Filmska vzgoja

V Mestnem kinu Domžale ponujamo več možnosti za izvedbo šolskih projekcij, ki temeljijo na aktualni ponudbi filmov ter na seznamu priporočenih filmov, za katere imamo pripravljene tudi dodatne materiale in dejavnosti. Po ogledu izbranega filma lahko izvedemo tudi pogovore ali delavnice, po animiranih filmih za najmlajše pa izvajamo ustvarjalne delavnice, povezane z animacijo in optičnimi igračami.

INFORMACIJE IN PRIJAVA
Za šolske projekcije, Filmski klub in brezplačne filmske vsebine se lahko prijavite na elektronskem naslovu jure@kd-domzale.si, za dodatne informacije pa lahko pokličete na 01/722 50 50 oz. 031 322 551 (kontaktna oseba je Jure Matičič).

CENA VSTOPNICE
3 eur na učenca oz. obiskovalca / spremljevalci brezplačno.

SPLETNE ŠOLSKE PROJEKCIJE IN DODATNE VSEBINE
V primeru zaprtja šol, vrtcev ali Mestnega kina Domžale, omogočamo tudi spletne filmske projekcije. Na voljo so filmi, ki so označeni s posebno nalepko. Po projekcijah lahko (običajno preko aplikacije Zoom) izvedemo tudi pogovore po filmu, delavnice optičnih igrač ali vodstvo po Mestnem kinu Domžale.

KINO IZ KOVČKA
V zadnjem letu smo se sočali z najrazličnejšimi razmerami in ker včasih ni bil mogoč ali pa je bil otežkočen prevoz do kina, smo se odločili, da naš kino spravimo v potovalni kovček in se odpravimo naokoli. Če imate primeren in dovolj velik prostor, ki lahko služi kot začasna kino dvorana, lahko filmsko projekcijo izvedemo na vaši šoli ali v vrtcu ter jo pospremimo s pogovorom ali delavnico.

BREZPLAČNI PROGRAMI FILMSKE VZGOJE
V šolskem letu 2022/23 bomo znova izvajali programe filmske vzgoje, ki bo otrokom iz vrtcev ter osnovnih in srednjih šol iz Domžal in okoliških občin omogočil brezplačen ogled filma s spremljevalno dejavnostjo. V ta namen smo naredili poseben izbor filmov in nabor spremljevalnih aktivnosti. Število mest je omejeno, zato prijave za brezplačne filmske dejavnosti zbiramo do zapolnitve mest. Program izvajamo tudi v primeru spletnih filmskih projekcij.

FILMSKI KLUB
V sodelovanju s šolami, predvsem kot povezava z izbirnim predmetom Filmska vzgoja in izbirnimi predmeti na področju Vzgoje za medije, Likovnega snovanja ... V šolskem letu 2022/2023 se bomo srečavali enkrat mesečno oz. v dogovorjenih terminih: najprej si bodo mladi z mentorji ogledali izbrani film in se o njem pogovarjali z gostom (filmski ustvarjalci, teoretiki, filmski kritiki ...) in izpostavili izbrano temo. Med letom bodo tako delali intervjuje, pisali recenzije in raziskovali filmsko produkcijo. Dejavnost je za šole iz Domžal in okoliških občin, ki izvajajo izbirni predmet Filmska vzgoja, brezplačna. Filmski klub izvajamo tudi s pomočjo spletnih filmskih projekcij in pogovorov preko Zooma.

FILMSKI KULTURNI DAN 
Vsak je že kdaj obiskal kino, le redki pa vedo, kaj vse se mora zgoditi, da do filmske projekcije sploh pride. Od kod prihaja zvok in slika, kdo je kinooperater in kakšni zanimivi pripomočki se skrivajo v njegovi kabini? Odgovore na vsa vprašanje in še marsikaj drugega boste izvedeli v okviru »filmskega kulturnega dneva«. Najprej si bomo ogledali film, potem se bomo o filmu pogovarjali, nato pa se odpravili še na ustvarjalno delavnico in ogled kina. | Trajanje: glede na dolžino filma in dodatnih dejavnosti | Cena: 6 eur (vključena kino vstopnica, vodstvo in delavnica). Spremljevalci brezplačno. | OŠ, SŠ 


SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV
Spodaj so navedeni priporočeni filmski naslovi glede na primernost po letih, na voljo pa je tudi vsa aktualna ponudba filmov za otroke in mladino. Gre za filme, za katere menimo, da izstopajo po kvaliteti, sporočilni vrednosti in možnosti poglobljenega pedagoškega dela, pogovora po filmu, ustvarjalnih delavnic …


AKTUALNA PONUDBA FILMOV POMLAD / POLETJE 2023

                               

ŠOLSKO LETO 2021/2022

TUDI MIŠI GREDO V NEBESA / sinhronizirano, 6+
družinski animirani film / 
Myši patří do nebe/režija:Denisa Grimmová, Jan Bubeníček/scenarij:Alice Nellis, Richard Malatinský/ slovenskiglasovi:Maja Kunšič, Gašper Jarni, Primož Pirnat, Blaž Šef, Matej Puc, Vesna Pernarčič, Gašper Malnar, Asja Kahrimanovič-Babnik/ 2021,Češka, Slovaška, Poljska, Francija/ distribucija: Društvo 2 koluta / 87'

Bojevita miška Hopka in plahi lisjak Beloprsec se po nesrečnem pripetljaju nevede znajdeta v živalskih nebesih. V tem nenavadnem okolju morata pozabiti na svoje naravne nagone in na popotovanju po novem svetu združiti moči. Miška in lisjak po številnih dogodivščinah in nepričakovanih prigodah naposled postaneta najboljša prijatelja.Film Tudi miši gredo v nebesa govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu, pa tudi o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Pokaže nam, da je vse, kar se zdi že skoraj končano, lahko začetek nečesa novega.


JAZ, RDEČA PANDA / sinhronizirano, 7+

družinski animirani film /Turning Red/ režija: Domee Shi/ scenarij: Julia Cho, Domee Shi/ slovenski glasovi: Vita Renko, Mojca Funkl, Zoja Trbovc Mihajlović, Toja Tetičković Oman, Ela Đurič Ribič, Nejc Heine, Maja Končar, Martin Pibernik / 2021, ZDA / distribucija: Blitz / 100'

Mei je čisto navadna najstnica,ki se močno trudi,da bi bila mamina poslušna deklica,na drugi stranipa jopremetavajo pubertetniška čustva. Njena preveč zaščitniška mati Ming se trudi, da nikoli ni predaleč od svoje hčere in za najstnico je to prava nočna mora. In kot da že same spremembe v odraščajočem telesu in njenih odnosih ne bi bile dovolj, se za nameček vsakič, ko se malce preveč navduši, spremeni v velikansko rdečo pando! In najstnici se to dogaja zelo pogosto.


ŠOLA ČAROBNIH ŽIVALI / podnapisi, 7+

mladinski film /Die Schule der magischen Tiere/režija:Gregor Schnitzler/scenarij:Viola M. J. Schmidt, John Chambers, po romanu Margit Auer/igrajo:Emilia Maier, Leonard Conrads, Loris Sichrovsky, Nadja Uhl, Milan Peschel/ 2021, Nemčija, Avstrija /distribucija:Karantanija/ 93'

Na šoli Winterstein je Ida nova učenka. Na prvi pogled je šola videti povsem običajno, vendar v njej vladajo zoprni ravnatelj in frajerski sošolci, zaradi katerih je težko sklepati nova prijateljstva. Še sreča, da je v razredu simpatičen in nekoliko štorast sošolec Benni. Ida pa ni edina, ki je nova na šoli. S poučevanjem pričenja tudi učiteljica Cornfield, ki ve in zna izjemne reči! Že na prvi šolski dan oznani nenavadno presenečenje: dva učenca bosta kmalu dobila čarobni govoreči živali. Naslednji dan Benni prejme starodavno želvo Henrietto, Ida pa zvitega lisjaka Rabbata. Morda pa na novi šoli le ne bo tako slabo? A kaj ko ponoči skrivnostno izgine šolska ura – in otroci morajo zdajdokazati, da za tatvino niso krivi. Film Šola čarobnih živali je nastal po izjemno priljubljeni knjižni seriji Šola magičnih živali, ki je prevedena tudi v slovenščino.


