Galerija na potepu

Z GALERIJO NA POTEPU NA OGLED NAJBOLJŠIH RAZSTAV

V okviru delovanja Galerije Domžale smo pričeli s spremljevalnim in nadvse uspešnim projektom, ki smo ga poimenovali Galerija na potepu in pomeni nadgradnjo delovanja Galerije Domžale in njene dolgoletne razstavne dejavnosti. Temelji na organizirani obliki druženja in spoznavanja novega, tudi drugačnega dojemanja in razumevanja likovne umetnosti, saj se skupaj in z veliko radovednosti odpravimo na romanja k likovnim dogodkom v templje umetnosti – tako v bližnjih domačih in tujih metropolah, kjer si lahko privoščimo oglede razstav vrhunske likovne umetnosti. Razstave obiskujemo zato, ker je to pomembno in nam obiskovalcem v užitek. Stalen stik z likovno umetnostjo nam zagotovljeno lepša življenje in krepi duha. Z izjemnim, prepoznavnim in širše odmevnim unikatnim vodenjem strokovnega vodje Galerije Domžale akademskega kiparja JURIJA SMOLETA, si širimo obzorja, prevetrujemo vizualni spomin in spoznavamo likovne umetnike in njihove umetnine. Na razumljiv in spoznaven način, z željo vživljanja in širjenja znanja, se bomo tudi v novi sezoni srečevali z umetniki in njihovimi deli ter širšim zgodovinskim in duhovnim kontekstom. 

O letošnjih posameznih »potepih«  boste sproti obveščeni v glasilu Slamnik, na naši spletni strani in naših programskih zloženkah Ure kulture. 

Tudi v novi sezoni se bomo še naprej trudili, da bi vam bilo na potepanjih prijetno in udobno. Med drugim tudi s slušalkami, ki so se izkazale kot nujna in dobra rešitev za razlago.

TRST, 17. 4. 2024
Galerija na potepu: Van Gogh in Salgado


ZAGREB, 20. 1. 2024
Galerija na potepu: Ivan Meštrović


LJUBLJANA, 9. 12. 2023
Galerija na potepu: Ženske umetnice in kipar Ivan Zajec


LJUBLJANA, 14. 10. 2023
Galerija na potepu: Jurij Kalan
LJUBLJANA, 3. 12. 2022
Galerija na potepu: Črtomir Frelih - Grafike in risbe, Štiri desetletja (MGLC)


LJUBLJANA, 12. 11. 2022
Galerija na potepu: Michelangelo Pistoletto in Arte povera (Cukrarna)BENETKE, 15. 10. 2022
Galerija na potepu: Mleko iz sanj (Beneški bienale)DUNAJ, 3. 9. 2022
Galerija na potepu: Realizem in Ai WeiweiLJUBLJANA, 14. 5. 2022
Galerija na potepu: Vračanje pogleda (Cukrarna)


Tudi tokrat smo se odpravili v Ljubljano na ogled najnovejše razstave v CUKRARNI. Pogled so nam vračale umetnine umetnic, ki razstavljajo na skupinski razstavi slovenske ženske ustvarjalnosti. Razstava je izjemna po svoji vsebini in postavitvi.

LJUBLJANA, 19. 2. 2022
Galerija na potepu: Picasso - Črka v risbo (MG+MSUM)LJUBLJANA, 15. 1. 2022
Galerija na potepu: Cukrarna


Slavna hiše naše pesniške moderne, po novem hram umetnosti in kreativnosti. Izjemno inovativno obnovljena stavba ponuja tudi zelo zanimive vsebine: od likovnih do uprizoritvenih umetnosti, zanimivo umetniško opremo in ambiente ob reki, ki generira prijazno kulturno in umetniško središče. Poleg hiše smo si ogledali tudi razstavo sodobnih umetnin in se družili v prijetni kavarni...

LJUBLJANA, 27. 11. 2021
Galerija na potepu: Hinko Smrekar v Narodni galeriji


Spet smo se potepali! Tokrat v Narodni Galeriji v Ljubljani, kjer smo si ogledali razstavo neverjetnih del slovenskega slikarja, risarja in karikaturista – Hinka Smrekarja. Poskusili smo se vživeti v podobe prevedene iz takratnega življenjskega utripa na slovenskem, ki so v njegovih delih huronsko smešne ali pa vrhunsko pikre, sem in tja tudi cinične...

