Slamnikarski sejem


Slamnikarski sejem 2023

V soboto, 3. junija, se je Slamnikarski park ovil v imenu primerno preobleko in gostil že 9. Slamnikarski sejem v organizaciji Slamnikarskega muzeja, ki deluje v okviru Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, ter Občine Domžale. Četudi smo do zadnjega trepetali zaradi spremenljivih vremenskih razmer, je bila sreča navsezadnje na naši strani; deževje je ponehalo še ravno pravi čas in omogočena nam je bila občasno celo s soncem obsijana izvedba živopisnega programa. 

Sejem smo ponovno popestrili z razgibanim spremljevalnim programom. Med 10. in 17. uro so se zvrstili glasbeni, pevski in plesni nastopi različnih lokalnih skupin: nastopili so Domžalske mažoretke in twirlerice, Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale, otroška folklorna skupina OŠ Mengeš, Domžalski rogisti, Folklorno društvo Groblje, 2. mladinski pihalni orkester Glasbene šole Domžale, Godba Domžale, citrarji in kitaristi Društva Lipa Domžale, Ženska klapa Kamelije in Citrarska skupina Dominae z gosti, Ženski pevski zbor Stane Habe, Mešani pevski zbor Drouz Radomlje, Domžalski komorni zbor, Moški pevski zbor Radomlje, Duo S. P. ter ljudske pevke Šole zdravja Domžale. 

Vlogo povezovalke je tudi letos prevzela Špela Šebenik, novinarka 1. programa Radia Slovenija, ki je poleg spretnega povezovanja raznolikega dogajanja osvetlila še nekaj bolj skritih kotičkov sejma. 

Častna gostja letošnjega sejma je bila predsednica Republike Slovenije in občanka Domžal dr. Nataša Pirc Musar, ki je skupaj z županjo Občine Domžale mag. Renato Kosec, direktorjem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Juretom Matičičem in v spremstvu otrok iz Vrtca Urša slavnostno odprla sezono nošenja slamnikov. 

Čedalje bolj priljubljena in množično obiskana posebnost domžalskega sejma je modna revija, ki jo je organizirala Ana Cajhen, priznana slamnikarica in strokovna sodelavka Slamnikarskega muzeja. Na reviji smo se lahko seznanili z ličnimi modernimi smernicami nošnje slamnikov, oblačil in torb(ic). Znova smo bili opomnjeni, da slamniki ne nudijo zgolj dragocene zaščite pred soncem, temveč lahko služijo tudi kot prelesten modni dodatek. Novost letošnje revije je bila predstavitev dela trajnostnih lokalnih modnih oblikovalcev Lup.jeans in Odbite Babite. Nadalje so se s svojimi edinstvenimi kreacijami predstavile še študentke ljubljanske Fakultete za dizajn in uveljavljeni slovenski oblikovalci, kot so David Bacali, Julia Kaja Hrovat (JKH Identity) in Barbara Izda (Bubalina Design Studio). Vse slamnike za revijo je sešila Ana Cajhen. 

Sejma kot običajno ne bi bilo niti brez neštetih razstavljalcev (z nami jih je bilo tokrat več kot trideset), ki so pomembno obogatili prireditev in še dodatno poudarili njeno naravno-materialno tematsko naravnanost. 

Pridati velja, da je sejem otrokom prijazna prireditev. Najmlajši obiskovalci so lahko ustvarjali v otroškem kotičku, kjer so potekale različne tematske delavnice, ki so jih pripravili KDFBD, OŠ Rodica in Turistični podmladek OŠ Venclja Perka Domžale. Teater Cizamo je poskrbel za zabavo v obliki milnih mehurčkov, JKP Prodnik pa je s pomočjo maskote Grini izvedel misijo varovanja okolja. V bližini je potekala tudi nagradna družabna igra Štrbunk, pri kateri so se obiskovalci lahko preizkusili v metanju vrečk, napolnjenih s koruznimi zrni. 

