Srečanja pod slamniki

V Slamnikarskem muzeju bomo že 9. sezono dogajanje popestrili s pogovori in predavanji, ki smo jih poimenovali Srečanja pod slamniki in s katerimi želimo v muzej privabiti z različnimi dogodki čim širšo publiko. Pripravljamo pogovore z različnih področij domoznanstva, etnologije, zgodovine, arheologije, pa tudi s področja domače obrti in rokodelstva. Slamnikarski muzej tako postaja s svojo stalno muzejsko zbirko in občasnimi razstavami tudi prostor druženja in spoznavanja, odprt vsem, ki cenijo svojo preteklost in dejavnosti, povezane s tradicijo slamnikarstva in slame, pa tudi drugih rokodelskih ali obrtniških dejavnosti. Tudi letošnji program bo poln zanimivih pogovorov, srečanj in dogodkov, ki jih bomo sooblikovali skupaj z zanimivimi gosti in sogovorniki, popestrili pa tudi z različnimi projekcijami in prikazi.
Pogovore bo vodila Cveta Zalokar.

SREČANJA POD SLAMNIKI 2023 / 2024


KOFUTNIKOVA DOMAČIJA MORA ŽIVETI NAPREJ
predstavitev idejne zasnove

Zaradi večletnega propadanja in neprepoznavanja njene vrednosti je bila v letu 2022 Kofutnikova domačija porušena. Kljub žalostni usodi bi morali prostor, kjer je stala, urediti in spremeniti v park ter s tem v njem na poseben in simbolni način ohraniti spomin na bogato dediščino hiše, njenih lastnikov in dogajanja, povezanega z njo. Tako bi Kofutnikova domačija na nek način živela še naprej, zanamcem pa bi tudi predstavili pestro zgodovino, ki je povezana z njo. Ob tem pa bi Jarše kot kraj pridobile tudi prijeten prostor druženja in srečevanja. Predstavili bomo idejno zasnovo ureditve parka in spominskega paviljona, kot so ga pripravili v arhitekturnem biroju Archinauts in kot so ga na predlog komisije pripravile arhitektke Hana Gader, Barbara Pirih in Pina Šeruga Seršen.


IZ MOJEGA ARHIVA: Vinko Capuder

Gost srečanja in pogovora bo ljubiteljski zbiralec fotografij Domžalčan Vinko Capuder, ki ureja in objavlja stare fotografije preteklih Domžal na spletnem forumu Domžale nekoč in danes. Na srečanju bo pokazal in komentiral izbor najbolj zanimivih fotografij.
ANA CAJHEN: DOMŽALSKA SLAMNIKARICA

Ana Cajhen je ena od glavnih nosilk ohranjanja slamnikarske dediščine. Znanje o pletenju kit in šivanju slamnikov je nadgradila z novimi pristopi, tako pri oblikovanju slamnikov kot tudi vrsti novih izdelkov, pri katerih je vključena slama. V pogovoru nam bo med drugim odkrila, od kje črpa navdih in ideje, s kom vse sodeluje in kako ji je v zadnjem času uspel medijski preboj na modno sceno.


IZ MOJEGA ARHIVA: Roman Kos

Gost srečanja bo muzejski sodelavec Slamnikarskega muzeja Roman Kos. Iz svojega bogatega arhiva bo izbral in komentiral izbor zanimivih fotografij, povezanih z Domžalami in slamnikarstvom.

MIRA GRAHEK: TONE PAVČEK, STAROŽITJA

Pedagoginja in bibliotekarka Mira Grahek nam bo ob diapozitivih predstavila pesmi Toneta Pavčka o starih, pozabljenih stvareh, kot sta na primer burkle in krampač, ki dandanes niso več v rabi, njegovi verzi pa so jih iztrgali pozabi.
DR. MARIJA KLOBČAR: POSLUŠAJTE ŠTIMO MOJO 
predstavitev knjige

Pogovor z avtorico knjige Poslušajte mojo štimo etnologinjo dr. Marijo Klobčar, v kateri je obdelala problematiko potujočih pevcev na Slovenskem. Prinaša nova spoznanja o njihovi ustvarjalnosti, sporočilni vsebini, njihovi navzočnosti v vsakdanjem življenju, zlasti na sejmih, ter pomen petja za preživetje predvsem najšibkejših in najrevnejših. 
Foto: vzemite iz spleta Marija Klobčar in naslov knjige