BERTOV DNEVNIK 
/ podnapisi, 10+družinski film /Berts dagbok/režija:Michael Lindgren/scenarij:Tapio Leopold/igrajo:Hugo Krajcik, Julia Pirzadeh, Frank Dorsin/ 2020, Švedska / distribucija: Fivia / 89' 

Bert je običajen trinajstletnik: obožuje superjunake, ne mara koriandra in rad sanjari. Na primer o tem, da je najbolj »kul« sedmošolec na šoli, ki ga lahko ljubi le najbolj »kul« dekle na šoli. In še to: Bert piše dnevnik!Prvi šolski dan dobi v dnevniku kar štiri zvezdice in pol. Bert se namreč zaljubi v najbolj »kul« devetošolko, ki jo vsi kličejo »Jogurt Lejla«. Kmalu ugotovi, da je Amira, njegova nova sošolka, Lejlina sestra. Da bi se ji približal, se spoprijatelji z Amiro. A ko Bert na Lejlini postelji najde dnevnik, ga zasrbijo prsti. Kako bolje očarati dekle in si utreti pot do njenega srca, če ne s poznavanjem njenih skrivnosti? Da nastane omleta, je pač treba razbiti jajce! Bert sledi dnevniškemu zapisu, a ga usoda in srce odpeljeta drugam.Film je posnet po uspešni knjižni seriji Bertovih dnevnikov švedskega pisateljskega dueta Andersa Jacobssona in Sörena Olssona, sicer avtorjev še enega švedskega otroškega knjižnega in filmskega junaka Suneja.


PRVI SNEG 
/ podnapisi, 11+
mladinski film /režija:Hamy Ramezan/scenarij:Hamy Ramezan, Antti Rautava/igrajo:Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Kimiya Eskandari/ 2020, Finska / distribucija: Demiurg / 82'

Budilka zazvoni, mama vstane iz postelje, nežno prebudi moža in otroka, družinski jutranji obred, očetove nagajive šale. Družina Mehdipour v azilnem domu čaka na odobritev prošnje za azil. Ko je ta zavrnjena, poskusijo s še zadnjo možnostjo pritožbe. Med čakanjem na odgovor njihovo življenje poteka v ritmu vsakdana, ki ga ob večerih bogatijo vesela druženja s sosedi. Začenja se novo šolsko leto, ki 13-letnemu Raminu prinese razne dogodivščine in celo prvo ljubezen. Dnevi minevajo med zadnjimi žarki poletja in zeleno jesensko meglico; čeprav se majhen in topel svet družine Mehdipour lahko spremeni v vsakem trenutku, jim ne zmanjka poguma.


STENA – VZPON DO ZLATA / 
podnapisi, 12+
športni dokumentarni film / režija: Nick Hardie / 2022, Velika Britanija / distribucija: Art kino mreža Slovenije / 95'

»Stena – vzpon do zlata«vobdobjudveh let spremlja štirivhunskeplezalke:Janjo Garnbret, Shauno Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka. V kvalifikacijah za olimpijske igre se borijo, da bi si prislužilesvoje mesto v Tokiu, nato pa se soočijo z naporno sezono tekmovanj in treningov,sredi katere se zaradi pandemije Covid-19 vse ustavi, olimpijske igre pa so prestavljene.Medtem ko se mladeplezalkena poti v Tokio soočajo s svojimi duševnimi in fizičnimi demoni, film razkrije osupljiv in navdihujoč vpogled v to, kaj je potrebnožrtvovati za to, da si vrhunski plezalec,olimpijec in navsezadnje kaj pomeni biti človek.


POTEPANJE PAPIRNATEGA ZMAJA / brez dialogov, 4+
kratki animirani filmi / različni avtorji / 2021 / 34'

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka.Koyaa – izmuzljiv papir: Zabavne prigode priljubljenega junaka s predmeti iz vsakdanjega življenja;G. Noč ima prost dan: Gospod Noč podnevi v mestu ugaša luč;Zmaj: Ganljiva pripoved o dečku in njegovem dedku;Tok tok: Rumena podmornica odkriva pisano morsko kraljestvo;Mitch-match: Vžigalica se odpravi na potep;Oblačno: Palček se odloči, da bo pregnal oblak;Princ Ki-Ki-Do - Begunec: Neustrašni piščanček rešuje dolgovratega noja.