Skratka, bilo je nadvse pestro in prijetno. Hvala vsem sodelujočim in obiskovalcem za obisk sejma ter za neprecenljivo oživljanje lokalne kulturno-slamnikarske tradicije. Se vnovič vidimo prvo soboto v juniju, 1. 6. 2024

Zapisal: Blaž Cotman


Brez slame, slamnikov in otrok ni Slamnikarskega sejma. (foto: Rok Majhenič)


Slavnostno odprtje sejma z direktorjem KDFBD Juretom Matičičem, častno gostjo predsednico RS dr. Natašo Pirc Musar in županjo Občine Domžale mag. Renato Kosec. (foto: Rok Majhenič)


Predsednica RS si je med drugim ogledala razstavo v Slamnikarskem muzeju; vodil jo je Roman Kos, stalni strokovni sodelavec muzeja. (foto: Rok Majhenič)


Slamnikarica in organizatorka modne revije Ana Cajhen z modnimi oblikovalci Davidom Bacalijem, Barbaro Izdo in Julio Kajo Hrovat. (foto: Rok Majhenič)


Priznana manekenka Prisha Justinek Alfirev z veličastnim slamnikom Ane Cajhen in v elegantni obleki, ki jo je oblikovala študentka FD Gaja Zadravec. (foto: Rok Majhenič)
Poletno čarobno mesto in Slamnikarski sejem 2022

Junijski večeri so že prijetno poletno topli in nas vabijo ven, na sprehod v park, na hladno osvežitev, na druženje s prijatelji … Letos smo združili moči in s Slamnikarskim muzejem skupaj pripravili zanimivo in barvito dvodnevno dogajanje v Slamnikarskem parku. V petek zvečer, 10. junija 2022, so nas dodobra ogreli fantje iz zasedbe Help! A Beatles Tribute. Ob večnih uspešnicah legendarnih Beatlesov je uživala velika množica obiskovalcev. Nadaljevali so domači Flirrti s svojimi hiti. V soboto popoldan, 11. junija 2022, se je v park po dveh letih vrnil Slamnikarski sejem, z bogato ponudbo na stojnicah, ponudbo slamnikov, modno revijo, zaključkom festivala Bralnice pod slamnikom, kotičkom za najmlajše in slavnostnim odprtjem nošenja slamnikov. Pestro dogajanje za vse generacije se je nadaljevalo s koncertoma Batista Cadillac in MRFY.

Že osmi po vrsti
Slamnikarski sejem bi moral šteti že 10 let, a je tradicionalno prireditev prekinil dveletni koronski molk. Kot ugotavljamo, sta bila tako popoldanski čas dogajanja kot tudi sodelovanje s Čarobnim mestom zelo dobro in z odobravanjem sprejeta. Tokrat smo praznovali tudi 10. rojstni dan Slamnikarskega muzeja, ki je bil odprt v času sejma s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem, občasno razstavo 10 let: 10 spominov ter ekskluzivno pripovedno predstavo s kamišibajem za otroke z naslovom Slamnikarska zgodba, ki se je odvila ob 17.30 uri.

Slama in vse, kar iz nje naredimo
Tudi letošnji sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Za bogato ponudbo slamnikov je poskrbela ekipa trgovine Slamnikarskega muzeja: Joži Košak, Roman Kos, Ana Cajhen, Tatjana Zupan s slamnikarskima tečajnicama Matejo Penca in Martino Grašič. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške in Srbije) smo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti in eko izdelki.

