Založništvo

Knjige lahko kupite ob delavnikih od 10. do 12. ure, ob sredah tudi od 15. do 17. ure, v upravi Kulturnega doma Franca Bernika Domžale (Ljubljanska 61, Domžale, vhod z dvorišča, kletni prostori) ter v popoldanskem času na blagajni v preddverju dvorane, uro pred pričetkom prireditev na blagajni Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Mogoče pa jih je dobiti tudi v trgovinici Slamnikarskega muzeja (Kajuhova 5, Domžale).

Naročite jih lahko po telefonu 01 / 722 50 50 ali preko elektronske pošte (v času uradnih ur, ob delavnikih od 10. do 12. ure, ob sredah tudi od 15. do 17. ure) blagajna@kd-domzale.si.

Dr. Miroslav Stiplovšek: OBČINA DOMŽALE 1850–2020

Ob sedemdesetletnici nastanka Mestne občine Domžale je domžalski zgodovinar in častni občan dr. Miroslav Stiplovšek napisal izjemno delo o 170. letnem upravnem razvoju in delovanju Občine Domžale v obdobju med leti 1850 in 2020. Knjiga, ki jo je leta 2022 izdal in založil Kulturni dom Franca Bernika Domžale, je nastala kot nadgradnja razstave, ki je bila na ogled v letu 2021 v Slamnikarskem muzeju. Obsežnemu fotografskemu in dokumentarnemu gradivu, ki je bilo za knjigo še bogato dopolnjeno, so bila dodana tudi nekatera pričevanja akterjev. Knjigo je likovno in tehnično oblikoval ter sodeloval pri izboru dokumentarnega gradiva Roman Kos. 

Cena knjige: 20 eurPREDSTAVITEV PROJEKTA PONATISA KNJIG FRANCA BERNIKA

V letu 2019 smo pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale pričeli s pripravo projekta ponatisa knjig Franca Bernika. Že dlje časa je v Domžalah tlela zamisel, da se pristopi k ponovnemu ponatisu Bernikovih temeljnih knjig o naši preteklosti, saj je ohranjenih le še peščica izvodov teh del. 

Po številnih pobudah, med drugim Jožeta Oberwalderja in Tomaža Jarca, se je jeseni 2019 zbral uredniški odbor, ki ga sestavljajo župnik Župnije Domžale Klemen Svetelj, zgodovinar mag. Blaž Otrin, sodelavka na področju muzejske dejavnosti Katarina Rus Krušelj, knjigovez Tomaž Jarc, sodelavec Janez Ivan Kastelic, oblikovalec Marjan Kocjan in Cveta Zalokar  kot predsednica. Uredniški odbor je pripravil vsebinski in terminski načrt ter finančen obseg projekta in ga predstavil ter zanj pridobil tudi podporo pri Občini Domžale in njenem županu Toniju Dragarju.  

Tako bomo v obdobju med leti 2020–2022 pripravili izdajo in ponatis vseh treh kronik, pri čemer smo se odločili, da jih bomo izdali v enotni in delno posodobljeni ter tehnično kvalitetnejši knjižni obliki. Začeli smo s ponatisom Zgodovine fare Domžale 1 (ta je izšla v aprilu 2020), ki mu sledita Zgodovina fare Domžale 2 (izšla decembra 2020) in v letu 2021 delo Z nekdanje Goričice. Najpomembnejše pa je, da bodo v tem času nastali tudi številni strokovni članki in prispevki, ki jih bodo pripravili med drugim mag. Blaž Otrin, Matjaž Brojan, dr. Miroslav Stiplovšek, Katarina Rus Krušelj, dr. Anton Štrukelj, Mihael Kozjek, Jan Berlot, Ana Vrtovec Beno … V njih bomo prvič zares natančno in strokovno osvetlili življenje in delovanje g. Franca Bernika,  s posebnim poudarkom na delovanju v Domžalah. Prav tako bo zbrano in objavljeno tudi obsežno fotografsko gradivo, povezano z Bernikovim delom. V načrtu pa je tudi zahtevna priprava izdaje ohranjenega rokopisa Zgodovine fare Domžale 3, v katerem je popisana kronika dogajanja od leta 1940 do 1948, ki obsega zapise o času druge svetovne vojne in povojnem dogajanju.

Decembra 2020 je izšla druga knjiga ZGODOVINA FARE DOMŽALE 2. V njej sta poleg ponatisa objavljena tudi uvodni zapis predsednice uredniškega odbora Cvete Zalokar ter recenzija Maksa Miklavčiča iz leta 1939. Zbiranje naročil tako posameznih knjig kot tudi kompleta 4 knjig kot celote že poteka.

>>>NAROČILNICA 

Naročilnico pošljite/prinesite na naslov :
Kulturni dom Franca Bernika Domžale
Ljubljanska cesta 61 
1230 Domžale

ali izpolnjeno naročilnico pošljite na e-naslov: blagajna@kd-domzale.si.

MONOGRAFIJA ACIJA BERTONCLJA

Kulturni dom Franca Bernika Domžale in IGIZ/IMIS CIMRS Univerze v Mariboru sta s finančno podporo Občine Domžale po simpoziju o Aciju Bertonclju, ki se je odvil februarja 2016, izdala monografijo - zbornik, v katerem so zbrani prispevki vseh razpravljavcev, obsežno slikovno in fotografsko gradivo ter nekaj pisem, ki so jih Aciju v spomin prav za to priložnost napisali njegovi sodelavci.

Cena Monografije Acija Bertonclja: 32 eurDostop do zbornika - monografije: TUKAJ.SLAMNATA SLED DOMŽALCena knjige Slamnata sled Domžal: 15 eur
Cena knjige Slamnata sled Domžal (vezana v usnje): 25 eur

 
April 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30