LJUBLJANA, 11. 1. 2020
Galerija na potepu: Jiři Bezlaj in plakati o Sloveniji


Januarska Galerija se je potepala v domačih krajih, kjer nas popeljela na dve zanimivi razstavi v Ljubljani: v Narodni galeriji smo si ogledali razstavo plakatov na temo Slovenija iz zbirke Salce v Trevisu, ki so bili oblikovani v prvi polovici 20. stoletja. Na pregledno razstavo kamnitih kipov in postavitev kiparja Jiřija Bezlaja pa smo se odpravili v Mestno galerijo, kjer se je avtor potrudil zbrati kamnite kipe, značilne za različna obdobja njegovega ustvarjalnega življenja.DUNAJ, 23. 11. 2019
Galerija na potepu: Caravaggio in Dürer na Dunaju


Veliki posladek za vse umetnostne sladokusce nas v zadnjem letošnjem potepanju Galerije Domžale spet povabil na Dunaj. V Albertini smo si ogledali veliko razstavo del Albrehta Dürerja in zraven izvedeli še nekaj skrivnosti o tem odličnem risarju, grafiku in slikarju. Imeli smo tudi ogled pregledne razstave velikega avstrijskega slikarja Arnulfa Rainerja.

DUNAJ, 18. 5. 2019
Galerija na potepu: Od Rubensa do Nitscha v Albertini in poklon Rothku


Pred poletnim zatišjem smo izkoristili edinstveno priložnost srečati se z umetnostjo Marka Rothka, ki je verjetno največji mojster snovnih in svetlobnih razmerij in ravnotežij. Razstava v dunajskem Kunst Historische Museum  je bila osrednji dogodek našega potepanja, ki nas je – kot vedno na Dunaju – vodilo tudi v Albertino. Tam smo videli zaklade Lichtensteinske zbirke, pa tudi sveže odprto razstavo platen Hermanna Nitscha, izjemno provokativnega avstrijskega umetnika, ki je s svojimi akcijami iz preteklosti čedalje bolj aktualen.   

LJUBLJANA, 13. 10. 2018
Galerija na potepu: Ivana Kobilca in Marc Riboud


Galerija na potepu je novo sezono obiskov razstav z Galerijo začela z našo veliko slikarko Ivano Kobilco. Ta veliki karakter, neuklonljiva in močna ženska, je naš likovni prostor zaznamovala, bolj kot smo mislili do sedaj. V zgodbo njenega življenja in ustvarjanja smo imeli priložnost vstopiti na veliki razstavi v Narodni galeriji. Ker radi izkoristimo dan, smo si v Jakopičevi galeriji ogledali še fotografsko razstavo Marca Ribouda, francoskega fotografa, ki je v svojem in našem času v spomin in opomin posnel, dokumentiral ter zamrznil dogodke, kraje in osupljive pripovedi.

TREVISO, 24. 3. 2018
Galerija na potepu: August Rodin v Trevisu


Tokrat nas je Galerija na potepu popeljala v Treviso na ogled razstave kipov in risb velikana kiparstva Augusta Rodina. To je bil predpomladni vrhunec naših strokovnih ekskurzij, ki ga smo ga v pozno popoldanskem času prijazno zaokrožili z druženjem in preizkušanjem kraških dobrot na osmici na Vipavskem. Na razstavi je izbranih je 80 najlepših del, 50 kiparskih in 30 na papirju, ki zaključujejo leto razstav ob 100-letnici Rodinove smrti. Dela, ki so pred tem gostovala v muzeju Grand Palace v Parizu in v newyorškem MET-u, so prišle iz pariškega Musée Rodin, na ogled pa so bile plastike od mogočnega Misleca in Dantejevih Vrat pekla, do Calaiških meščanov in slavnega Poljuba. Kipar, ki še danes razburja umetnike in ljubitelje kiparstva, se nam je predstavil v naši bližini.LJUBLJANA, 17. 2. 2018
Galerija na potepu: Marij Pregelj in Ivan Meštrović v Ljubljani


Galerija na potepu nas je na februarskem potepu povabila na zanimiv sprehod v Moderno Galerijo in Galerijo Cankarjevega doma v Ljubljani. Razstavi, ki smo si jih ogledali, si ne bi mogli biti bolj različni in prav to je srečna okoliščina, ki nam je podarila intenzivno doživetje razstavljenih del. Moderna galerija je pripravila retrospektivno razstavo del slikarja Marija Preglja, ki je s svojim delom močno zaznamoval slovensko slikarstvo. V Cankarjevem domu pa smo si ogledali razstavo erotičnega kiparstva in risb hrvaškega kiparja Ivana Meštrovića.
Razstavi sta bili nagrada za vse ljubitelje likovne umetnosti!ZAGREB, 13. 1. 2018
Galerija na potepu: Strast ustvarjanja - Vrhunska dela modernistov zbirke Maeght, Moderna galerija Zagreb