Modna revija slamnikov spet navdušila
Na Slamnikarski modni reviji avtorice Mateje Kozine, je bilo predstavljenih osem različnih kolekcij oblačil in slamnikov za vsako priložnost. Prva so bila retro oblačila – unikatna, ročno izdelana s pripadajočimi starimi in novimi slamniki, sešiti po starih modelih. Druga kolekcija je dopolnjevala prvo – postavljeno v sodobnost! Slamniki so bili veliki, predelani iz starih in tako so na novo zaživeli. Tretja je bila kolekcija poletnih oblek s poudarkom na dolžini. Slamniki so bili narejeni iz barvnih slamnatih kit. Četrta, športna kolekcija, je bila opremljena s slamnatimi čepicami s šildom. Svojo kolekcijo je predstavila tudi modna oblikovalka Aleksandra Ilič iz Ljubljane (Aleksandra Unikatne pletenine). Oblačila so bila unikatna, izdelana iz bombažnega jerseya. Slamniki so imeli moško obliko, bili so pisani s širšimi krajci. Bela poletna oblačila so bila prekrita z žirardi slamniki – neklasičnimi, s širšimi krajci, opremljeni z belimi trakovi. Črna klasična kolekcija je bila opremljena z velikimi črnimi slamniki in barvitimi dodatki! Ekskluzivno elegantno kolekcijo dolgih kril in topkov je imela poudarek na čudovitih unikatnih pasovih, ki jih je ročno izdelala Milka Ilič. Slamniki so bili posebne oblike – prirezanih stožcev, brez dodatne dekoracije, v različnih temnih barvah. Slamnike za modno revijo so sešili Joži Košak, Ana Cajhen in Roman Kos.

Sejem kot zaključek Bralnic pod slamnikom
Na Slamnikarskem sejmu so se prvič odvile Bralnice pod slamnikom – mladinski literarni festival v organizaciji Miš založbe z razglasitvijo nagrajencev natečaja in podelitvijo nagrad. Predstavili so posebnega gosta, pisatelja Tadeja Goloba in njegovo knjigo Kam je izginila Brina, pripravili knjižnico na prostem in branje pravljic z Nino Mav Hrovat, delavnico izdelovanja obrazov z ilustratorjem Ivanom Mitrevskim in interaktivne delavnice z Mašo Jazbec, Sebastjanom Kovačem in Klaro Jurečič. Soorganizatorji iz Miš založbe so se predstavili tudi s ponudbo knjig na stojnici sejma.

Slamnikarski kotiček za najmlajše
Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. Najmlajši obiskovalci so z veseljem ustvarjali v delavnicah Slamnikarskega muzeja, s pletenjem slamnatih kit pod vodstvom pletilj Breznikove in Usnikove, izdelovali so tudi papirnate slamnike z Meto Kos. Starodavne igre so pripravili ŠAD Mavrica, na obisku je bila maskota Grini iz Prodnika d.o.o. Sodeloval je Teater Cizamo s pravo tovarno milnih mehurčkov in že omenjena Miš založba z ustvarjalnimi in interaktivnimi delavnicami v okviru festivala Bralnice pod slamnikom.

Bogat kulturni program z razglasitvijo novega slamnikarskega ambasadorja in slavnostnega odprtja nošenja slamnikov
Sejem vsakič popestrimo z bogatim spremljevalnim programom z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin. Letošnjega so izvedli Vrtec Dominik Savio Karitas Domžale, Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale, Folklorno društvo Groblje, Pevski zbor Glasbene šole Domžale, Plesna skupina Češminke iz Domžal, Ženski pevski zbor Stane Habe, Mešani pevski zbor DROUZ Radomlje in Banda CITRARSKA s tenoristom Klemnom Torkarjem. Letošnji ambasador nošenja slamnika je postal uspešni domžalski športnik, smučarski skakalec Anže Lanišek, in je z organizatorji sejma sodeloval v slavnostnem odprtju začetka sezone nošenja slamnikov, v spremstvu otrok in vzgojiteljic iz Vrtca Urša ter slavnostno promenado Godbe Domžale.

Bilo je čarobno
Razveselilo nas je lepo vreme, odziv razstavljavcev in nastopajočih ter predvsem obiskovalcev. Slamnikarski sejem je ponovno pridobil na svoji odmevnosti, slamnikarstvo pa tako postaja prepoznavna domžalska posebnost, s katero izkazujemo spoštovanje do naših prednikov. Koncerti priznanih slovenskih glasbenih skupin so popestrili večerno dogajanje. Zagotovo z organizatorji letošnjega poletnega Čarobnega mesta v Slamnikarskem parku – Občina Domžale in Služba za turizem občine Domžale, Blunout, Kulturni dom Franca Bernika Domžale in Slamnikarski muzej – skupaj rečemo, da je bilo čarobno.