ŠKRATKI / sinhronizirano, 5+
animirani film / Die Heinzels - Rückkehr der Heinzelmännchen / režija: Ute Von Münchow-Pohl / scenarij: Jan Strathmann / slovenski glasovi: Matej Recer, Maša Derganc, Asja Kahrimanovič, Gašper Jarni, Vesna Pernarčič, Andrej Murenc, Iztok Luzar / 2019, Nemčija / 78'

Škratinja Helvi ima dovolj! Škrati so vedno skrivaje pomagali mestnim obrtnikom, sedaj pa se že več kot 200 let skrivajo v podzemnih rovih, kamor jih je pregnala žena zlobnega krojača. A živahna Helvi si želi akcije, zato se s prijateljema odpravi na površje in naleti na propadlega peka Thea, ki mu je pohlepni brat Bruno skoraj že ugonobil posel. Helvi je jasno: njen novi prijatelj potrebuje pomoč. In kdo bi bil za to bolj primeren kot škrati?


LUKA / sinhronizirano, 6+
animirani film / Luca / režija: Enrico Casarosa / scenarij: Jesse Andrews, Mike Jones / glasovi: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Sacha Baron Cohen, Maya Rudolph, Giacomo Gianniotti, Jim Gaffigan, Sandy Martin, Emma Berman, Francesca Fanti / 2021, Italija, ZDA / 100'

Mladi deček na italijanski rivieri doživi nepozabno poletje, polno sladoleda, špagetov in neskončnih voženj s skuterji. Luka si vse pustolovščine deli s svojimi novimi prijatelji, a za vso poletno zabavo se skriva globoko varovana skrivnost: Luka je v resnici morsko bitje iz drugega sveta, skritega globoko pod gladino morja.DIVJA SLOVENIJA / v slovenščini, 6+

dokumentarni film / režija: Matej Vranič / scenarij: Matej Vranič, Marjan Žiberna / nastopa: Jure Longyka / 2021, Slovenija

V filmu se podamo v pet ekosistemov: med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, spustimo se v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet, odkrivamo skrivno življenje živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Film, ki se odvija v obdobju enega leta, gledalca tudi popelje skozi značilne slovenske pokrajine in ga kratko seznani z njihovimi glavnimi značilnostmi. Poseben pečat dajejo filmu bogata ekosistemska diverziteta in posnetki redko videnih prizorov iz narave.


DUŠA / sinhronizirano, 9+
družinski animirani film / Soul / režija: Pete Docter, Kemp Powers / scenarij: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers / slovenski glasovi: Rok Kunaver, Iva Krajnc Bagola, Blaž Šef, Damjana Černe, Pia Zemljič, Uroš Buh, Vesna Jevnikar Perko, Štefan Kušar, Klemen Bunderla / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 107'

Joe Gardner je srednješolski učitelj glasbe, ki že vse življenje sanjari o tem, da bi nastopil kot jazzovski glasbenik. Ko na odprtem odru newyorškega kluba Half Note Club navduši občinstvo, končno dobi priložnost za nastop. A zgodi se mu nekaj povsem nepričakovanega – na poti iz službe pade v cestni kanal in ostane brez duše. Znajde se na seminarju, kjer duše razvijajo in pridobivajo strast, preden jih transportirajo v novorojenčke na Zemlji. Med drugimi Garner spozna tudi obupano dušo 22, ki se že leta trudi, da bi zapustila seminar in se na Zemljo vrnila preden bo prepozno.


PRINČEVO POTOVANJE / podnapisi, 9+
animirani film / Le voyage du prince / režija: Jean-François Laguionie, Xavier Picard / scenarij: Jean-François Laguionie, Anik Leray / glasovi: Enrico Di Giovanni, Thomas Sagols, Gabriel Le Doze, Marie-Madeleine Burguet-Le Doze, Célia Rosich, Catherine Lafond, Frédéric Cerdal, Patrick Bonne / 2019, Francija, Luksemburg / distribucija: Društvo 2 koluta / 76'