Galerija na potepu nas je zvabila v Zagrebški Umjetnički paviljon, kjer smo si ogledali razstavo del modernistov iz prve polovice 20. stoletja, znamenite zbirke Maeght iz Provanse. Vrhunec razstave so bila dela Georgesa Braqua, utemeljitelja in izumitelja kubizma, sicer pa so dela vrhunskih umetnikov Chagalla, Balthusa, Barbare Hepworth in ameriških umetnikov osupljiva in za ta čas nenavadno aktualna in pomenljiva. V Zagrebu so odprli tudi novo Moderno galerijo, katere zbirko smo si tudi ogledali v drugem delu potepanja. DUNAJ, 11. 11. 2017
Galerija na potepu: Rafael, Bruegel in Rubens na Dunaju


Jesen na Dunaju je bogato opremila razstavišča, ki jih dobro poznamo. Tako smo si v Albertini ogledali dve razstavi slik in predvsem risb slikarjev Raffaela Santija ter Pietra Bruegla starejšega, ki sta močno vplivala na velikega Petra Paula Rubensa. Slednji se je predstavil z veliko razstavo v bližini čez dvorišče - v Kunst Historisches Museum (KHM), ki je nismo zamudili. Slikarji so zgodovinsko in slogovno povezani, zato je bila to odlična prilika, da spoznamo njihov genialni doprinos svetovni umetnosti na enem kraju, v istem intenzivno likovno prežetem dnevu.LJUBLJANA, 21. 10. 2017
Galerija na potepu: Marija Bonomi in Slovenski kiparji v Kazematah

 
Prva Galerija na potepu v sezoni 2017/18 se je zgodila na domačih tleh.
V Ljubljani smo si ogledali dve zanimivi razstavi: v Galeriji Jakopič razstavo grafik Marie Bonomi, ki nas je popeljala v skrivnosti umetniške grafike v okviru Grafičnega bienala. Sprehodili smo se še na Ljubljanski grad, kjer smo si v Kazematah pogledali razstavo Razvoj slovenske kiparske misli, na kateri je bil predstavljen izbor kipov slovenskih profesorjev kiparstva skozi čas. Razstavi sta izjemno zanimivi in nudita vpogled v različne medije likovne umetnosti.


KOSTANJEVICA NA KRKI, 8. 4. 2017
Galerija na potepu: kipar Dušan Tršar in Zbirke Galerije Božidarja Jakca


Zadnji potep Galerije Domžale nas je v letošnji sezoni popeljal v Kostanjevico na Krki, eno najslikovitejših dolenjskih mest, z bogatimi likovnimi zbirkami in predvsem retrospektivno razstavo kiparja Dušana Tršarja.

Razstava je prava zakladnica bogatega ustvarjalnega življenja kiparja, ki je v našem prostoru ustvaril močan in raznolik opus in se po kvaliteti in pestrosti kosa z vrhunskimi deli svetovne umetnosti. Ogledali smo si še posamične zbirke ene največjih galerij pri nas, pa tudi Forma vivo, ki je vedno bolj vitalna in ponovno pomembna likovna prireditev pri nas in širše ter se ustavili na Otočcu. 
LJUBLJANA, 18. 3. 2017
Galerija na potepu: Andraž Šalamun in Telesnost


Na marčevskem potepanju smo se spet mudili v Ljubljani, ki v letošnji sezoni ponuja zanimivo bero razstav slovenskih likovnih umetnikov. Začeli smo z ogledom retrospektivne razstave Andraža Šalamuna, ki se nas je v Moderni galeriji dotaknil z zares velikimi slikami. Zamuditi tako razstavo bi bil greh, ki ga nismo želili zagrešiti.
Opravili pa smo še obisk Mestne galerije, kjer smo si pogledali skupinsko razstavo Telesnost, na kateri je poleg drugih umetnikov sodeloval tudi marčevski razstavljavec v Galeriji Domžale, Jurij Kalan.LJUBLJANA, 14. 1. 2017
Galerija na potepu: Tone Lapajne in Zbirka Vugrinec


Galerija na potepu je v novem letu odpotovala v bližnjo prestolnico, ki je gostila dve odlični razstavi. V Narodni galeriji je bila na ogled Kolekcija Vugrinec, ki je impresivna zbirka umetnin hrvaške moderne, njen lastnik pa je znani hrvaški nogometaš. Odlična priložnost spoznati nam bližnjo umetnost naših sosedov. V Galeriji Jakopič pa smo si ogledali retrospektivno razstavo kipov in slik z naslovom: Tone Lapajne: Spomin zemlje, ki predstavlja vrhunce Lapajnetovega opusa v različnih likovnih zvrsteh in je umetnikova prva velika pregledna razstava. Avtor je s svojskim likovnim jezikom močno zaznamoval slovensko likovno umetnost druge polovice 20. stoletja.