Hvala vsem za obisk!

Zapisala:
Katarina Rus Krušelj,
v imenu organizacijskega odbora Slamnikarskega muzeja Domžale
in Službe za turizem občine Domžale

 
Bogata ponudba slamnikov in šivilja slamnikov Joži Košak na stojnici Slamnikarskega muzeja. (foto: Vido Repanšek)

 
Domžalska oblikovalka slamnikov Ana Cajhen v tradicionalni opravi med obiskovalci sejma. (foto: Vido Repanšek)

Slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku z bogato ponudbo izdelkov iz slame in drugih naravnih materialov je odprl vrata za vse generacije, ki so ga že vzele za svojega. Na letošnjem sejmu je sodelovalo 30 razstavljavcev. (foto: Vido Repanšek)

 
Pogovor med moderatorjem Ambrožem Kvartičem in pisateljem Tadejem Golobom. V sklopu zaključka 12. mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom z naslovom Do konca in naprej. (foto: Miro Pivar)

 
Pogled na slamnikarski igralni kotiček. (foto: Vido Repanšek)

 
Modna revija avtorice Mateje Kozina je ekskluzivna posebnost našega sejma, na kateri prikažemo nove in moderne smernice nošnje slamnikov in oblačil. Slamnike so sešili Joži Košak, Ana Cajhen in Roman Kos. (foto: Miro Pivar)

 
Utrinek iz modne revije na Slamnikarskem sejmu. (foto: Binca Lomšek, FKVK Mavrica)

 
Slavnostno odprtje nošenja slamnikov v spremstvu Godbe Domžale in Vrtca Urša in z razglasitvijo slamnikarskega ambasadorja Anžeta Laniška. (foto: Vido Repanšek)

 
Čarobno mesto s Help! A Beatles tribute … (foto: Jure Ogrin)

 
… in Flirrt … (foto: Jure Ogrin)

 
… in Batista Cadillac … (foto: Jure Ogrin)

… ter MRFY. (foto: Jure Ogrin)


SLAMNIKARSKI SEJEM 2021

»SLAMNIKARSKI SEJEM« VIRTUALNO

Zaradi aktualnih zdravstvenih razmer tudi letošnjega Slamnikarskega sejma v Slamnikarskem parku ne bo, zato pa vas vabimo k ogledu virtualne različice prireditve. Tokrat bomo simbolično otvorili sezono nošenja slamnikov v filmu V DOMŽALE PO SLAMNIK s prepletom zgodbe nastanka domžalskega slamnika in nošenja slamnikov s poudarkom na aktualnih modnih smernicah.

Spremljajte nas JUNIJA na naši spletni strani, Facebook in Instagram profilih, V ŽIVO pa tudi 19. junija na Poletni muzejski noči (skladno z aktualnimi COVID-19 ukrepi).


SLAMNIKARSKI SEJEM 2019 

SLAMNIKARSKI SEJEM KOT TRADICIONALNA DOMŽALSKA PRIREDITEV

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale je tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale in JSKD OI Domžale organiziral 7. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Naša želja je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.

Tudi letošnji sejem je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske) smo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo eko izdelkov in izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti.

Na sejmu je potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi so bili Godba Domžale, Domžalski rogisti, FS Groblje, OFS KD Domžale, Plesna skupina Češminke Domžale, Banda CITRARSKA, PZ Šola zdravja Domžale, Mešani PZ Drouz Radomlje, itd.

Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše je bilo zabavno in ustvarjalno: tekmovanje za SLAMNIKARSKI ZAKLAD, slamnikarska ustvarjalna delavnica Pravljice iz žitnih polj, sprehod po labirintu iz slamnatih bal, tovarna milnih mehurčkov, atraktivne športne aktivnosti in ustvarjalne delavnice, starodavne igre za otroke, megasestavljanka, žongliranje, Grini na obisku itd.