ARHIV


Ana Cajhen: Domžalska slamnikarica
Iz mojega gradiva: Roman Kos
Matjaž Brojan: Predstavitev knjige Sokoli in Orli Domžal
Iz mojega arhiva: Vinko Capuder
Kofutnikova domačija mora živeti naprej: Predstavitev idejne zasnove ureditve parka v Srednjih Jaršah
Matjaž Mastnak: Simbolika živali v starem izročilu
Peter Rojc: Kako zraste družinsko drevo / sreda, 15. februar 2023
170 let upravnega razvoja in delovanja Občine Domžale zbrano v knjigi dr. Miroslava Stiplovška / sreda, 11. januar 2023
Otip narave - pletarski priročnik / sreda, 15.12.2022
Dr. Noah Charney: "Plečnik - večni arhitekt"
Pokažem se fantu v pisanem gvantu, predstavitev knjige / sreda, 19.10.2022
Srečanja pod slamniki: Špela Kaplja: Kako se ljubi reka, predstavitev knjige / torek, 22.3.2022
Srečanja pod slamniki: Bojan Knific: Oblačilna in obutvena kultura na Slovenskem / sreda, 16.2.2022
Srečanja pod slamniki: Bernik in njegove Domžale - razprave / sreda, 19.1.2022
Srečanja pod slamniki: Dr. Mohor Demšar: Lesene igrače kot spodbuda k ustvarjalni igri

Srečanja pod slamniki: Saša Roškar - Dediščina kot izziv / ponedeljek, 11.10.2021

Srečanja pod slamniki: Virtualni pogovor o knjigi Zgodovina fare Domžale II. / torek, 15. 12. 2020Srečanja pod slamniki: Matjaž Brojan - Domžalski kralji brez kron / torek, 8. 12. 2020


Srečanja pod slamniki: Matjaž Brojan - Sto let Nogometnega kluba Domžale / četrtek, 12. 11. 2020Srečanja pod slamniki: Ljoba Jenče - Umetnost pripovedovanja: V moji duši zlata ptica poje / sreda, 4. 3. 2020
Srečanja pod slamniki: Borut Peršolja - VELIKA PLANINA - TUDI DOMŽALSKA / sreda, 12.2.2020
Srečanja pod slamniki: Milan Marinič - V LEPOTI KULTURNIH DOGODKOV / sreda, 5.2.2020
Srečanja pod slamniki: PLETEMO KITE S KUD FRAN MASELJ PODLIMBARSKI KRAŠNJA / sreda, 29.1.2020

Srečanja pod slamniki: MATJAŽ MASTNAK: VRTNICE KOT DEL KULTURNE DEDIŠČINE NA SLOVENSKEM / sreda, 20.11.2019
Srečanja pod slamniki: MARKO HREN: DUHOVNO VODSTVO PO SLOVENIJI NEKOČ IN DANES / sreda, 2.10.2019
Srečanja pod slamniki: MATJAŽ ŠPORAR : O FOTOGRAFSKI DEDIŠČINI PETRA NAGLIČA / sreda, 16.1.2019
SREČANJA POD SLAMNIKI: Prof dr IVAN ŠTUHEC: SREBRNA POT ALI EL CAMINO DEL SANTIAGO, sreda, 12.12.2018SREČANJA POD SLAMNIKI: RAZISKOVALNI NALOGI UČENCEV OŠ RODICA O KOFUTNIKOVI DOMAČIIJI, sreda, 10. oktober 2018
SREČANJA POD SLAMNIKI: BORIS ČOK - O STAROVERSTVU NA KRASU, Sreda, 21. marec 2018

SREČANJA POD SLAMNIKI: Kofutnikova domačija, Sreda, 28. feburar ob 18.uriSREČANJA POD SLAMNIKI: Maja Avguštin in Saša Lavrinc, Sreda, 6. december ob 18.uri

Letos praznujemo 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekturnega mojstra Plečnika, ki je svoj pečat pustil tudi na področju Kamnika in Domžal. Plečnikovem letu smo poleg posebne razstave posvetili tudi enega od pogovorov v Slamnikarskem muzeju. Z avtoricama vodnika Plečnik na Domžalskem in Kamniškem, umetnostno zgodovinarko mag. Majo Avguštin in arhitektko Sašo Lavrinc, ki delata kot konservatorki na kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine, smo se v letu, ki je med drugim posvečeno temu izjemnemu arhitektu, pogovarjali o njegovih delih in drugih povezavah z našim širšim prostorom.

