Sezona 2023 / 2024
MENAČENKOVA DOMAČIJA 2023/2024

oktober-november 2023
MARIJAN VODNIK
rezbarska razstava

Pričetek nove programske sezone 2023/24 bo posvečen rezbarjenju in vonju pravega lesa. Marijan Vodnik je priznani domžalski rezbar, ki zna v svoja dela preliti lastno filozofijo življenja. Že desetletja v kose debla kleše na način, da ohranja ves energetski potencial dreves in njihovo v življenju zaznano sporočilnost. Marsikatero umrlo drevo je odrešil pozabe ter na svojstven način z dletom in batom v njem obudil novo življenje. Na razstavi bodo predstavljene avtorjeve zadnje izpovedi v lesu, posvečene iskanju bistva človekovega obstoja.


december 2023-januar 2024
DARKA ERKLAVEC
Svetloba ujeta v steklo – vitražne svetilke

»Veličastne vitražne stvaritve starih rokodelskih mojstrov, ki so v klasični tehniki vpenjali koščke barvnih stekelc v kovinske profile ter s presevajočo svetlobo ustvarjali nadzemne podobe, v meni vzbujajo globoko spoštovanje in občudovanje. V nekem trenutku se mi je porodila želja, da bi droben približek te barvne svetlobe ustvarila tudi sama.« V goste smo povabili domžalsko ustvarjalko samoukinjo, ki bo predstavila svoje večletno delo izdelovanja vitražnih izdelkov v tiffany tehniki.


februar- marec 2024
VEZENINE
Razstava vezenin domžalskih rokodelk

Predstavili bomo ročno delo pridnih rok domžalskih vezilj, v katerih se ohranja bogata kulturna dediščina pretanjeno izvezenih vzorcev še iz časov naših babic. Danes je vezenje in klekljanje skorajda izginilo iz spomina mlajših generacij, čeprav se tovrstno znanje ročnega dela podaja tudi na nekaterih slovenskih šolah. Poleg tehnične spretnosti pa je treba poudariti še en pomemben del veziljske dejavnosti, namreč druženje in izmenjavo izkušenj in vzorcev.april- maj 2024
MARTIN FUJAN

poljudnoznanstvena ilustracija

Martin Fujan je ilustrator, slikar in oblikovalec, ki se ukvarja predvsem s področjem poljudno-znanstvene ilustracije. Blizu so mu zgodovinske teme in ukvarja se z ilustratorskimi zgodovinskimi rekonstrukcijami. Druga priljubljena tema je narava oziroma gozd v bolj ali manj vseh oblikah. Uporablja predvsem klasične slikarske in ilustratorske tehnike, največ oljne barve na platnu in lesu, pa gvaš in akvarel, kot tudi različne risarske tehnike, na primer oglje, svinčnik, pero s tušem in krede. Ustvarja v Kamniku. Tokrat bo svoje likovno delo prvič predstavil domžalski publiki, kar že z veseljem pričakujemo.
 
April 2024
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30