Modna revija – S slamnikom na počitnicah. Na letošnji modni reviji so se z različnimi slamniki veselo sprehajali, od jutra do večera, tako po plaži kot mestu, zaščiteni pred soncem in radovednimi pogledi.

Prireditev smo zaključili s Srečanjem pihalnih orkestrov Gorenjske v soorganizaciji z JSKD OI Domžale.


foto: Miha Ulčar


foto: Miha Ulčar


foto: Miha Ulčar


foto: Miha Ulčar


foto: Marjeta Malešič


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido RepanšekSLAMNIKARSKI SEJEM 2018


foto: Miha Ulčar in Vido Repanšek


foto: Miha Ulčar in Vido Repanšek


foto: Miha Ulčar in Vido Repanšek


foto: Miha Ulčar in Vido Repanšek


foto: Miha Ulčar in Vido Repanšek


foto: Miha Ulčar in Vido Repanšek


foto: Miha Ulčar in Vido RepanšekVabimo vas na SLAMNIKARSKI SEJEM DOMŽALE,
v soboto, 9. junija 2018, od 8.30 do 15.00 v Slamnikarskem parku (parku pri Občini Domžale) in ob 18. uri na Srečanje ljudskih pevcev in godcev Domžale Kamnik v Slamnikarskem muzeju.

SLAMNIKARSKI SEJEM KOT TRADICIONALNA DOMŽALSKA PRIREDITEV
Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale organizira 6. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Naša želja je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico.
Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske) bomo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo eko izdelkov in izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti.
Na sejmu bo potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi bodo Godba Domžale z Domžalskimi mažoretami, Glasbena šola Domžale, Otroški zborčki iz domžalskih vrtcev, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Plesna skupina Češminke Domžale, Banda CITRARSKA, Mešani PZ Drouz Radomlje, Veterani mengeške godbe itd. Naš dogodek pa bo tudi začetna in zaključna postaja Pohoda ob reki, ki povezuje.
Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše bo zabavno in ustvarjalno: nagradno tekmovanje v ustvarjanju najbolj izvirnega ptičjega strašila (predhodne prijave 3-članskih ekip na slamnikarski.muzej@kd-domzale), sprehod po labirintu iz slamnatih bal, tovarna milnih mehurčkov, ustvarjalne delavnice, nogometni pikado, kraljevsko sabljanje in izdelovanje kron, hoja s hoduljami, nova pravljica O pujsku, ki je zgradil hiško iz slame, Grini na obisku itd.
Modna revija slamnikov bo v več izhodih predstavila slamnike in njihovo uporabnost ob različnih priložnostih s poudarkom na nošenju kril: kolekcija jeansa za mlade, dve kolekciji svečanih popoldanskih in večernih oblačil, kolekcija z belo čipko in ekskluzivna kolekcija, ki je posvečena spominu na slovensko slikarko Ivano Kobilico.
Prireditev bomo zaključili s 4. Srečanjem ljudskih pevcev in godcev Domžale in Kamnik v soorganizaciji JSKD OI Domžale. Prireditev bo ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju, Kajuhova 5, Domžale.
Celoten program dogodka na www.kd-domzale.si/slamnikarski-sejem.html.
Spremljate nas lahko tudi na FB strani Slamnikarski muzej Domžale.

Vabljeni, da »slamnikarsko« soboto preživite v naši družbi!

POMEMBNO OBVESTILO:
Zaradi Maratona Franja v Domžalah bodo v soboto, 9. junija, od 16.00 do 18.20 popolne zapore nekaterih cest v Domžalah.

