Monografija - zbornik Aci Bertoncelj

ACI BERTONCELJ, APOSTOL SLOVENSKE KLAVIRSKE IN KOMORNE GLASBE 20. STOLETJA


urejanje: dr. France Križnar in Milan Marinič

Kulturni dom Franca Bernika Domžale in Inštitut glasbenoinformacijskih znanosti pri Centru za interdisciplinarne in multidisciplinarne raziskave in študije Univerze v Mariboru, 2016, 256 str., 32 evrov

V znanstveni monografiji o svetovno znanem pianistu in glasbenem pedagogu Aciju Bertonclju ( 1939- 2002) so objavljeni referati simpozija, ki se je odvijal v Domžalah februarja 2016, in na katerem so sodelovali številni domači muzikologi, glasbeniki, avtorjevi sodobniki in sodelavci. Več kot 20 avtorjev je dobro desetletje po pianistovi smrti skušalo umestiti njegovo poustvarjalno in pedagoško delo v povezanosti z rodnimi Domžalami, pa tudi s slovenskim in evropskim prostorom, kjer je koncertiral, snemal in poučeval. Bil je prejemnik številnih nagrad (Župančičeve, Prešernovega sklada, Kersnikovih plaket, Grand prix du disque, častni član Društva skladateljev Slovenije), izvrstni solist in komorni glasbenik (Trio Tartini, rezidenčni pianist Simfoničnega orkestra RTV, sodeloval je z violončelistom Heinrichom Schiffom…). S prepoznavno slogovno zaokroženostjo in tehtnostjo se je s posebno predanostjo in angažiranostjo posvečal tudi izvajanju sodobne slovenske glasbe 20. stoletja. Pri njegovem pedagoškem delu pa velja posebej izpostaviti 23 let poučevanja na Akademiji za glasbo, sodelovanje na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih ter 8 letno sodelovanje na srednji glasbeni šoli v Velenju.

V knjigi, ki je razdeljena v tri smiselne sklope, tako spoznamo življenjsko in delovno pot (Križnar, Brojan, Snoj), s poudarkom na sodelovanju v glasbenem življenju rodnih Domžal ( Stiplovšek, Marinič, Šarec, Habe, Kozjek) ter širše, v slovenskem in svetovnem prostoru (Ribizel, Bravničar, Šetinc, Engelman, Neubauer, Haas, Mihelčič, Flisar-Šauperl). Dragoceni so tudi spomini na pedagoško delo (Krečič, Šramel-Vučina) in osebna znanstva (Petrić, Schiff, Fugger). Zbrano je obsežno spremljevalno gradivo, tako statistično kot tudi koncertni sporedi, arhivsko, notno in fotografsko gradivo, pri čemer velja posebej izpostaviti umetniške portrete dr.Tihomirja Pintarja. Recenzijsko delo sta opravila dr. Primož Kuret in dr. Jonatan Vinkler, lektoriranje pa ga. Rudenka Nabergoj. Opazno je oblikovanje monografije Marjana Kocjana iz DC Studia, ki je moral uporabiti veliko iznajdljivosti, daje nastala jasno strukturirano delo, ki dostojno ohranja delo in spomin na izjemnega poustavarjalca, ki se je izjemno približal najbolj žlahtnemu poslanstvu nesmrtnega ustvarjalca in umetnika.

Cveta Zalokar


Monografijo Acija Bertonclja lahko naročite po telefonu 01 / 722 50 50 ali preko elektronske pošte (v času uradnih ur, ob delavnikih od 10.00 do 12.00 ure, ob sredah tudi od 15.00 do 17.00 ure) blagajna@kd-domzale.si.

Cena Monografije Acija Bertonclja: 32 eur

Dostop do zbornika - monografije: TUKAJ.


Končno uspelo: v petek, 11. decembra 2020, je potekala na dvorišču Kulturnega doma Franca Bernika postavitev barvitega mozaika v spomin na izjemnega Domžalčana, svetovno znanega pianista Acija Bertonclja.

Mozaik je nastal v delavnici mozaicista Aljaža Vidrajza po idejni predlogi domžalskega akademskega kiparja Jurija Smoleta, ki je v mozaik iz muranskega stekla alegorično vključil notno črtovje, noti A in B - začetnici imena in priimka umetnika ter zlato pavzo, ki ponazarja tišino.

Postavitev je finančno omogočila Občina Domžale, odprtje pa je vezano na ukrepe glede pandemije.Več o spominskem obeležju Aciju Bertonclju

Predstavitev monografije – zbornika, je potekala v četrtek, 6. oktobra 2016, ob 11. uri v prostorih Društva slovenskih skladateljev. Na predstavitvi so sodelovali: urednika monografije - zbornika dr. Franc Križnar in Milan Marinič, oblikovalec Marjan Kocjan (D.C. Studio) in za izdajatelja direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar.

Predstavitev monografije – zbornika je potekala tudi v četrtek, 6. oktobra 2016 ob 17. uri v Glasbeni šoli Domžale / dvorana Acija Bertonclja. Na predstavitvi so sodelovali: župan Občine Domžale Toni Dragar, urednika monografije - zbornika dr. Franc Križnar in Milan Marinič, oblikovalec Marjan Kocjan (D.C. Studio) in za izdajatelja direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar. V kulturnem programu so sodeloval klavirski trio Ars Musica: Jerneja Grebenšek/klavir, Mojca Menoni Sikur/violina in Martin Sikur/violončelo.
Predstavitev monografije - zbornika: Aci Bertoncelj je potekala tudi 27. oktobra 2016 v Modri dvorani Glasbene šole Velenje. Monografijo sta predstavila urednika dr. Franc Križnar in Milan Marinič.
 
Julij 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31