Zgodovina Galerije Domžale

GALERIJA DOMŽALE
VEČ KOT 30 LET IZJEMNO PESTRE RAZSTAVNE DEJAVNOSTI

Organizirana razstavna dejavnost ima v Občini Domžale že dolgo tradicijo, saj je bila prva razstava v predhodnem Likovnem razstavišču Domžale postavljena v decembru 1987, Galerija Domžale pa pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika deluje od leta 2000. 
Likovno razstavišče Domžale v letih 1987 – 1999

Galerije so dandanes prostori, ki privabljajo zlasti tiste, ki se v teh noro hitrih in plehkih časi, želijo za trenutek ustaviti in podoživeti nekaj lepega, vsebinsko sporočilnega - likovno umetnino. O poslanstvu razstavne dejavnosti so prav gotovo razmišljali že leta 1987, ko je takratna Kulturna skupnost Domžale na zanimivi lokaciji v centru mesta obnovila prostor za likovno dejavnost. Likovno življenje se je v tistem obdobju v domžalski občini močno razmahnilo, saj je delovalo več kot 20 akademskih slikarjev in kiparjev. Prva razstava je potekala v decembru 1987, slike je razstavljala Bernarda Zajec. Umetnikom so želeli z novimi prostori omogočiti predstavitev svojega dela v domačem okolju in tako so že v prvih letih razstavljali med drugim: Urša Žajdela, Črtomir Frelih, Ida Rebula, Štefka Košir Petrić, Majda Lužar, Bogoslav Kalaš, Vera Terstenjak, Jože Stražar, Mario Petrić, Janez Praprotnik, Vinko Železnikar, Andrej Girandon, Jurij Smole, Marjan Vojska, fotografinja Andreja Peklaj, pa tudi ljubiteljski ustvarjalci, takrat združeni v Likovnem društvu Petra Lobode. Večkrat so se na skupinskih razstavah predstavile tudi domžalske likovne umetnice. Obiskovalci pa lahko spoznavali tudi vrhunska dela slovenske likovne umetnosti, saj so se v tem obdobju v LRD predstavili  med drugim Janez Boljka, Franc Novinc, Nikolaj Omersa, Štefan Planinc, Dušan Lipovec, Klavdij Tutta, Avgust Černigoj in mnogi drugi… Odmevna in velikopotezna razstava se je zgodila v letu 1988 s slikarji Hlebinske naive v sodelovanju s pobrateno občino Koprivnica. To je bila precej dragocena razstava in je organizatorjem povzročala veliko skrbi glede zavarovanja in tatvin dragocenih umetnin, pa tudi obiskovalcev se je trlo v majhnem razstavnem prostoru. V razstavišču je leta 1989 je prvič v Domžalah razstavljal domačin France Ahčin, izseljenski umetnik, ki je svojo kiparsko zbirko podaril Občini Domžale. To leto je prvič in zadnjič razstavljal v svojem domačem kraju, saj je po vrnitvi v Argentino še isto leto umrl. Danes je zbirka razstavljena v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale in Menačenkovi domačiji. Iz prvega obdobja omenimo še prodajno razstavo likovnih del številnih umetnikov za družino ponesrečenega alpinista Janeza Jegliča-Johana, ki je leta 1998 izgubil življenje na himalajskem sedemtisočaku Nuptse. LRD je po začetkih v okviru Kulturne skupnosti leta 1989 prešlo pod okrilje Knjižnice Domžale, takrat že samostojnega zavoda, med drugim so jo v teh letih vodili direktorji Knjižnice Domžale Pavel Pevec, Cveta Zalokar in Marjan Gujtman.  