****

Na sejmu bodo sodelovali:

GOSTJE IZ TUJINE
Turistična skupnost mesta Koprivnice (Hrvaška) – izdelovanje slamnatih izdelkov ter predstavitev zanimivosti Občine Koprivnice
Slamarska sekcija HKPD Matija Gubec, Tavankut (Srbija) – izdelovanje slamnatih izdelkov in slik iz slame
Trijnie Patberg (Nizozemska) – izdelki iz slame

DOMAČI RAZSTAVLJAVCI
Slamnikarski muzej Domžale s predstavitvijo pletenja kit in šivanja slamnikov, vodeni ogled po Slamnikarski tematski poti, vodeni ogled po stalni razstavi 300 let slamnikarstva na Domžalskem, delavnico za otroke in modno revijo (avtorica revije Mateja Kozina)
Skupina MASIMM iz Medgeneracijskega društva Jesenski cvet Domžale – izdelki iz slame
ŠTD Konfin Sv. Trojica – od žetve do kite
Pajk klobuki iz Ljubljane z bogato ponudbo slamnikov
Ana Cajhen – izdelki iz slame
Janez Jakob "Doužnjek" iz Ljubljane – izdelovanje slamnatih izdelkov in okraskov
Ivan Veselič, Adlešiči – izdelovanje peharjev iz slame
Oto Nemanič iz Gornje Lokvice pri Metliki – pokrivanje slamnatih streh
Cvetko Kržišnik - Ljubezen je v lesu

Rokodelski center Moravče – izdelki domače obrti, leseni izdelki
Rokodelski center Rogatec – izdelki domače obrti, demonstracija tkanja
Rokodelski center Ribnica – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja košar iz vrbja
Rokodelski center Duo Škofja Loka – izdelki domače obrti, demonstracija pletenja in tkanja

Eko kmetija Stražar, Damlin d.o.o., Škocjan pri Domžalah
Rezina kuhna in Rezina kašča v Domžalah – peka palačink
Oljarna Rafael, Vir pri Domžalah
DoTERRA, Eterična olja
Dežela zelišč, Polhov Gradec

Matej Kosmač s.p., Tržič - izdelki iz lesa in slame
Miniature, Janez Širok, Polhov Gradec – miniature iz lesa
KlarArt oblikovanje, Domžale – izdelki iz lesa

TIC Domžale z info točko
Turistično društvo Rača, Domžale
Društvo narodnih noš Domžale
Društvo Verjamem vate, Naša trgovin'ca, Domžale
Čebelarsko društvo Krtina Dob
Dom upokojencev Domžale
Čebelarsko društvo Domžale

SLAMNIKARSKI KOTIČEK Z DELAVNICAMI ZA NAJMLAJŠE
Vrtni okraski – slamnate zvezde in srca, ustvarjalna delavnica, vodi Lučka Berlot
Labirint iz slamnatih bal z Marijo Mojco Vilar, dipl. slik.
Tovarna milnih mehurčkov, igrarija Teater Cizamo
Delavnica sabljanja in izdelovanja kron, ŠAD Mavrica, Domžale
Nogometni pikado in ustvarjalne delavnice, ŠD Otok športa, Domžale,
Hoja s hoduljami in ustvarjalnica, Center za mlade, Domžale
O pujsku, ki je zgradil hišico iz slame, avtorica Larisa Brojan
Grini na obisku – Prodnik d.o.o.
Domžalske mažorete, delavnica

TEKMOVANJE V IZDELOVANJU PTIČJIH STRAŠIL
Prijave 3-članskih ekip sprejemamo na e-naslovu slamnikarski.muzej@kd-domžale.si. Izdelovanje se prične ob 10. uri, razglasitev najbolj izvirnega ptičjega strašila po 11. uri. Nagrade.