SREČANJA POD SLAMNIKI: Slamnikarski muzej - kako naprej? Sreda, 8. november ob 18.uri

V času slamnikarskega sejma smo skupaj z zunanjimi sodelavci opravili obsežno raziskavo o zadovoljstvu obiskovalcev s sejmom, razširili pa smo jo tudi z vprašanji o slamnikarskem muzeju in slamnikarstvu kot domžalski dediščini. Na srečanju bomo predstavili rezultate ankete in njihovo analizo ter se z vsemi Vami, ki Vas zanima razvoj področja slamnikarstva v naši občini, pogovorili o njegovi prihodnosti.Pogovor je vodila Cveta Zalokar.


PAVEL MEDVEŠČEK Ponedeljek 13. februar ob 18.uri

Pavel Medvešek se v lanski sezoni žal ni uspel udeležiti pogovora o staroverstvu in starovercih, ki je bil deležen velikega zanimanja. Je sicer slikar, grafik in pedagog, a že od leta 1950 neumorno raziskuje in zapisuje starosvetne pripovedi, med terenskim delom od Zgornjega Posočja do Istre pa je zbiral dragoceno mitološko gradivo o starožitnem izročilu. Po razstavi v okviru Goriškega muzeja, kjer so v sodelovanju z njim pripravili zanimivo razstavo Staroverstvo in staroverci ter ob tem izdali tudi katalog, je lani izšla pri SAZU še obsežna knjiga IZ NEVIDNE STRANI NEBA, razkrite skrivnosti staroverstva.


LUDVIK KOVAČ Sreda 18. januar 2017 ob 18h

Vsako sezono se v okviru srečanj pogovarjamo tudi z znanimi in zanimivimi Domžalčani. Mednje prav gotovo sodi Ludvik Kovač, upokojeni grafik, ki je eden najboljših poznavalcev naše preteklosti. V pogovoru z natančnim zbirateljem smo se skupaj spominjali »starih« Domžal, kot jih je sam doživel. Z nami je delil misli ob starih fotografijah, razglednicah in drugem gradivu o Domžalah.
NAŠE TOVARNE - NAŠ PONOS
Sreda 14. december 2016 ob 18h

V decembru 2016 smo imeli pogovor z mag. Moniko Rogelj iz Gorenjskega muzeja Kranj, ki nam je podrobneje predstavila skupen projekt gorenjskih muzejev Naše tovarne, naš ponos. S posebnimi gosti smo se pogovarjali o razvoju domžalske industrije ter posebej predstavili usnjarsko tradicijo nekdanje tovarne Toko Domžale. V pogovoru o zgodovini tovarne TOKO Domžale so sodelovali:
Marino Košuta, zunanji sodelavec tovarne, prvi komercialist za Zahod (Italija)
Vinko Okršlar, eden od sinov Vinka Okršlarja, nekdanjega lastnika tovarne
Janez Repanšek, oblikovalec usnjene galanterije
Primož Rozman, sin dolgoletnega direktorja tovarne Staneta Rozmana.Dr. IRENE MISLEJ IN DRUŽINA AHČIN Sreda 19. oktober 2016 ob 19h

V maju 2016 je bila Menačenkovi domačiji odprta stalna kiparska postavitev del domžalskega kiparja Franca Ahčina, ki je pomemben del svojega življenja preživel v Argentini. Z izjemno poznavalko njegovega dela dr. Irene Mislej in člani njegove družine, sinom Juanom, hčerjo Lucio in ženo Mileno, bomo skušali v pogovoru približati in podrobneje spoznati njegovo življenje in delo.