Galerija Domžale med leti 2000 - 2009 

Galerija Domžale v okviru Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, ki ga je do leta 2014 vodil dolgoletni direktor Milan Marinič, deluje od leta 2000 dalje, ko je bil delno preurejen obstoječi razstavni prostor in spremenjen naziv v Galerijo Domžale, hkrati pa so bil postavljen strateški cilj, da bi prostor postal galerija v pravem pomenu besede. Program Galerije Domžale je oblikoval programski svet, ki ga je vodil grafik in likovni pedagog Črtomir Frelih. Čeprav je v Galerijo Domžale največkrat zahajala manjša in izbrana družba umetnikov in ljubiteljev umetnosti, je vodstvu galerije uspelo izpeljati velike načrte. Med drugim so v tem obdobju razstavljali  domačini Jože Tonig, Vera Terstenjak, Črtomir Frelih, Bogoslav Kakaš, Mojca Vilar, Janez Praprotnik, Štefka Košir Petrić… pa tudi slovenski umetniki Rudi Skočir, Miha Maleš, Herman Gvardijančič, Žarko Vrezec, Franc Novinc, Ivo Mršnik… Med zanimivejšimi omenimo razstavo slikarja in grafika Toma Vrana ( leta 2000),  zlasti zaradi zanimive predstavitve ob otvoritvi, ko je bila prvič predstavljena novost : računalniško podjetje Arctur iz Nove Gorice je izdelalo spletno predstavitev slikarja in njegovega dela v kar štirih jezikih skozi več sto umetnin, kar smo lahko sproti opazovali na velikem platnu v galeriji.  Kar nekajkrat so v Galeriji razstavljali tudi tuji umetniki,  naj posebej omenimo razstavo Sing of the Time iz leta 2004, umetniški tandem angažiranih avtorjev Josefa Bergerja in Roberta Premiga iz Avstrije ( 2005) in bosanskega umetnika Admina Mujkića ( 2008).  Spremne besede v zloženkah – katalogih so prispevali uveljavljeni kritiki, kot so Judita Krivec Dragan, Aleksander Bassin, Vladimir P. Štefanec, Nives Marvin, Jana Mlakar, Anamarija Stibilj-Šajn, Nelida Nemec, Dejan Mehmedovič in drugi. 

Leta 2003 je bil prvič v katalogu z naslovom Paleta  predstavljen lastni fonda odkupljenih del priznanih slovenskih umetnikov iz Umetniške zbirke Galerije Domžale. Takrat že nastopil čas, da Galerija Domžale javnosti prikaže dosežke v izoblikovanju stalne zbirke sodobne slovenske likovne umetnosti in s tem indirektno vpliva na potrebo, da se (žal neuspešno) poišče nov, veliko bolj primeren galerijski prostor za njihovo širšo predstavitev. Pri tem je bilo z današnjega vidika pomembno dejstvo, da so daljše obdobje, zlasti v prvih letih delovanja, uspeli odkupovati po eno delo slehernega razstavljavca, kar pa se je v finančno bolj zapletenih časih žal zmanjšalo na zgolj eno oziroma dve deli letno.  

Galerija Domžale med leti 2009 in 2014

Od jeseni 2009 dalje se je poudarjeno  pristopilo k avtorskemu oblikovanju programa razstav, ki ga je vodila umetnostna zgodovinarka, kustosinja in kritičarka Mojca Grmek,  ki je oblikovala tudi program razstav za sezonah 2012/13 in 2013/2014. Naloge kustosa posameznih razstav v spomladanskem delu leta pa 2013 je opravljal umetnostni zgodovinar in kurator Vasja Nagy. V tem času so v GD med drugim razstavljali tudi Klavdij Tutta, Silvester Plotajs Sicoe, Emerik Bernard, Andrej Jemec ter številni umetniki mlajše generacije, na primer Vesna Bukovec. 
Leta 2013 je izšel še drugi katalog umetniških del stalne zbirke Paleta 2, s predstavitvijo 32 novih del in njihovih avtorjev. Še dandanes, ko Umetniška zbirka šteje že preko 70 odkupljenih slikarskih, kiparskih in grafičnih del, te umetnine neprecenljive vrednosti še vedno niso našle uglednejšega mesta kot so stene kletnih prostorov uprave Kulturnega doma. 
V tem času so bili razstavni programi obogateni tudi z vodenimi ogledi, pogovori z likovnimi ustvarjalci ter izjemno pomembnim novim programom - organiziranjem kulturno vzgojnih programov in delavnic za mlajšo publiko, ki jih je od leta 2011 vodila Katarina Rus Krušelj.

