Virtualna razstava

Ob razstavi Vere Terstenjak

Zadnja razstava akademske slikarke Vere Terstenjak, ki smo jo spremljali v Galeriji Domžale, je nosila naslov Spomini. Glede na izbrano temo in doživljajski svet umetnice, se je Vera poslužila tehnike zastiranja pogledov v domišljijski svet izbranih spomenikov, predmetov in lokacij svoje življenjske zgodbe. Tako je kot za zaveso spominov predstavljala pogled v izbrane izreze spominov.
Prav tak slikarski pristop s prekrivanjem resničnega sveta s tančico je uporabila tudi pri razstavi, ki smo jo spremljali v njenem vrtu, lahko pa si jo ogledamo tudi preko spleta. Tokrat sestavljajo tančico korončki. Nekatera dela je umetnica obogatila tudi z živimi spremljevalci na vrtu, ki so ji popestrili ustvarjalni čas: sov, kosom, ježem in muco.

Čas, v katerem so slike nastajale, je obdobje zadnjih mesecev, ko smo bili zaradi znanih razlogov prisiljeni zaživeti drugače. Vera je ta čas izkoristila za ustvarjanje novega cikla, ki ga je poimenovala Simboli.
V mislih se je sprehajala po Domžalah in okolici, si približala dogodke ustvarjalnega časa umetnikov na svojem vrtu in obiskala skulpture, ki so nastajale na njenih prvih umetniških srečanjih s prijatelji umetniki na njenem vrtu. Prav te skulpture so našle svoj novi dom v Arboretumu, kjer so se zlile z naravo in tako še dodatno bogatijo čarobno okolje.
Spomine je povezala s simboli časa in jih postavila v okolje, kjer živijo nov čas. Čas, ki nam ponuja nov način razmišljanja in dojemanja naše preteklosti v soočenju s sedanjostjo. Sedanjostjo, ki je ustvarila nove pogoje in nas potisnilo v svet, ki nam oži naš vsakdanji prostor, a odpira mnoge možnosti pri razmišljanju o trenutnem in prihodnjem bivanju. Ta svet prinaša nova občutenja in videnja na naš vsakdanjik in umetnikom ponuja nove ustvarjalne prijeme. Tako bodo za vedno ostali "zapisani" spomeniki časa, ki so živeli v nekem drugem obdobju in nas s pogledi na njih skozi tančico uničujočega trenda spominjali na njihov nastanek.


In ne nazadnje, Vera je v našem prostoru ena tistih prvih umetnic, ki je posegala v svet vesolja-kozmosa v času, ko nam je bilo to tuje, daleč stran od naše realnosti in težko razumljivo. Veliko ustvarjalnega obdobja je preživljala v vzporedne času, ki ga je s svojim slikarskim znanjem in načini prenašala na platno. Takrat so se nam ob gledanju njenih slikarskih zapisov postavljala mnoga vprašanja. Njen dalekovidni slikarski pogled nas je učil in vabil v svet novih znanj in razumevanja.

In nas mnoge veliko naučil. Hvala, Vera.

Sprehodimo se torej po vrtu, med prikazanimi kreacijami, s pomenljivimi naslovi: Kapelica ob domžalski cerkvi, Domžalska cerkev, Kužno znamenje v Arboretumu, Cerkev sv. Fortunata v Mengšu, Kulturni dom Franca Bernika, Kužno znamenje na Mengeškem polju, in
Pot spominov med umetniškimi deli umetnikov v Arboretumu: Jožeta Töniga, Staneta Jarma, Jureta Smoleta, Matjaža Brojana, Štefke Košir- Petrič.

Jadranka ŠumiZ Vero Terstenjak se je pogovarjal akademski kipar Jurij Smole. Po pogovoru nas avtorica tudi odpelje po svojem čudovitem razstavnem prostoru. Slike si lahko pobližje pogledate na povezavah pod videoposnetkom (avtorica fotografij: Tina Brate). 
Junij 2023
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30