 


 

JANEZ BIZJAK – OSTALINE MEGALITSKE KULTURE NA SLOVENSKE Sreda,13. april 2016 ob 19h

Pogovor z dolgoletnim direktorjem Triglavskega narodnega parka, arhitektom, urbanistom in naravovarstvenikom o odmevih megalitske kulture v Slovenski krajini in njenem kulturnem izročilu.
LJOBA JENČE: Pripovedne pesmi in zgodbe z domžalskega področja in širše Sreda, 2. marec 2016 ob 18h

Večer z zbirateljico slovenskega ustnega izročila, pevko in mentorico delavnic naravnega petja ter pripovedovanja pravljic, ki jih bo predstavila s svojim nepozabnim, edinstvenim glasom in petjem. Srečanja z ljudsko duhovno kulturo pomenijo neizčrpen vir spoznavanja in razumevanja življenja Slovencev in krajev, kjer živimo.

»Ko pomislimo na ljudsko izročilo, si mogoče predstavljamo šege in navade, pesmi in glasbila, tudi pravljice, stavbno dediščino. Čas preprostosti in skromnosti, a obilnega notranjega doživetja. Zakaj se k njemu vračamo v sodobnem času, ki nam obljublja, da si lahko raj na Zemlji preprosto kupimo in ni potrebno zanj storiti kaj dosti, kot zgolj imeti denar? Kot bi se človek vračal k besedi in človeškemu glasu po nekaj tistega, česar ne more dati nihče drug kot le človek v skupnem druženju,« pojasnjuje Ljoba Jenče.

 IRENA CERAR
Sreda, 25. november 2016 ob 18h

Predstavili in spoznali bomo novo, že tretjo knjigo avtorice, ki pripravlja in izdaja pri založbi Sidarta priljubljene družinske izletniške vodnike: doslej so izšle Pravljične poti Slovenije (2004) in Pravljične poti v zgodovino (2009).

Kamniške pravljične poti pa nas popeljejo po bogatem in raznolikem svetu ljudskega pripovedništva, ki se je ohranilo v nam bližnji okolici Kamnika. Izhodišče za potepe so namreč ljudske pravljice ali pripovedke, vodijo pa nas od razvalin in ohranjenih gradov, številnih cerkva, mlina, izvirov, šumečih potokov, rek in slapov.

Spoznavamo alpske doline, povabljeni smo na plezanje po skalah in balvanih, pokukali bomo v temačna korita, soteske in jame, avtorica pa nas bo opozorila tudi na razgledne vrhove in planine, kjer poleti še pasejo.

Dr. Urša Stankovič Elesini in dr. Alenka Pavko Čuden: Sprehod po tekstilnih poteh
Sreda 21. oktober 2016 ob 18 uri

Tekstilne poti so poti bogate tradicije tekstilne in oblačilne industrije, ki so nekoč potekale po vsej Sloveniji, tudi v Domžalah in okolici. Tokrat se bomo posvetili ljubljanskim. V knjigi Tekstilne poti po ljubljanskih ulicah so tri avtorice dr. Urša Stankovič Elesini, dr. Alenka Pavko Čuden in mag. Estera Cerar predstavile mnogo več kot za Ljubljano značilno tekstilno obrt in industrijo. Mesto so prikazale kot središče številnih trgovskih podjetij, društev, centrov, združenj in sekcij, srednješolskega in visokošolskega izobraževanja s področja tekstilne tehnologije in oblikovanja. O temi, ki je zanimiva za vse generacije in je aktualna še danes, se bomo pogovarjali s prvima dvema avtoricama iz Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje.


Pavel Medvešek: Staroverstva in staroverci Sreda 30. september 2016 ob 19 uri

Pavel Medvešek, letošnji prejemnik Škerljeve nagrade, je sicer slikar, grafik in pedagog, a že od leta 1950 neumorno raziskuje in zapisuje starosvetne pripovedi, med terenskim delom od Zgornjega Posočja do Istre pa je zbiral dragoceno mitološko gradivo o starožitnem izročilu.

V okviru Goriškega muzeja so pod vodstvom mag. Darje Skrt v sodelovanju z njim lansko leto pripravili zanimivo razstavo Staroverstvo in staroverci ter ob tem izdali tudi obsežen katalog.