POHOD OB REKI, KI POVEZUJE
Pohod poteka ob reki Kamniški Bistrici, in sicer od Slovenia Eco Resorta v Godiču do Slamnikarskega sejma v središču Domžal. Prehodite lahko celotno 16-kilometrsko traso ali pa se odločite za krajšo pot in se prireditvi pridružite na kateri od 17 kontrolnih točk. Več: https://www.pohodobreki.si/
Organizatorji: Modre novice, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik in Zavod za šport in rekreacijo Domžale

Gostinska ponudba:
Gostišče Zlata Kaplja Radomlje
Sladoled La Popsi – Poletje na palčki

PROGRAM
 
8.30 Pozdravni nagovor s predstavitvijo razstavljavcev in programa sejma
8.40 Veteranska godba Mengeš, 1. nastop
8.50 Pogovor z novinarjem Primožem Hiengom o domžalski kulturni dediščini
9.00 Veteranska godba Mengeš, 2. nastop
9.15 Slamnikarski muzej se predstavi
9.30 Moška pevska skupina Janez Cerar Domžale
9.40 Orkester flavt, Glasbena šola Domžale, mentorica: Andreja Marčun Kompan
Predstavitev razstavljavcev
10.00 Zborček Vrtca Dominik Savio, Karitas Domžale
10.00 Slamnikarska tematska pot po Domžalah – vodeni ogled
10.10 Pevski zborček Vrtca Urša, enoti Bistra in Češmin
10.20 Lajnar Jože Strajnar
10.25 Ženska pevska skupina Šola zdravja, Domžale
10.35 Orgličar Silvo Girandon
10.45 Domžalski rogisti
11.00 Plesna skupina Češminke iz Domžal
11.20 Razglasitev – tekmovanje v izdelovanju ptičjih strašil
11.30 Godba Domžale in Domžalske mažorete
11.45 Slavnostno odprtje začetka sezone nošenja slamnikov, ki jo bo odprl župan Občine Domžale Toni Dragar v spremstvu otrok iz Vrtca Urša
12.00 KD Godba Domžale
12.15 Modna revija Slamnikarskega muzeja
Predstavitev razstavljavcev
13.00 Zaključek Pohoda ob reki, ki povezuje
13.10 Mešani pevski zbor DROUZ Radomlje
Predstavitev razstavljavcev
13.30 Vodeni ogled po Slamnikarskem muzeju
13.35 Otroška folklorna skupina KD Domžale
Predstavitev razstavljavcev
14.00 Kitaristi iz Glasbene šole Domžale, mentor: Miro Novak
14.30 Banda CITRARSKA
15.00 Zaključek 5. slamnikarskega sejma
 
Prireditev povezuje: Špela Šebenik

4. SREČANJE LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV DOMŽALE - KAMNIK
ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju
Organizator: JSKD OI Domžale


Organizacijski odbor
Slamnikarski muzej Domžale

Domžale, maj 2018
SLAMNIKARSKI SEJEM 2017

foto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Urška Savičfoto: Urška Savič


foto: Urška Savič


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido Repanšek


foto: Vido RepanšekSLAMNIKARSKI SEJEM 2016


Dobrodošli na 4. slamnikarskem sejmu v Domžalah! (foto: Vido Repanšek)


Zrcalce, zrcalce, na muzejski stojnici povej, katera najlepša je v deželi tej … (foto: arhiv SMD)


Tako pa se plete v Krašnji pri Lukovici. (foto: Vido Repanšek)


Medgeneracijsko druženje na stojnici Slamnikarskega muzeja. (foto: Špela Trškan)


Tematski poudarek sejma je bil na slami, na vsem, kar se da iz nje narediti, ter na nadaljevanju žitne zgodbe. (foto: Vido Repanšek)


Odprtje sezone nošenja slamnikov so v družbi otrok iz Vrtca Urša slavnostno odprli župan Toni Dragar, častni občan dr. Miro Stiplovšek in direktorica KDFB Cveta Zalokar. (foto: Vido Repanšek)


Prvič v Domžalah – Slamarska radionica Kirbus iz srbske Subotice. (foto: arhiv SMD)


Letošnja modna revija tudi v znamenju mehiške tradicionalne noše. (foto: arhiv SMD)


Kamničani v Domžalah – prvič izveden športno-rekreacijski projekt Pohod ob Kamniški Bistrici, reki, ki povezuje. (foto: arhiv SMD)SLAMNIKARSKI SEJEM 2015


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


foto: Primož Hieng


 
Junij 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30