Potovalci

- S predstavo Hevreka! smo zaključili letošnjo gledališko sezono. -
- Program za prihodnjo bo znan predvidoma avgusta 2024. -
- Se vidimo v sezoni 2024/2025! -

Ekipa Kulturnega doma Franca Bernika Domžale


- Naš prvi trajnostni abonma za najstnike med 12. in 15. letom, na katerega se bomo vozili z vlakom. -


§ Branko Potočan: CIRKUS NA MESEC (cirkuška predstava) / 16. november 2023
§ Čupakabra: ŠOLA ZA ZMAJE (ognjena veseloigra) / 7. december 2023
§ Po motivih zbirke Janeza Trdine: BAJKE IN POVESTI O GORJANCIH (gledališka predstava / režija: Maruša Kink) / 24. januar 2024
§ Jerca Rožnik Novak in Johannes Randolf: 2GETHER/AL(L)ONE (plesna predstava) / 28. marec 2024
§ KAJ PA ESTER (mladinska komedija / režija: Tosja Flaker Berce) / 11. april 2024
§ HEVREKA! (znanstveni cirkus / koncept in avtorji: Nik Škrlec, Lena Hribar Škrlec, Urban Kuntarič) / 12. junij 2024KAJ PA ESTER
(Domžale)

mladinska komedija / režija: Tosja Flaker Berce / scenarij: Tosja Flaker Berce, Andraž Jerič / igrajo: Katja Predan, Bojan Cvjetićanin, Veronika Železnik, Suzana Krevh, Mila Peršin, Diana Kolenc, Filip Mramor, Miha Hočevar / 2023, Slovenija / 85'

Ester pusti Kaja, ki se s tem nikakor noče sprijazniti, zato ji sledi na novo šolo. Vse se zakomplicira. Mladinska romantična komedija Tosje Flakerja Berceta z Bojanom Cvjetićaninom in Katjo Predan v glavnih vlogah.

Ester zaključuje deveti razred osnovne šole. Veseli se gimnazije in upa, da bo tam življenje končno lahko zajemala z veliko žlico, zato na zadnji šolski dan pusti svojega dolgoletnega fanta Kaja. Vse gre kot po maslu, dokler se jeseni ne izkaže, da se je Kaj med počitnicami prepisal na isto gimnazijo, da bi bil bližje Ester, in bi storil vse, da jo dobi nazaj. Vse sošolke se postavijo na njegovo stran, Esterina edina družba pa je Vanda iz drugega letnika, s katero se domislita pretkanega načrta: z Vando se bosta pretvarjali, da sta v lezbičnem razmerju, s čimer bo Vanda pridobila potrditev staršev, Ester pa oboževanje sošolcev. Sprva gre vse po planu, a se situacija kaj kmalu zelo zakomplicira.


Branko Potočan: CIRKUS NA MESEC
(Kamnik)

cirkuška predstava / Vitkar, Fourklor, KD Priden možic / nastopajo: Nina Grguraš, Kristina Martinc, Nina Bučuk, Katarina Krapež, Danijela Zajc, Anamaria Bagari, Veronika Valdés, Kristina Rozman, Tajda Podobnik, Branko Potočan, Rose & Maestro Gorsky: Anja Bezlova, Goran Završnik

Cirkus na mesec je kolaž utrinkov človeškega stremljenja v zvezdno nebo. Je popotovanje, je optimizem in upanje, igra in polet v vesolje. Pojdite z nami. Na naši ladji je prostora za vse. Z neba visijo vrvi in napenjajo svilena jadra.

Cirkus na mesec je kolaž utrinkov človeškega stremljenja v zvezdno nebo. Je popotovanje, je optimizem in upanje, igra in polet v vesolje. Pojdite z nami. Na naši ladji je prostora za vse. Z neba visijo vrvi in napenjajo svilena jadra. Vsemirska posadka je pripravljena: Tkalca rdeče niti, klovn Rose in Maestro Gorsky, pa vsemirske nebohodke, piratske plesalke in kontrolor poletov Brane. Življenje je cirkus.


Čupakabra: ŠOLA ZA ZMAJE
(Kamnik)

ognjena veseloigra / nastopa: žonglerska skupina Čupakabra / 30'

Kdor hoče pravi zmaj postati, z ognjem se uči ravnati. Ognjena predstava žonglerske skupine Čupakabra vas popelje pod Zmajsko goro in z malo sreče lahko postanete diplomirani zmaj.