Dr. Miklavž Komelj: O Koseskem in še o marsičem Sreda 22. april ob 19. uri

Gost je neverjeten človek, doktor umetnostne zgodovine, pesnik z nagrado Prešernovega sklada, esejist in premišljevalec o umetnosti. Med drugim tudi človek, ki se ukvarja s fenomenom zapostavljene vloge pesnika JOVANA VESELA KOSESKEGA in umetnostjo partizanskega upora.

Pogovor pripravlja in vodi Cveta Zalokar.

Prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik in Saša Roškar Sreda, 18. marec 2015

Ob mednarodnem prazniku žensk bomo gostili prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik, sociologinjo, ki se ukvarja z migracijskimi in ženskimi študijami, ter Sašo Roškar, etnologinjo, ki se že nekaj let posveča raziskovanju slamnikarske dediščine. Pogovarjali se bomo o migrantskem delu žensk v preteklosti ter v tem kontekstu izpostavili pomen domžalskih »slamnikaric«, ki so ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja šivale slamnike v najpomembnejših slamnikarskih tovarnah po Evropi in v Ameriki.

Pogovor bo vodila Katarina Rus Krušelj.


Katarina Rus Krušelj 25. februar 2015

V pogovoru s Katarino Rus Krušelj, vodjo muzejske dejavnosti v Kulturnem domu Franca Bernika, se bomo ob bogatem slikovnem gradivu seznanili z dediščino svetovnega slamnikarstva ter povezovanji muzeja z drugimi slamnikarskimi centri v Evropi. Raziskovalna pot jo je vodila v Švico, kjer deluje slamnikarski muzej v Wohlnu, udeležila pa se je tudi svetovnega slamnikarskega kongresa v vojvodinskem mestu Tavankut pri Subotici.

Pogovor bo vodila Cveta Zalokar.
Luka Lampret 21. januar 2015

Človeku prijazna gradnja se vse bolj uveljavlja in pri njej ima poleg lesa in ilovice osrednje mesto tudi slama. V pogovoru z Luko Lampretom iz podjetja Golibar bomo odgovorili na vprašanja, zakaj in kako zgraditi hišo iz slamnatih bal, kakšna je njena požarna varnost, zakaj ilovnati ometi optimalno regulirajo vlago v prostoru in vse, kar vas bo še zanimalo glede strokovnega svetovanja v zvezi z gradnjo zdrave in poceni hiše.
dr. Marko Kerševan 1. december 2014

Še ena tema s področja zgodovine bo vezana na knjigo Protestanti(sti)ka slovenskega religiologa, sociologa religije in gosta Srečanj pod slamniki dr. Marka Kerševana. Na pogovoru bomo skušali odgovoriti na vprašanja, kaj je protestantsko krščanstvo, kako je zraslo z moderno družbo in vplivalo nanjo ter pred kakšnimi izzivi je. Na nov način in z novimi poudarki avtor raziskuje, s čim in kako je protestantsko krščanstvo prek Trubarja in njegovih vplivalo na oblikovanje temelja slovenske nacionalne identitete – na
nastanek slovenskega knjižnega jezika. 


prof. Tomaž Habe 19. november 2014

Domžalski skladatelj, pedagog, dirigent in glasbenik prof. Tomaž Habe je v letošnjem letu prejel za svoj zaokroženi skladateljski opus, ki obsega več kot 350 del, Kozinovo nagrado. O spominih na družinsko tradicijo, zanimiv čas lastnega šolanja in kasnejšega pedagoškega dela, s katerim je zaznamoval številne izjemne slovenske glasbenike ter nastanku in delovanju mnogih glasbenih skupin na Domžalskem, povezanih z njegovim delom in ustvarjanjem …

dr. Damjan Guštin 15. oktobra 2014

Prvo jesensko srečanje bo potekalo v sklopu dogodkov, s katerimi bomo v kulturnem domu počastili spomin na stoto obletnico začetka 1. svetovne vojne, ki je pustila boleče sledi v širšem svetovnem merilu, pa tudi v naši bližnji okolici. Z gostom dr. Damjanom Guštinom, direktorjem Inštituta za novejšo zgodovino, bomo skušali osvetliti številne vidike te velike svetovne morije, s poudarkom na krutem davku, ki so ga dali tudi slovenski vojaki.

 
Julij 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31