Pedagoški programi

Muzejska hiša Menačenkova domačija je pomemben prostor domžalske kulturne dediščine zaradi ohranjanja in prikazovanja domžalske preteklosti, ki sloni na obrtniški tradiciji. Hiša je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje kot bivališče in delavnica krojaške družine Ahčin z domačim imenom »Pr’ Menačenk«. Od leta 2003 dalje je domačija obnovljena in preurejena v etnološki muzej. Bogato opremljena s starimi predmeti in pohištvom je avtentičen prikaz nekdanje podobe hiše in življenja kmečko-obrtniške družine. Bivalni del hiše je namenjen etnografski zbirki, v gospodarskem delu pa so urejeni razstavni prostori za občasne razstave. Na podstrešju je stalna kiparska razstava Franceta Ahčina.


VODEN OGLED (tudi virtualna različica)

V muzejski hiši sta na ogled stalni razstavi o kmečko-obrtniški družini Ahčin in o kiparju Francetu Ahčinu. Mesečno se odvijajo tudi priložnostne umetniške in muzejske razstave s temami iz lokalne in nacionalne kulturne dediščine. Vodeni ogled je prilagojen starosti udeležencev.
30–45 min / vse starosti / 1,50 €


V KROJAŠKI DELAVNICI (tematsko vodenje)

Sprehod po stalni etnološki razstavi nas popelje v čas, ko so krojači izdelovali obleke ročno v hišnih delavnicah. Preko zgodb o krojaški družini Ahčin, ki je živela v hiši, spoznavamo delo in življenje krojača, njegove pripomočke in orodja ter poskušamo ugotoviti njihovo uporabo. Ob zaključku programa zašijemo gumb ali izdelamo igračo kot nekoč – žoga iz odslužene nogavice.
45 min / VVZ, OŠ / 1,50 €


ČAJANKA (doživljajska delavnica)

Na čajanki bomo preizkusili čaj iz domačega zeliščnega vrta, spoznavali zdravilne učinke različnih zelišč ter si ogledali novo pridobitev domačije, čajno kuhinjo, kjer se skrivajo različne zgodbe o zeliščarstvu in zdraviteljstvu na Domžalskem.
45 min / predšolske skupine, OŠ / 1,50 €CVETJE IZ PAPIRJA (delavnica)

V delavnici se bomo naučili osnov izdelovanja cvetja iz krep papirja, pri izdelavi nam bodo priskočile na pomoč spretne roke mojstric izdelovanja te že pozabljene ročne
spretnosti iz Medgeneracijskega društva Jesenski cvet Domžale .
45 min / OŠ, SŠ / 1,50 €TISKANJE PRTIČKOV (delavnica)

Posebne vrste domača hišna obrt v Domžalah je bilo izdelovanje papirnatih prtov za jaslice. Predstavili vam bomo zbirko klišejev iz kamnov za tiskanje, ki jih je izdelal Martin Flis v začetku 20. stoletja. V delavnici bomo za dragocen spomin natisnili svoje vzorce in jih pobarvali. 
45 min / OŠ / 1,50 €


UČNA URA S KIPARJEM FRANCETOM AHČINOM (tematsko vodenje)

S pomočjo pisnih, fotografskih in ustnih virov bomo raziskovali življenje in delo kiparja Franceta Ahčina, najstarejšega Menačenkovega sina, ki ga je kiparska pot peljala v tujino. Spoznavali bomo motiviko njegovih kiparskih stvaritev in kiparske materiale ter orodja, s katerimi jih je ustvarjal (učni listi).
90 min / OŠ 2 in 3, SŠ / 2 €


IZKUSITE DEDIŠČINO MESTA DOMŽALE (Slamnikarski muzej in Menačenkova domačija)

Slamnikarski muzej in Menačenkova domačija Voden ogled po stalni slamnikarski zbirki s prikazom pletenja kit iz slame in šivanjem slamnika ter voden ogled po muzejski hiši v neposredni bližini (z dodatnim programom po dogovoru) 
120-150 min / OŠ 2 in 3, SŠ / 4,50-5,50 €


Cene so v EUR, brez DDV, pri vstopnini in pedagoškem programu se DDV ne obračunava.
Cene programov so po osebi, spremljevalci imajo prost vstop in brezplačno udeležbo. Če ni drugače določeno, skupino predstavlja udeležba več kot 10 oseb.

Prost vstop :
- Ogledi predšolskih otrok ter otroci in mladina s posebnimi potrebami do 18 let v odpiralnem času;
- Ogledi vseh obiskovalcev ob Kulturnem prazniku (8. februar), Dnevu muzejev (18. maj), Muzejski poletni noči (tretja sobota v juniju).

Popusti:
Invalidnim osebam in organiziranim skupinam invalidnih oseb nudimo 50 % popust za vse storitve.

Prijava
Za organizirana vodstva, delavnice in pedagoški program je potrebna predhodna prijava 14 dni pred načrtovano udeležbo/dogodkom. Najavljenim skupinam nudimo vodene oglede in druge programe tudi izven odpiralnega časa.

 
April 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)