Galerija Domžale v letih 2014 – 2019

S sezono 2014/2015 je na pobudo nove direktorice Cvete Zalokar oblikovanje programa in strokovno vodenje Galerije Domžale prevzel domačin, akademski kipar in profesor na ALU Jurij Smole, ki jo usmerja tudi danes. Ponovno so bili v letu 2014 uvedeni pogovori z razstavljajočimi umetniki ob otvoritvi razstave, s standardnim in prepoznavnim vprašanjem slehernemu razstavljavcu: KAJ JE UMETNOST. Pogovore, ki so svojevrstni dokumenti vsakokratne razstave, obenem pa zanimivi vpogledi  v razmisleke posameznih avtorjem,  si je mogoče ogledati v arhivu na spletni strani Kulturnega doma.  
V tem času so razstavljali med drugim Kamničan Dušan Sterle, Metod Frlic, Jožef Muhovič, med domačini pa omenimo Vojka Aleksića, Vero Terstenjak ( 2016), fotografinjo Anko Ažman, Jurija Smoleta. Posebne pozornosti sta bili deležni zanimivi razstavi Cankar v stripu (  ilustratorji Damjan Stepančič, Tanja Komadina in Igor Šinkovec; december 2017)  ter skupinska razstava Srednji svet ( Brun, Kopecka, Loitzl, Tutta, Šubic, 2018).
V jeseni 2014 pa je z delom pričela tudi Galerija na potepu, v okviru katere so ljubitelji likovne umetnosti povabljeni na oglede pomembnejših likovnih razstav s strokovnim vodenjem, tako v domovini ( Ljubljana, Kostanjevica…) kot bližnji okolici (Dunaj, Verona, Zagreb, Benetke). Do konca leta 2019 je bilo tako pripravljenih že 28 potepanj, pri katerih v sodelovanju s turistično agencijo Galerija Domžale poskrbi za strokovno vodenje. MINIGALERIJA oziroma SOBOTNA DRUŽINSKA USTVARJALNA DELAVNICA, ki je namenjena otrokom in mladim kot tudi njihovim staršem,  redno poteka ob sobotah dopoldne, ob posameznih razstavah od leta 2017 dalje pa jih vodi likovna pedagoginja Lučka Berlot.
PRENOVLJENA GALERIJA DOMŽALE V LETU 2019 - darilo domžalskim likovnim umetnikom in ljubiteljem likovne umetnosti
Po nekajmesečnih prenovitvenih delih, ki so se pričeli v juniju 2019  je konec meseca novembra 2019 z otvoritvijo razstave kiparja Boštjana Kavčiča vrata ponovno odprla Galerija Domžale, ki deluje v okviru dejavnosti Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Z obnovo prostorov, ki je potekala v sklopu prenove vhoda v športno dvorano pod okriljem Občine Domžale, je bilo urejeno ogrevanje, v celoti zamenjano stekleno pročelje in talna keramika ter sistem osvetlitve, omogočena je tudi souporaba sanitarij in dostopnost vode (nujne ob izvedbi likovnih delavnic). S tem so se bistveno izboljšali pogoji za razstavno dejavnost, v okviru katere je letno pripravljenih 7 razstav domačih in gostujočih akademskih likovnih umetnikov, možnost razstavljanja pa dobijo tudi številni drugi likovni ljubitelji. Organizirana razstavna dejavnost ima v Občini Domžale že dolgo tradicijo, saj je bila prva razstava v predhodnem Likovnem razstavišču Domžale postavljena v decembru 1987, Galerija Domžale pa pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika deluje od leta 2000-  v naslednjem letu bomo tako proslavili njeno 20 obletnico.

Cveta Zalokar 
Junij 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)