LJUBLJANA, 15. 10. 2016
Galerija na potepu: Zoran Mušič in stalna zbrika Moderne galerija

V oktobru bomo z Galerijo na potepu začeli doma. Ob koncu pretekle sezone se je odprla čudovita razstava del Zorana Mušiča v Narodni galeriji, ki je zanimiv presek del vseh njegovih ustvarjalnih obdobij, zato bo to pravi uvod v naša druženja in potepanja po razstavah in galerijahObčutena dela dobesedno lebdijo v emotivno nabitem prostoru, ki je posvečen samo Mušičevim delom. Pot bomo nadaljevali v stalno zbirko moderne umetnosti oz. njeno najnovejšo postavitev v Moderni galeriji. Zakladi slovenske umetnosti nas bodo tako uvedli v potepanja, ki se bodo v prihodnjih mesecih nadaljevala po dramatičnih avtorskih in skupinskih razstavah v nam že znani bližini.TREVISO, 5. 3. 2016
Galerija na potepu: M. C. Escher in Miró

Prvi spomladanski potep Galerije na potepu nas je vodil v Treviso, kjer smo si ogledali razstavo izjemnega, skrivnostnega in večnega mojstra grafike Mauritsa Corneliusa Escherja. Po zelo odmevnih razstavah v osrednji Italiji smo imeli priliko njegova dela videti tudi v naši bližini. Ker je Treviso očarljivo benečansko mesto, smo si ga spotoma tudi ogledali. Sledil je ogled druge razstave v Villi Manin. Tam so postavili razstavo del španskega slikarja in kiparja Mirója.
Tudi tokrat nas je vodil JURIJ SMOLE.

DUNAJ, 19. 12. 2015
Galerija na potepu: Romantika / Od Moneta do Picassa


Tokrat smo se v predbožičnem Dunaju zadržali v likovnem razstavišču Albertina, kjer gostijo dve izjemno zanimivi razstavi, ki jih je vredno videti.

Prva je bila posvečena ROMANTIKI, ki nas z okoli 170 izjemnimi deli iz evropskih zbirk, popelje v romantične pokrajine antičnih mitologij, žanrskih prizorov in metaforičnega, simbolističnega slikarstva. Čudovitega prikaza slikarstva neke dobe, ki je pustilo močan pečat naslednjim generacijam umetnikov, ne kaže zamuditi. Druga razstava v isti hiši je iz zbirke Batliner, ene najpomembnejših zbirk klasičnega modernega slikarstva, posvečeni obdobju med Monetom in Picassom.

ZAGREB, 12. 9. 2015
Galerija na potepu: Rodin in Meštrović

Na otvoritveni ekskurziji Galerije na potepu se nam je ponudila edinstvena priložnost, da se srečamo z dvema velikanoma klasičnega kiparstva v istem mestu. Sezono potepanj Galerije Domžale smo začeli v hrvaški prestolnici, kjer gostijo izjemno odmevno razstavo kipov enega največjih francoskih umetnikov – kiparja Augusta Rodina.V Meštrovićevem Zagrebu smo si privoščili tudi primerjalni ogled kipov obeh velikanov umetnosti in skušali skozi dojemanje duha tistega časa videti bistvo umetnin, ki so si nekako blizu po videzu in daleč po duhu, ki ga predstavljajo.


foto: Lili Jazbec

Galerija na potepu: Tutankamon, Caravaggio, Van Gogh - Večer in noč v umetnosti od starega Egipta do 20. stoletja

Zadnji potep Galerije Domžale in njenih prijateljev ob zaključku sezone 2014/15 nas je vodil v čudovito italijansko mesto Vicenza – streljaj od Padove, kjer smo si ogledali tematsko zasnovano razstavo del velikih imen svetovne likovne umetnosti, na temo večera in noči.
Poleg razstave v palači Basilica Palladiana smo si ogledali še staro mestno jedro. Tretjo vsebinsko znamenitost našega potepa pa je predstavljala Villa Rotonda – delo najznamenitejšega renesančnega arhitekta Andrea Palladie. Vilo je zasnoval po zamislih idealne arhitekture, ki je v času renesanse zaposlovala mnoge umetnike in filozofe.