Starega laanškega princa Laurenta naplavi na obalo oddaljene dežele, kjer ga najde dvanajstletni Tom. Zatočišče dobi v zapuščenem muzeju, kjer Tom prebiva s staršema znanstvenikoma in njuno pomočnico. Profesor se nemudoma loti preučevanja. Princa natančno opazuje od blizu in daleč, skuša razumeti njegov jezik, izvedeti vse o njegovi deželi, običajih in kulturi. Končno bo lahko svetu znanstvenikov dokazal, da obstajajo poleg njihove tudi druge opičje civilizacije! Vendar princa iz oddaljene dežele znanost ne more povsem razumeti. Videti je, da ga zares lahko razume le mladi Tom. Njuna radovednost in čudenje nad drug drugim sta brezmejna in med njima se hitro splete nežna prijateljska vez. Vendar pa prinčeve drugačnosti ne sprejemajo vsi tako odprto, še najmanj pa širša znanstvena skupnost. Tom in princ bosta morala pobegniti in se podati na nadaljnje odkrivanje čudovito pisanega in prepletenega sveta.


PREKO MEJE / podnapisi, 10+
mladinski vojni film / Flukten Over Grensen / režija: Johanne Helgeland / scenarij: Maja Lunde, Espen Torkildsen / igrajo: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine / 2020, Norveška / 85'

Zgodba o 10-letni Gerdi in njenem malo starejšem bratu Ottu, se odvija med drugo svetovno vojno. Njuni starši na skrivaj sodelujejo v norveškem odporniškem gibanju. Tik pred božičem leta 1942 starše aretirajo in otroka ostaneta sama. Še isti dan pa najdeta doma v kleti Sarah in Daniela, ki se morata skrivati, saj sta Juda. V klet sta ju skrila Ottova in Gerdina starša. Hitro spoznata, da morata dokončati, kar sta začela starša in da morata Danielu in Sarah pomagati pobegniti iz nacistične Norveške v nevtralno Švedsko, kjer ju čaka njun oče. Dobitnik nagrade EFA, evropske nagrade mladega filmskega občinstva 2021.


DEŽELA NOMADOV / podnapisi, 16+
drama / režija: Chloé Zhao / scenarij: Chloé Zhao, po knjigi Jessice Bruder / igrajo: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Swankie, Bob Wells / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 108'

V propadajočem mestecu v Nevadi se po devetih desetletjih delovanja zapre tovarna gradbenega materiala, ki je edina skrbela za zaslužek v mestu. Tisoče delavcev ostane brez službe, kraj izgubi celo poštno številko in se spremeni v mesto duhov. Šestdesetletna Fern, ki je v tovarni delala v kadrovski službi, se odpravi v neznano. Njen dom postane kombi in tako postane ena izmed modernih nomadov, tavajočih po opuščenih delih sveta, ki se znajdejo, kakor se pač lahko, opravljajo priložnostna dela, da ne bi potonili čisto na dno. Tako svobodno življenje je po drugi strani lepo, saj se ti ljudje srečujejo, družijo, razvijajo svoj duh medsebojnega razumevanja in solidarnosti. Nekaj, kar vsem nam manjka.


ŠVIC / podnapisi, 16+
drama / Pot / režija: Magnus Von Horn / scenarij: Magnus von Horn / igrajo: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Orpinski, Lech Lotocki, Magdalena Kuta, Dominika Biernat, Katarzyna Dziurska, Wiktoria Filus, Bartosz Sak, Edgar Griszczuk, Katarzyna Cynke / 2020, Poljska, Švedska / distribucija: Demiurg / 100'

Sylwia je tridesetletna fitnes motivatorka iz Varšave, ki je zaslovela s svojimi objavami na družbenih omrežjih. Športnica vsak dan trdo dela, da bi svoje telo ohranila v čim boljši formi, obenem pa poskuša navdihniti na tisoče drugih, da bi stopili na isto pot. Ko nekega dne na Instagramu objavi zapis, v katerem prizna, da se počuti osamljeno, se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec. Sylwia ga sprva ignorira in se poskuša še naprej osredotočati na svoj naporni urnik, a ko njegovi poskusi postanejo vse bolj vulgarni, dekle vse težje ohranja nasmeh na obrazu. Nekega dne Sylwia gostuje v priljubljeni televizijski oddaji in javnosti spregovori iz srca. Takrat prvič spozna, kdo ali kaj je v življenju zares pomembno.

 
Maj 2023
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31