Kdor hoče pravi zmaj postati, z ognjem se uči ravnati. Triglavi zmaj vroče vrtince viha, ogenj kašlja in dim sopiha. Glasno bere zmajsko poezijo in poučuje nadebudno mularijo.
Na Šoli za zmaje vas naučijo spletati žareče zublje iz drobnih isker sreče, pometati hodnike s plameni in ognjene telovadne vaje. Ognjena predstava žonglerske skupine Čupakabra vas popelje pod Zmajsko goro in z malo sreče lahko postanete diplomirani zmaj. Predstava gostuje v Kreativni četrti Barutana. 


Po motivih zbirke Janeza Trdine: BAJKE IN POVESTI O GORJANCIH
(Domžale)

Slovensko stalno gledališče Trst, Zavod Margareta Schwarzwald, Mestno gledališče Ptuj, Cankarjev dom / režija: Maruša Kink / igrajo: Nataša Keser, Urša Kavčič, Zvezdana Novaković

Sleherniku, ki se na kresno noč znajde na Gorjancih, se lahko zgodijo zelo čudne in bizarne reči. V zbirkah ljudskih zgodb Janeza Trdine se razkrivajo globlje, temne plasti bajeslovja, ki govorijo o divji naravi človeka.

Gorjanci so dom številnim slovenskim bajeslovnim likom: vilam, velikanom, volkodlakom, čudodelni vodi, nenavadnim drevesom in praproti, ki ima na kresno noč prav posebno moč. Izbrana poglavja iz knjige »Bajke in povesti o Gorjancih« so podlaga predstavi, v kateri igralki Nataša Keser in Urša Kavčič ter glasbenica Zvezdana Novaković skozi pripovedovanje, igranje in petje uprizarjajo čarobno pokrajino Gorjancev. Tam enkrat na leto, na kresno noč, nemogoče postane mogoče. Takrat lahko srečamo velikane, ki se bojijo ljudi. Pa vile, ki jih vidiš le ob zori, ko plešejo in se češejo. In Metko, ki jo bo v svoje podvodno kraljestvo zvabil povodni mož. Pa volka, ki …


Jerca Rožnik Novak in  Johannes Randolf: 2GETHER/AL(L)ONE
(Domžale)

plesna predstava / Plesni Teater Ljubljana / koncept in koreografija: Jerca Rožnik Novak, Johannes Randolf / nastopata: Jerca Rožnik Novak, Veronika

Ko plesalka Jerca ugotovi, da ne bo mogla izvesti plesnega dueta z Veroniko, ki je, kot kaže, našla boljšega koreografa in je ni na spregled, za pomoč prosi občinstvo. Nastane iz naključij sestavljena plesna predstava.

Gledališče hodi po robu kaosa. Občinstvo v zavetju teme dvorane opazuje spretna telesa, ki na odru utelešajo neko vnaprej določeno dogajanje. Zaupajo, da je zadaj načrt, koreografija, scenarij, dramski tekst, da so nastopajoči svoje delo vnaprej pripravili in vadili. Ko plesalka Jerca ugotovi, da ne bo mogla izvesti plesnega dueta z Veroniko, ki je, kot kaže, našla boljšega partnerja, za pomoč prosi občinstvo. Nastane iz naključij sestavljena plesna predstava.


HEVREKA!
(Kamnik)
znanstveni cirkus / Mestno gledališče Ptuj, Zavod Margareta Schwarzwald / koncept, avtorji, nastopajo: Nik Škrlec, Lena Hribar Škrlec, Urban Kuntarič / 50'

Hevreka! želi pri gledalcih spet zanetiti strast do ustvarjalne misli in jim teme, ki so velikokrat dolgočasne (znanost, matematika, fizika) predstaviti na svež, iskriv način. Igramo se z znanostjo, ki je – na presenečenje mnogih – že sama po sebi zelo igriva!

Predstava Hevreka! želi pri gledalcih spet zanetiti strast do ustvarjalne misli in jim teme, ki so velikokrat dolgočasne (znanost, matematika, fizika) predstaviti na svež, iskriv način. Velikokrat smo nezainteresirani, skoraj brez volje do spoznavanja sveta in raziskovanja lastnih interesov. Predstava  pa želi to postaviti na glavo in nas prestaviti v bolj svežo, ustvarjalno perspektivo dojemanja sveta in tudi učenja. V predstavi so prepleteni žanri fizične komedije in glasbenega gledališča s temami, ki jim na prvi pogled ne bi pripisali komičnega potenciala. Fizika je mnogim predstavljala strah in trepet, za ustvarjalce tega znanstvenega cirkusa  pa je izhodišče za noro potovanje v svet domišljije in komedije. S preigravanjem različnih vlog, zgodb znanstvenikov in tudi učne snovi želijo  premakniti meje mogočega v gledališču. Igrajo se z znanostjo, ki je – na presenečenje mnogih – že sama po sebi zelo igriva!


 
Julij 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31