LJUBLJANA, 14. 3. 2015
Galerija na potepu: Slikati v Normandiji, Narodna galerija / Bojan Gorenec, Mestna Galerija Ljubljana
 

Tokratno potepanje se je zgodilo pred domačim pragom, z ogledom dveh razstav v Ljubljani. Prva je postavljena v sodelovanju z Muzejem iz Normandije v Franciji in prikazuje presek umetniške zbirke, ki je vezana na ustvarjanje v tej pokrajini. Nabor umetnin je zanimiv in nam na skrivnosten način govori o umetnikih v daljšem časovnem obdobju. Skozi umetnine bomo vstopali v zelo zanimiv čas IZMOV, ki so začeli usmerjati tok umetnosti zahodnega sveta. Razstava v Mestni galeriji nam bo predstavila slike Bojana Gorenca, sodobnega slovenskega slikarja, teoretika in profesorja na ALUO.

PADOVA, 28. 2. 2015
Galerija na potepu: Giotto in Padova

Osrednji cilj potepanja je ogled enega najpomembnejših spomenikov pozne gotike oziroma najzgodnejše renesanse – Capella Scrovegni, slikarja in arhitekta Giotta di Bondoneja. Ob vodenju Jurija Smoleta smo se sprehodili po starem delu Padove, ki se ponaša z eno najstarejših evropskih univerz, gotsko mestno hišo, mnogimi cerkvami in katedralo Sv. Antona Padovanskega, pred katero je znameniti Donatellov kip viteza Gattamelate ter cerkev in samostan Eremitani, kjer so med drugim na oglede slikarska dels Tiziana, Giotta, Tintoretta, Veroneseja… Celotno mesto je muzej – biser preteklosti na prostem, ki ga prebivalci z veliko ljubeznijo in modrostjo ohranjajo v njegovem sijaju.foto: Lili Jazbec


DUNAJ, 20. 12. 2014
Galerija na potepu: Giacometti, Miró in Velasquez na Dunaju

Na zadnjem letošnjem potepanju smo obiskali prednovoletni Dunaja – zanimivo, odprto, glasbeno in umetniško središče sosednje države, ki z razstavami velikega formata vsako leto privabi številne radovedne popotnike. Tokratno potepanje je potekalo v ožjem centru mesta: ogledali smo si tri izjemne razstave: v Museumsquartier razstavlja Alberto Giacometti, verjetno najpomembnejši kipar 20. stoletja, ki je s svojim eksistencializmom in povsem novim razumevanjem prostora, zaznamoval kiparstvo kot izrazito prostorsko umetnost. V Albertini je bila na ogled razstava From Earth to Sky katalonskega slikarja Miroja, v Knsthistorisches Museum pa Španca Velasqueza.BENETKE, 22. 11. 2014
Galerija na potepu: Benetke z drugimi očmi

V okviru delovanja Galerije Domžale smo se odpravili na celodnevno strokovno ekskurzijo - v Benetke na malo drugačen način, saj smo raziskovali nekatere najbolj oblegane kraje skozi specifično simboliko, povezano z zgodovino in utilitarnostjo prostora. Po vožnji z ladjico do pomola v središču mesta nas je čakal sprehod s strokovnim vodenjem akademskega kiparja Jurija Smoleta po Trgu Svetega Marka - s poudarkom na posebnostih, ki so vsem na očeh, pa o njih premalo vemo - do znamenitega muzeja z zbirko moderne umetnosti Peggy Gugenheim Collection. V zasebni zbirki bivše žene umetnika Maxa Ernesta med drugim najdemo dela Picassa, Dalija, Magritta, Pollocka in drugih, ki velja za najpomembnejšo kolekcijo evropske in ameriške umetnosti z začetka 20. stoletja v Italiji. V popoldanskem času pa smo raziskovali posebnosti cerkve Santa Maria della Salute s Foucaultovim nihalom.VERONA, 4. 10. 2014
Galerija na potepu: Verona

V okviru delovanja Galerije Domžale smo odšli na celodnevno strokovno ekskurzijo v italijansko mesto ob reki Adiži. Verona slovi po bogati umetniški in kulturni zapuščini, zaradi številnih spomenikov iz rimskih časov pa je uvrščena med UNESCO-ve spomenike svetovne dediščine. Ogledali smo si razstavo velikega renesančnega slikarja Paola Veroneseja.

 
Julij 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31