopno, kjer pa je svet zelo drugačen. Tamkajšnji ljudje nosijo obleke in namesto vode pijejo čudne tekočine. Ne upa se približati nobeni kopenski ženi, dokler ga ena ne prosi, da bi ji odmašil odtok, skozi katerega spušča vso nesnago iz svoje hiše naravnost v reko. Ambrožu se to ne zdi prav, a če se ji hoče prikupiti, mu ne ostane drugega, kot da ji pomaga.


Z GLASBO OKOLI SVETA 
koncert za otroke / nastopata: Boštjan Gombač in Jan Tomšič / 40' / primerno za 3+
Boštjan Gombač in Jan Tomšič igrata na več različnih glasbil, saj pravita, da lahko tako najhitreje prepotujeta ves svet. V prav posebnem koncertu nas bosta popeljala iz Slovenije v Afriko, do Indije in nazaj, čez kar nekaj evropskih držav, pot ju bo zanesla tudi čez lužo - v Ameriko.

Jan Tomšič in Boštjan Gombač sta nadvse kreativna glasbenika, ki na koncertih največkrat igrata na več različnih glasbil, saj pravita, da lahko tako najhitreje prepotujeta ves svet. V prav posebnem koncertu nas bosta popeljala iz Slovenije v Afriko, do Indije in nazaj, čez kar nekaj evropskih držav, pot ju bo zanesla tudi čez lužo - v Ameriko. Koncert pa bo zanimiv tudi zato, ker bosta skupaj s poslušalci poskusila, kako lahko glasbo ustvarjamo tudi z svojimi telesi.


ZAJCEBANČICE 
lutkovno-glasbena predstava / besedilo songov: Petra Kavaš / glasba in zvočni efekti: Valter Klemenčič / likovna podoba: Sabina Šinko / igrata: Petra Kavaš in Vitomir Vratarič / 40' / primerno za starost 4+
Zajcebančice črpajo iz znanih basni za otroke, kjer živali predstavljajo karikirane človeške like, ki s svojimi ljudskimi primernimi in manj primernimi hotenji apelirajo na bolj moralno, empatično in pošteno človeško držo. 

»Zajcebančica je zgodbica, ki vsak uhljatec jo pozna.
Spoznaj jo zdaj še ti in z nami se odpravi:
med kosmatce in krilatce, dolgouhce, krakosluzce,
v svet, kjer je resnica ta, da vse je zajcebančica.«

Glasbena predstava Zajcebančice črpa iz znanih basni za otroke, s prevladujočo prisotnostjo tipičnih basenskih živali, ki predstavljajo karikirane človeške like, ki s svojimi ljudskimi primernimi in manj primernimi hotenji apelirajo na bolj moralno, empatično in pošteno človeško držo. To povedat` se ne da, kaj je zajcebančica, zato vabljeni na predstavo in videli boste, kaj to je :).


TRISTO BRATOV ZMERJAVCEV 
pripovedovalsko-animirana predstava / Vodnikova domačija / idejna zasnova: Špela Frlic / ilustracije: Ana Zavadlav / nastopajo: Špela Frlic (pripovedovanje), Timon Leder (animacija ilustracij), Tea Vidmar (glasba) / 50' / primerno za 5+
O prepiru in o tem, kako prepir srečno končati, govori naša pripovedovalsko-animirana predstava. Ustvarjalci jo bodo pripovedovali, risali, animirali in odpeli v živo, k soustvarjanju vsebine pa bodo povabljeni tudi otroci.

Pisatelj Lojze Kovačič je pred več kot pol stoletja napisal zgodbo O dveh zmerjavcih, ki sta s svojim zmerjanjem v svojo hišico priklicala cel kup prepirljivih živali. Na koncu je k hišici iz gozda prihrumelo tudi tristo bratov zmerjavcev. Zgodba se je srečno končala, živali so se vrnile v hlev, živalski vrt in cirkus. A kam so šli bratje zmerjavci? So se res vrnili v gozd? Kaj pa, če so se naselili v naše mesto in se zdaj zmerjajo in prepirajo po naših ulicah. O prepiru in o tem, kako prepir srečno končati, govori naša pripovedovalsko-animirana predstava. Ustvarjalci jo bodo pripovedovali, risali, animirali in odpeli v živo, k soustvarjanju vsebine pa bodo povabljeni tudi otroci.


REPKI – KONCERT ZA OTROKE 
rap koncert za otroke / nastopata: Trkaj in Igor Saksida / 45' / primerno za 3+
Spoznajte zaklade naše rimane besede od Toneta Pavčka pa do Svetlane Makarovič, pa do modernejših avtorjev, kot sta Anja Štefan in Andrej Rozman Roza, ki se v Repkih primejo za roke in zavrtijo na glavi.

Rok Terkaj oziroma Trkaj je z dr. Igorjem Saksido izdal zbirko otroških pesmi Repki. Zanjo je spisal in odrepal svoje obdelave pesmic, ob katerih so odraščale cele generacije, od Hude mravljice do Župančičevega Pisma. V nastopu bomo spoznali, kako huda mravljica postane še bolj Huda-Super Mravlja in premikasti vse akcijske superjunake, potopili se bomo v strašno-grozni svet ustrahavank, ki je namenjen otrokom, ki kar nočejo zaspati, ter končno lahko pokazali, kako radi imamo svoje prijatelje, starše in domače ljubljenčke ob pesmi Tok rad. Seveda pa je najpomembneje to, da se vedno igramo in imamo fajn, saj smo tako v srcu večno mladi, kot pravi pesem Vse je sam igra. Ne le ob Trkajevih hudomušnih repih, uživali boste lahko tudi v zabavnih recitacijah klasične poezije, ki jo interpretira Igor Saksida na nepozabno zabaven način. Spoznajte zaklade naše rimane besede od Toneta Pavčka pa do Svetlane Makarovič, pa do modernejših avtorjev, kot sta Anja Štefan in Andrej Rozman Roza, ki se v Repkih primejo za roke in zavrtijo na glavi. 
Maj 2023
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31