#ustvarjamodoma

Ko ne moremo skupaj ustvarjati v kinu ali šoli, lahko ustvarjamo doma. V Mestnem kinu Domžale izvajamo vrsto ustvarjalnih delavnic in smo osnovne postopke izdelave optičnih igrač in ostalih s filmom povezanih izdelkov predstavili v kratkih filmčkih. Skupaj bomo spoznavali osnovne principe optičnih iluzij, animacije in filmskega ustvarjanja, pomembno pa je, da vsake toliko znova pokukate na našo stran, saj bomo sproti dodajali nove poučne posnetke. Ostanite kreativni!

ZOETROP !!! NOVO!!!
Zoetrop je optični pripomoček, ki s pomočjo vrtenja fotografij ali ilustracij ustvarja iluzijo gibanja. Ime je sestavljeno iz starogrških izrazov »zoe«, kar pomeni živ, aktiven, ter »trope«, kar pomeni gibanje. Zoetrop se pogosto prevede tudi kot vrtiljak življenja. Prvič so ga menda izdelali že leta 180 na Kitajskem, v Evropi pa je postal popularen v 19. stoletju, kjer je odigral tudi pomembno vlogo pri razvoju filmske umetnosti. Zoetrop na posnetku je izdelala Lučka.
VRTAVKA
Vrtavka je odličen uvod v optične igrače, saj zelo enostavno ustvari optično iluzijo, še posebej če boste poleg pobarvane mavrične različice izdelali tudi črno belega, ki iz natisnjenih črt ustvari nekaj povsem nepričakovanega. Predlogo, ki so jo lahko natisnete najdete TULE.
TAUMATROP
Taumatrop je prastara oblika optične igrače, ki je otroke in odrasle razveseljevala že pred izumom filma. Je super enostavna za izdelavo, kako se jo loti naša mentorica Lučka, pa si lahko pogledate spodaj.FLIPBOOK
Flipbook oz. slikofrc, kot ga hudomušno imenujemo pri nas, je v resnici že en tak miniaturen, zelo enostaven animirani film, ki vas bo spodbudil k raziskovanju filmskega ustvarjanja. Slikofrc na posnetku je izdelala Lučka.KAKO DELUJE 35MM PROJEKTOR
Filmov že kar nekaj let ne predvajamo več s 35mm filmskih projektorjem, ampak iz digitalnih projektorjev, v Mestnem kinu Domžale pa smo se kljub temu odločili obdržati našega zanesljivega Ernemanna, ki ga občasno še prižgemo in pogledamo, kako deluje. Prav gotovo vas bo zanimalo, kako s takšnim projektorjem ravna naš kinooperater Jernej. 
Februar 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29